Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glädje vid Havets hus – efter ny babyboom

Från arkivet: Så här såg det ut vid hajsläppet 2019.
Foto: HAVETS HUS
Maria Jämting, vd på Havets hus.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

På Havets hus i Lysekil pågår ett bevarandeprojekt för den rödlistade knaggrockan.

Av de ägg som lagts sedan förra året har över 40 ungar överlevt den första känsliga tiden.

Och redan denna sommar kommer två märka knaggrockor att släppas ut i det fria.

Havets hus driver tillsammans med Världsnaturfonden WWF sedan ett antal år tillbaka ett bevarandeprojekt för knaggrockor.

Under 2020 fick Havets hus ett tillskott på tre honor och lika många hanar från Kosterområdet, som nu fått ungar, skriver de i ett pressmeddelande.

Av de ägg som kläcktes har över 40 ungar klarat sig genom stadiet då de ska lära sig att äta själva.

– Det känns fantastiskt roligt, så klart. Vi är otroligt glada att det fallit så väl ut, säger Maria Jämting, vd på Havets hus.

Två släpps ut i sommar

Målsättningen från Havets hus är att de – precis som med den småfläckiga rödhajen – i framtiden ska kunna sätta ut knaggrockan i det fria.

Ett steg mot det kommer tas redan i år, skriver Havets hus i sitt pressmeddelande, då planen till sommaren är att sätta ut en hona och en lite större hane.

Rock- och hajsläppet kommer troligen endast att gå att följa via en livesändning, till följd av coronapandemin.

De två knaggrockornas framfart kommer sedan att gå att följa, då de i förra veckan märktes.

– Det är en liten tagg med nummer och så, så hittar man en sådan så hör man av sig till oss, så registrerar vi alla återfynd. Det är ett sätt att öka kunskapen om dem, hur de rör sig, hur långt de tar sig. Därför tänker vi att vi även vill göra så med knaggrockorna, säger Maria Jämting.

Svårt att återhämta sig

Knaggrockan klassas som Nära hotad, bland annat som en följd av trålfisket.

”Förutom trålfisket kan förändrade livsmiljöer eller brist på föda vara tänkbara orsaker till att den minskat genom åren. Knaggrockan har svårt att återhämta sig, bland annat på grund av det tar lång tid innan den blir könsmogen och att förökningstakten är väldigt låg”, skriver Havets hus bland i sitt pressmeddelande.

En litet framsteg vad gäller den vilda populationen har dock noterats jämfört med tidigare, något som kan ha sin förklaring i en mer restriktiv bottentrålning ihop med fler skyddade havsområden.