Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädje och besvikelse över regeringens coronabesked

Stefan Löfven gav beskedet på onsdagen.
IFK Göteborg klubbdirektör Håkan Mild gläds över att få välkomna mer publik till matcherna, men hade hoppats på betydligt fler.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Från och med 1 juni mildras de nationella coronarestriktionerna. Bland annat höjs deltagartaket på en rad evenemang, krogar och restauranger får ha öppet till 22.30 och nöjesparker får åter släppa in besökare.

Beskedet mottogs med blandade känslor bland Göteborgs näringsidkare.

Lisbergs informationschef Julia känner ”stor lättnad och glädje”, medan restaurangägaren Jesper Karlsson kallar det hela ”ganska idiotiskt”.

Från och med den 1 juni mildras de restriktioner som legat fast sedan i november förra året. Det meddelade regerginen och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens under onsdagen.

Det innebär bland annat att utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser får ha 100 deltagare.

Restauranger kommer att få hålla öppet ytterligare två timmar till klockan 22.30, med alkoholservering till klockan 22.

Jesper Karlsson, som driver restaurang Holy Moly i Göteborg, var dock inte överdrivet glad över myndigheternas besked.

– Man är så trött på det här så man har slutat lyssna. Att folk sitter två timmar längre i små sällskap gör ingen skillnad för oss. Det är ganska idiotiskt, säger han.

Jesper Karlsson, ägare till restaurang Holy Moly.
Foto: Lovisa Waldeck

Håkan Mild kritisk

IFK Göteborg klubbdirektör Håkan Mild gläds över att få välkomna mer publik till matcherna, men hade hoppats på betydligt fler.

– Vi tycker att vi har blivit väldigt dåligt behandlade. Vi kan ta in bra mycket fler än 500 åskådare och har länge haft givna planer för hur vi ska klara av det, säger han, och fortsätter:

– Vi har bara fått nej, men ingen vettig motivering.

Ekonomiskt gör 500 åskådare ingen skillnad, säger Mild – man har redan sålt fler årskort än så – men för stämningen på matcherna kommer det att betyda mycket. 

– Bara åtta åskådare, som vi kan släppa in för tillfället, gör stor skillnad. 500 i publiken är inte mycket, men för våra spelare och för hela evenemanget betyder det mycket. 

Liseberg: ”Stor glädje”

På Liseberg var tongångarna muntrare. Julia Vasilis är nöjesparkens informationschef.

– Det här är ett besked som vi har längtat efter och väntat väldigt, väldigt länge på, så det var stor lättnad och stor glädje på Liseberg, säger hon.

Foto: Liseberg / Liseberg

Liseberg slår upp portarna den 3 juni, och räknar med att kunna släppa in omkring 5000 besökare.

– Det kommer vara all den glädje som man förknippar med Liseberg, men i lite mer exklusiv förpackning kan man säga – för du kommer inte att dela parken med lika många andra som du är van vid att göra. En vanlig sommardag så har vi kanske 25 000 gäster normalt sett, säger Julia Vasilis.

Samtidigt meddelade Västra Götalandsregionen, också på onsdagen, att de skärpta, regionala råden förlängs till den 6 juni. Det innebär bland annat att invånarna fortsatt uppmanas att använda munskydd i kollektivtrafiken och där trängsel kan uppstå, att begränsa nya nära kontakter och att arbeta hemifrån i den mån det är möjligt.

SE MER: Liseberg om att äntligen slå upp portarna

"Vi kommer inte ha så mycket gäster som man normalt sett möter en dag”.