I dag jobbar Malin Hammar som föreläsare där hon berättar om hur det kan gå om ekorrhjulet snurrar för fort. Foto: Gisela Weltzin ThunbergI dag jobbar Malin Hammar som föreläsare där hon berättar om hur det kan gå om ekorrhjulet snurrar för fort. Foto: Gisela Weltzin Thunberg
I dag jobbar Malin Hammar som föreläsare där hon berättar om hur det kan gå om ekorrhjulet snurrar för fort. Foto: Gisela Weltzin Thunberg
I augusti förra året flyttade Malin Hammar med sin hund till en liten by utanför Vårgårda och där stormtrivs hon nu och känner sig välkommen. Foto: Lennart RehnmanI augusti förra året flyttade Malin Hammar med sin hund till en liten by utanför Vårgårda och där stormtrivs hon nu och känner sig välkommen. Foto: Lennart Rehnman
I augusti förra året flyttade Malin Hammar med sin hund till en liten by utanför Vårgårda och där stormtrivs hon nu och känner sig välkommen.  Foto: Lennart Rehnman
Före detta brandmannen och föreläsaren Lasse Gustavsson var till stor hjälp när Malin Hammar blev liggande på sjukhus i Costa Rica. Numera är han hennes mentor. Foto: Cornelia NordströmFöre detta brandmannen och föreläsaren Lasse Gustavsson var till stor hjälp när Malin Hammar blev liggande på sjukhus i Costa Rica. Numera är han hennes mentor. Foto: Cornelia Nordström
Före detta brandmannen och föreläsaren Lasse Gustavsson var till stor hjälp när Malin Hammar blev liggande på sjukhus i Costa Rica. Numera är han hennes mentor. Foto: Cornelia Nordström

Glamourjobbet höll på att kosta Malin livet

Publicerad

Malin Hammar, 55, höll på att dö på ett sjukhus i Costa Rica efter att ha drabbats av tre hjärtinfarkter inom ett dygn och hon höll så när på att mista livet.

I dag lever hon långt från det stressiga livet som innebar nästan tolv timmars arbetsdag plus många sena kvällar.

– Ingens jobb är värt hälsan, det är bara så det är, säger föreläsaren, som nu har slagit ner bopålarna utanför Vårgårda.

Malin Hammar hade världens bästa jobb och jobbade på hotell runtom i världen - i rasande fart. Så hade hon hållit på i många år, berättar hon i P4 Sjuhärad.

– Fysiskt brakade jag in i väggen, säger hon. Det var inget fel på mitt sinne men det var problem med mitt hjärta. Jag började resa så här 1986 och så hände det här 2009. Jag bara körde på.

På den tiden var det långa arbetsdagar.

– Jag började ju åtta och var inte hemma förrän sex, halv sju, minns hon. Utomlands har man ju inte samma arbetstider som i Sverige. Men hotellbranschen är ju en bransch när man ofta måste jobba på kvällarna och ta emot kunder på middagar och så vidare. Då blir ju dagarna mycket länge.

Fylla hotellet med kunder

På den tiden jobbade hon som försäljnings- och marknadschef och hennes ansvar var att fylla hotellet med kunder.

– Många tror ju att hotell fyller sig själva, säger hon. Men det gör de inte utan det måste vara försäljningschefer som är ute och träffar resebyråagenter och säljer in hotellet till resebyråerna. Man ska varje dag ha en hög beläggning.

Malin Hammar har bott i elva olika länder och det var när hon jobbade i Costa Rica som det höll på att sluta riktigt illa för henne. Då var hon 49 år. Hon fick tre hjärtinfarkter inom loppet av ett dygn.

– Det hände i huvudstaden San José, berättar hon. Min mamma gick bort i samma sak när hon var 55 år och det är ju väldigt mycket ärftligt också när det gäller hjärtat.

Det blev fullt pådrag när läkarna förstod detta och man gjorde allt för att hjälpa henne.

– Jag hade turen att klara detta och så fick jag hjälp från oväntat håll när jag låg på privatsjukhuset. Jag var ju väldigt rädd och ville ha någon att hålla i handen och jag kände ju inte nån i Costa Rica, säger Malin Hammar.

Fick oväntad hjälp

Tre dagar efter att Malin hade kommit till sjukhuset kom det in en flicka i rummet bredvid, som visade sig vara dotter till den kände föreläsaren och före detta brandmannen Lasse Gustavsson, som själv brännskadades allvarligt när en gasledning sprang läck och det bildades ett stort eldmoln.

– Jag visste ju inte vem han var, säger hon. Men han hjälpte mig och när hans dotter sov satt han inne hos mig. Han gick emellan rummen och det gick bra för oss båda.

Efter detta bestämde sig Malin att åka hem till Sverige igen.

– Det var faktiskt Lasse som tyckte jag skulle flytta hem eftersom jag skulle behöva god eftervård, säger hon. Och sedan sa han att jag skulle sadla om och bli föreläsare och dela med mig allt jag varit med om.

Jobbar som föreläsare

I dag jobbar hon som föreläsare när hon inte går hemma på gården med hunden Tilda eller går och strosar i skogen i en liten by utanför Vårgårda.

– Lasse är min mentor i dag, säger hon. Mitt mål är att göra åtta föreläsningar i månaden men jag är inte riktigt där ännu. Men jag tar det väldigt lugnt, jag sover sent och är ute och går långa promenerar med min hund.

Malin Hammar har fem olika föreläsningar hon alternerar mellan.

– Jag har en som heter "När du ligger på din dödsbädd önskar du inte att du hade arbetat mer", säger hon. Och det är väldigt sant. Jag jobbade fullständigt ihjäl mig, för vadå? För att min chef skulle vara stolt över mig och ge mig en kram? När man ligger framför dödens dörr då tänker man ju inte på budgeten. Ingens jobb är värt hälsan, det är bara så det är, avslutar hon.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER