Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet: Nu är det vår i Göteborg

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Häng in vinterjackan i garderoben och ta fram solhatten – nu är våren här! Den meterologiska våren, i alla fall. Och den tycks vara här för att stanna.

– Det ser ut att bli torrt och vackert väder den närmsta tiden också, säger Lillian Bergheim, meteorolog på väderinstitutet Storm.

När dygnsmedeltemperaturen har varit över noll grader sju dagar i sträck, är det meterologisk vår. Då räknas våren det första av dessa dygn, enligt SMHI:s definition. 

Våren kom alltså inte i dag, utan den 15 februari. Och det är tidigare än normalt.

Det genomsnittliga startdatumet för våren brukar, i Göteborg, ligga mellan den femte och tionde mars. Det berättar meteorolog Madeleine Granlund på SMHI för P4 Göteborg, som också var först med den glada nyheten.

15 februari är också det tidigaste möjliga datumet för den meteorologiska vårens ankomst, enligt SMHI:s definition. Det spelar ingen roll hur vädret har varit dessförinnan.

Och våren har in bara anlänt – den tycks även koppla ett stadigt grepp om vädret.

 

LÄS MER: Beskedet: Spanska våren kommer till Västsverige

 

– Det ser ut att bli torrt och vackert väder den närmsta tiden också, säger Lillian Bergheim, meteorolog på väderinstitutet Storm, och fortsätter:

– Även om det är minusgrader under fredagsmorgonen, så stiger temperaturen under dagen. I helgen blir ännu någon grad varmare, omkring 8 grader, och massor av sol.

Fortsatt vackert väder

Början av nästa vecka fortsätter på ungefär samma sätt, till glädje för flora, fauna och vinterprövade människosjälar.

– Det blir mer eller mindre samma temperaturer, eventuellt med en liten dipp i mitten av nästa vecka. Det beror på vindriktningen, men det blir inga stora förändringar, säger meteorolog Lillian Bergheim.

Vad gör du när första vårsolen och vårtecknen dyker upp? Marie Nilsdotter, 70 +, pensionär, Haga Göteborg med hunden Signe 5. – Då sätter jag mig på en bänk och sätter näsan i vädret och solar lite och njuter. Passar på så ofta jag kan när solen sticker fram. Det händer att jag kopplar av med en bok och myser med Signe.Foto: HENRIK JANSSON
Vad gör du när första vårsolen och vårtecknen dyker upp? Anna Hallfalk, 33, mammaledig, centrala Göteborg med sonen Noa Hallfalk, 2,5 år. – Just nu är det Noa som får bestämma vad vi ska göra göra. Vi är ute mycket, varje eftermiddag oavsett väder. Besöker lekparker som här i Slottsskogen, Alfons-huset vid Trädgårdsföreningen och diverse andra barnvänliga aktivitet.Foto: HENRIK JANSSON
Vad gör du när första vårsolen och vårtecknen dyker upp? Marian Senekovic, 45, jobbar i storkök, Karlshamn. Michelle, Haraldsson, 19 student, Karlshamn med hunden Duchess, 6 år. – Man tänker bara på positiva tankar och blir helt fylld av glad energi och glädje. Så fort solen kommer fram så maximerar tiden för att få solen till sig.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Vad gör du när första vårsolen och vårtecknen dyker upp? Lennart Holters, 70 år, pensionär, Linnéstaden. – I mitt fall blir det extra många hundpromenader. När solen skiner blir det extra trevligt. Jag gillar då att sitta ute på en bänk eller på ett caféŽ.Foto: HENRIK JANSSON

Det vackra vädret kan vi tacka det högtrycksområde som parkerat över kontinenten för.

– Högtrycksryggen ligger över Skandinavien och drar med sig en mildare luftmassa från söder, säger Lillian Bergheim.