Kniven som mannen påstås ha hållt i. Foto: POLISEN
Kniven som mannen påstås ha hållt i. Foto: POLISEN

Gjorde Hitlerhälsningar och höll i kniv på dansgolvet

Publicerad

En man misstänks ha gjort Hitlerhälsningar på krogen The Dubliner samtidigt som han höll i en kniv och sa "jag ska hugga en blatte".

När polispatrullen avlägsnade mannen uppges han ha sagt: "Av de tre bomberna tar vi på oss det i Lilleby och den andra men inte det i Sisjön." – en möjlig referens till bombdåden i Göteborg enligt polisen.

Men åklagaren i fallet har inte fört vidare informationen till de som håller i bombutredningen, uppger han själv.

– Nej, jag har inte agerat något på grund av det, säger kammaråklagaren Jonas Martinsson.

Det var i februari i år som mannen i 20-årsåldern befann sig på krogen The Dubliner i centrala Göteborg. 

Inne på krogen, på dansgolvet, ska mannen ha slitit upp en kniv, sagt saker som "jag ska hugga en blatte" och gjort Hitlerhälsningar.

Det menar kammaråklagare Jonas Martinsson som nu åtalar mannen vid Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Åklagarens bevisning består bland annat utav information från den vakt som jobbade på krogen den aktuella kvällen. Flera personer ska ha reagerat på den misstänktes utseende, varpå vakterna höll koll på honom.

Hitlerhälsningar på dansgolvet

"Och mycket riktigt ser jag honom på dansgolvet, dansa och heila samtidigt" uppger vakten i ett förhör.

I förundersökningen ingår polispatrullens egna så kallade PM. Det beskriver hur polispatrullen hittade den misstänkte på en McDonald's-restaurang där han omhändertogs.

I PM:et går det att läsa:

"Under transporten i samband med avlägsnandet gjorde misstänkt uttalanden som patrullen reagerade på. Misstänkt sade "att av de tre bomberna tar vi på oss det i Lilleby och den andra men inte det i Sisjön. Den bomben kom inifrån".

"Patrullen uppfattade det som att misstänkt pratade om de attentat som varit mot flyktingboenden och attacken mot syndikalisternas lokal.", går det också att läsa.

 

LÄS MER: Tre nazister har häktats för bombdåd i Göteborg

 

Attentaten som polispatrullen uppfattar att mannen refererar till rör tre händelser: 

Ett sprängattentat mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i november, ett sprängattentat utanför ett flyktingboende i Järnbrott i januari samt ett till synes misslyckat dåd på Lilleby Camping i Torslanda, där en skarp bomb hittades vid mellanboendet för nyanlända flyktingar några veckor senare.

Åklagaren: "Har inte agerat"

Nazistledaren Viktor Melin sitter häktad i utredningen. Han har länge varit på ledande positioner inom nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen i Göteborg. Även Jimmy Jonasson och Anton Thulin, också häktade, har kopplingar till organisationen.

Enligt åklagaren Jonas Martinsson har han inte gett vidare informationen till den utredning som bedrivs om de aktuella bombdåden. 

– Nej, jag har inte agerat något på grund av det andra ärendet, säger han.

Uppgifterna har inte förts vidare av dig?

– Nej jag har inte gjort något med uppgifterna.

Har uppgifterna någon bäring på ditt åtal?

– Inte mer än att det kan ha betydelse för att visa vad han (den misstänkte) har för politisk hemvistelse. Det kan vara ett skäl för det jag åtalat honom för, att han gjort Hitlerhälsingarna, att det finns ett samband mellan det, säger Jonas Martinsson.

 

LÄS MER: Misstankarna har stärkts i nazistbomsutredning 

 

Mats Ljungqvist är åklagare i utredningen kring bombdåden i Göteborg som utreds gemensamt av Säpo och riksenheten för säkerhetsmål.

Han väljer att inte kommentera uppgifterna.

– Jag vill inte kommentera det överhuvudtaget, säger han.

Säpo är fåordiga

GT har frågat Säpo om de har tagit del av informationen. Enligt polisens händelserapport, som ingår i förundersökningen ska Säpo ha kontaktats om händelsen i ett tidigt skede.

Men inte heller Säpo vill kommentera saken.

– När det gäller de här attentaten som hänt är de pågående utredningar där det fortfarande vidtas åtgärder. Därför råder det förundersökningssekretess, säger Simon Bynert vid Säpos presstjänst.

Den misstänkte mannen förnekar hets mot folkgrupp, men erkänner att han burit kniven. Det framgår av åtalet.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER