Glädjebesked efter katastrofen Haiyan

Christine Lopez, 33, har levt i oro sedan stormen Haiyan drog fram.
Foto: Robin Aron

Christine Lopez, 33, från Stenkullen, har legat sömnlös sedan tyfonen Haiyan totalförstörde hennes hemort i Filippinerna.

Nu har glädjebeskedet kommit för Christine. Hennes familj är vid liv.

– Det är så underbart. Jag är väldigt lättad och glad, säger Christine.

Över 4000 människor har omkommit i supertyfonen Haiyan.

När GT talade med Christine Lopez i början av veckan sökte hon sina två bröder Armando och Orlando och sina nio syskonbarn. Varken hon eller hennes mamma hade lyckats kontakta dem.

Familjens hemstad Ormoc city i hårt drabbade Leyte var totalförstörd. Men nu har Christine fått kontakt med sina bröder - de är samlade med sina familjer och har klarat sig oskadda.

– Två dagar efter att jag intervjuades av GT fick jag veta att min äldsta bror hade hittats med sina sex barn. Igår (läs fredag) fick jag ett sms att de hittat min andra bror och hans fem barn, säger en lycklig Christine.

"Kaos där nere"

Armando och hans familj hade blivit evakuerade innan tyfonen slog till. Men Orlando och hans familj var kvar hemma. När två träd krossade huset hade han precis hunnit ut med sin hustru och deras barn till bilen - och lyckades fly.

Nu har familjen samlats i mammans hus i Ormoc city. Ett hus som bröderna försöker bygga upp.

De vittnar dock om en katastrofal situation i staden. De köar hela dagar i stekande hetta för mat, mediciner och för att få ladda sina telefoner.

– Just nu är det kaos där nere på grund av att det är så mycket folk som behöver hjälp, säger Christine, som arbetar med att samla in pengar och mat till sin familj och andra drabbade i området.

– Det har varit en tuff vecka, jag har inte sovit bra och bara gråtit så fort jag sett på nyheterna. Men nu tänker jag bara på hur jag ska kunna hjälpa dem.