Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gladiator ska få tjejer att köra kampsport

Från och med augusti ska Lisa Pihl, 26, mer känd som gladiatorn Valkyria, få tjejer i Göteborg att börja träna kampsport.
Foto: Privat
Lisa Pihl har sedan hon började med brasiliansk jujutsu som 21-åring redan hunnit med att vinna två SM-guld och ett EM-silver.
Foto: Privat

Gladiatorn Valkyria, 26, ska få unga tjejer att börja med kampsport.

I sommar startar en ny klubb upp där 181 centimeter långa Lisa Pihl, eller Valkyria som hon är mer känd som, ska lära ut brasiliansk jujutsu och submission wrestling.

– Det kan verka lite våldsamt, men det handlar lika mycket om teknik, säger Lisa Pihl.

Den 1 juli smygstartar en ny satsning på kampsport i Göteborg.

Bakom den nya kampsportklubben står bland andra den 181 centimeter långa och 72 kilo tunga gladiatorn Valkyria, eller Lisa Pihl som hon egentligen heter, känd från TV4:s Gladiatorerna.

– Vi kommer att hålla till i gamla Valhalla bowlings lokaler och jag kommer att hålla i en satsning för att få tjejer att börja med kampsport, säger Lisa Pihl som till vardags arbetar som bilförsäljare i Göteborg.

Som Valkyria har hon under de två senaste säsongerna av Gladiatorerna i TV4 gjort sig känd som en stor och muskulös gladiator.

När det handlar om kampsporterna brasiliansk jujutsu (BJJ) och submission wrestling, som hon kommer att lära ut vid den nya klubben Checkmat Prana GBG, säger hon att teknik är lika viktigt som muskler.

– Det är inte alltid den som är tyngst och starkast vinner, det handlar mycket och teknik och det är det som gör det så roligt, säger Lisa Pihl.

Medan hon själv kommer att hålla i träningen för tjejer så kommer världsmästaren i Brasiliansk jujutsu, Jackson Sausa, från Brasilien, att arbeta som huvudinstruktör vid den nya kamsportsklubben. En klubb som efter smygpremiären den 1 juli startar upp på allvar i slutet av augusti.

– Han är fantastisk duktig. Han är ju världsmästare och vi är jätteglada över att vi fått hit honom till Göteborg, säger Lisa Pihl.

Går snabbt att lära sig

Efter att hon själv började med brasiliansk jujutsu som 21-åring har hon redan hunnit med att vinna två SM-guld och ett EM-silver.

– Det är inte försent för någon att börja. Man behöver väl vara 4-5 år för att kunna sätta i gång, men kan jag börja som 21-åring och nå eliten så kan alla börja och snabbt gå framåt efter sina egna förutsättningar, säger Lisa Pihl.

Hon beskriver brasiliansk jujutsu som en blandning mellan judo och vanlig fristilsbrottning.

– I BJJ har man en dräkt på sig och precis som i vanlig judo handlar det om mycket kast och grepp. Skillnaden är att vi fortsätter att brottas på marken. På marken kan man vinna genom att ta poäng eller ta olika strypningar som det heter. Man vill helt enkelt få sin motståndare att ge upp. Submission wrestling är ungefär samma sak bara att man inte har den här dräkten på sig när man brottas, säger Lisa Pihl.

Inte farligt

Trots att det kan låta våldsamt försäkrar hon att det inte är farligare än någon annan idrott.

– Det är en jättebra träningsform. Kampsport är ganska mansdominerat men vi ser att allt fler tjejer vill börja och det känns kul att leda en tjejsatsning, säger Lisa Phil.

Det här är Valkyria

Namn: Lisa Pihl

Ålder: 26

Längd: 181 cm

Vikt: 72 kg

Bor: Vasastan i Göteborg

Känd som: Gladiatorn Valkyria

Favoritgren i Gladiatorerna: Plattan

Urval av meriter: 2 SM-guld och 1 EM-silver i brasiliansk jujutsu.