Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet: Kung Harald på bättringsvägen

Kung Harald, här tillsammans med svärdottern Mette-Marit, är på bättringsvägen.
Foto: ANDREAS FADUM / ANDREAS FADUM TT
Kung Harald tillsammans med Drottning Sonja.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Den senaste veckan har Norges Kung Harald varit inlagd på sjukhus efter problem med yrselanfall.

Men nu är 82-åringen på bättringsvägen och han har fått lämna sjukhuset, uppger det norska hovet via ett pressmeddelande.

Kung Harald, 82, har varit inlagd på sjukhuset sedan förra onsdagen då han drabbades av yrsel – men i dag kom glädjande nyheter då han har fått lämna sjukhuset.

”Hans majestät konungen blev i dag utskriven från Rikshospitalet”, skriver det norska hovet i ett pressmeddelande.

Kungen har under veckan fått ställa in flera uppdrag och hans son, kronprins Haakon, har fått ersätta honom i arbetet.

Det norska hovet meddelar i pressmeddelandet att kungen är fortsatt sjukskriven. Guri Varpe, hovets kommunikationschef, berättar för norska Dagbladet att de inte lämnar några fler kommentarer.

Kung Harald har haft det kämpigt

Kung Harald har haft det kämpigt den senaste tiden.

Den 19 december drabbades han av en virusinfektion och fick även då skrivas in på sjukhus. Då fick han också ställa in flera uppdrag innan han blev frisk lagom till jul.

Det är även känt att kungafamiljen har haft det tufft sedan Ari Behns bortgång. Vid sitt traditionsenliga tal på nyårsafton valde Kung Harald att prata om Ari Behn och hans bortgång.

– Vi är starkt präglade av Ari Behns död den här julen. Det har varmt att uppleva folks medkänsla och tända ljus på Slottsplatsen. Det finns tröst i alla de fina minnen och vackra ord som har förmedlats om pappan till tre av mina kära barnbarn, sade kungen då. 

Greta Thunberg kritiserade Norge

Även förra veckan, dagar innan han blev inlagd på sjukhuset i Oslo, tvingades han ställa in ett besök till norska oljefältet Johan Sverdrup på grund av ansträngning.

Besöket väckte även starka reaktioner som nådde hela vägen till klimataktivisten Greta Thunberg.

”Trots att vi befinner oss i början på en klimat- och miljökris öppnar Norge nu Västeuropas största oljefält”, skrev Greta Thunberg på Twitter.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1212724424807501824?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1212724424807501824&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2F8QUtk7SA15QzFVvFtxBvvW

Thunbergs kritik gick inte obemärkt förbi. Sylvi Listhaug, Norges olje- och energiminister, sa så här till norska nyhetsbyrån NTB:

– Greta Thunberg borde hylla Johan Sverdrup och norsk energipolitik som en del av lösningen.