Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet i väst: Det är vår

Meteorologen: Vi har vårtemperaturer söderut
På torsdagen och fredagen blev det officiellt vår i Västsverige
Foto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett vårtecken! Snödroppar fotade i Ljungskile.
Foto: Läsarbild

Det kanske är dags för ett vårskrik likt Ronja Rövardotter – för på fredagen kom våren till hela Västsverige. 

– Det blev vår i Göteborg i går, men övriga delar som inåt Skara blev det vår i dag och nu är det vår i hela området, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Räddningstjänsten Storgöteborg varnar också för att det finns risk för gräsbrand och de rekommenderar att man inte ger sig ut på några isar.  

”Bli inte rädd Birk, sa Ronja. Nu kommer mitt vårskrik! Och hon skrek, gällt som en fågel, ett jubelskrik så att det hördes långt bort i skogen.” skrev Astrid Lindgren. 

Och om du vill göra det samma så är det faktiskt officiellt vår i hela Västsverige, på torsdagen och fredagen blev det meterologisk vår i hela området.  

Även om det räknas tillbaka en vecka. 

– Det blev vår i Göteborg i går, men övriga delar som inåt Skara blev det vår i dag och nu är det vår i hela området. Våren kom till Göteborgsområdet och Halland den 18 och övriga delar den 19 februari, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: Privat

Flera veckor tidigare än normalt 

För den som tycker att det verkar tidigt så är det riktigt, våren är här, två till tre veckor tidigare än normalt. 

Och nu när det är meterologisk vår kan det inte bli något annat, enligt Per Holmberg, även om det skulle bli kyligt igen.

– Känslomässigt ja, men inte definitionsmässigt, säger han. 

Helgen väntas bli solig och varm. 

– Det blir en ganska kall natt till lördag, temperaturen stiger på dagen till sex, sju grader med soligt väder. Det kanske blir lite slöjmoln som skymmer solen. På söndag blir det ännu varmare luft, det kan vara morgondimmor för den som är uppe tidigt, säger Per Holmberg och fortsätter:

– Men fram på dagen blir det soligt väder och ännu varmare, upp emot 10 grader.

Perfekt väder för att tillbringa helgen utomhus, men den som tänkt grilla får ta det försiktigt. 

Risk för gräsbränder

– SMHI har gått ut med att det finns risk för gräsbrand i hela södra Sverige, de brukar göra det när snön smält så vi uppmanar allmänheten att vara försiktiga om de ska ut och elda, det kan gå fort om brand antänds, säger Lars Magnusson, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Lars Magnusson vill också avråda allmänheten från att ge sig ut på den is som kan ligga kvar på insjöar.

– Isen ligger kvar i olika omfattning på insjöar, det är väldigt vanskligt att ge sig ut på de isar som finns nu när det har börjat öppnas upp. Man ska vara väldigt försiktig med att ge sig ut utan kunskap eller säkerhetsutrusning, säger han. 

Det fina vädret kommer också att hålla i sig i nästa vecka när det blir fortsatt goda solchanser och kalla nätter.

– Det blir mer moln i veckan, men på eftermiddagarna klarnar det upp och blir ganska soligt. Det kommer in kallare luft mot slutet på nästa vecka, säger Per Holmberg.

Meterologisk vår

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0,0° men under 10,0 plusgrader.


Om dygnsmedeltemperaturen är över 0,0°C men under 10,0°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn.


Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.


Källa: SMHI 

Se också: 

Här är stormarna som lamslagit Västsverige