Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glamourjobbet höll på att kosta Malin livet

I dag jobbar Malin Hammar som föreläsare där hon berättar om hur det kan gå om ekorrhjulet snurrar för fort.
Foto: Gisela Weltzin Thunberg
I augusti förra året flyttade Malin Hammar med sin hund till en liten by utanför Vårgårda och där stormtrivs hon nu och känner sig välkommen.
Foto: Lennart Rehnman
Före detta brandmannen och föreläsaren Lasse Gustavsson var till stor hjälp när Malin Hammar blev liggande på sjukhus i Costa Rica. Numera är han hennes mentor.
Foto: Cornelia Nordström

Malin Hammar, 55, höll på att dö på ett sjukhus i Costa Rica efter att ha drabbats av tre hjärtinfarkter inom ett dygn och hon höll så när på att mista livet.

I dag lever hon långt från det stressiga livet som innebar nästan tolv timmars arbetsdag plus många sena kvällar.

– Ingens jobb är värt hälsan, det är bara så det är, säger föreläsaren, som nu har slagit ner bopålarna utanför Vårgårda.

Malin Hammar hade världens bästa jobb och jobbade på hotell runtom i världen - i rasande fart. Så hade hon hållit på i många år, berättar hon i P4 Sjuhärad.

– Fysiskt brakade jag in i väggen, säger hon. Det var inget fel på mitt sinne men det var problem med mitt hjärta. Jag började resa så här 1986 och så hände det här 2009. Jag bara körde på.

På den tiden var det långa arbetsdagar.

– Jag började ju åtta och var inte hemma förrän sex, halv sju, minns hon. Utomlands har man ju inte samma arbetstider som i Sverige. Men hotellbranschen är ju en bransch när man ofta måste jobba på kvällarna och ta emot kunder på middagar och så vidare. Då blir ju dagarna mycket länge.

Fylla hotellet med kunder

På den tiden jobbade hon som försäljnings- och marknadschef och hennes ansvar var att fylla hotellet med kunder.

– Många tror ju att hotell fyller sig själva, säger hon. Men det gör de inte utan det måste vara försäljningschefer som är ute och träffar resebyråagenter och säljer in hotellet till resebyråerna. Man ska varje dag ha en hög beläggning.

Malin Hammar har bott i elva olika länder och det var när hon jobbade i Costa Rica som det höll på att sluta riktigt illa för henne. Då var hon 49 år. Hon fick tre hjärtinfarkter inom loppet av ett dygn.

– Det hände i huvudstaden San José, berättar hon. Min mamma gick bort i samma sak när hon var 55 år och det är ju väldigt mycket ärftligt också när det gäller hjärtat.

Det blev fullt pådrag när läkarna förstod detta och man gjorde allt för att hjälpa henne.

– Jag hade turen att klara detta och så fick jag hjälp från oväntat håll när jag låg på privatsjukhuset. Jag var ju väldigt rädd och ville ha någon att hålla i handen och jag kände ju inte nån i Costa Rica, säger Malin Hammar.

Fick oväntad hjälp

Tre dagar efter att Malin hade kommit till sjukhuset kom det in en flicka i rummet bredvid, som visade sig vara dotter till den kände föreläsaren och före detta brandmannen Lasse Gustavsson, som själv brännskadades allvarligt när en gasledning sprang läck och det bildades ett stort eldmoln.

– Jag visste ju inte vem han var, säger hon. Men han hjälpte mig och när hans dotter sov satt han inne hos mig. Han gick emellan rummen och det gick bra för oss båda.

Efter detta bestämde sig Malin att åka hem till Sverige igen.

– Det var faktiskt Lasse som tyckte jag skulle flytta hem eftersom jag skulle behöva god eftervård, säger hon. Och sedan sa han att jag skulle sadla om och bli föreläsare och dela med mig allt jag varit med om.

Jobbar som föreläsare

I dag jobbar hon som föreläsare när hon inte går hemma på gården med hunden Tilda eller går och strosar i skogen i en liten by utanför Vårgårda.

– Lasse är min mentor i dag, säger hon. Mitt mål är att göra åtta föreläsningar i månaden men jag är inte riktigt där ännu. Men jag tar det väldigt lugnt, jag sover sent och är ute och går långa promenerar med min hund.

Malin Hammar har fem olika föreläsningar hon alternerar mellan.

– Jag har en som heter "När du ligger på din dödsbädd önskar du inte att du hade arbetat mer", säger hon. Och det är väldigt sant. Jag jobbade fullständigt ihjäl mig, för vadå? För att min chef skulle vara stolt över mig och ge mig en kram? När man ligger framför dödens dörr då tänker man ju inte på budgeten. Ingens jobb är värt hälsan, det är bara så det är, avslutar hon.