Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gjorde Hitlerhälsningar och höll i kniv på dansgolvet

Kniven som mannen påstås ha hållt i.Foto: POLISEN

En man misstänks ha gjort Hitlerhälsningar på krogen The Dubliner samtidigt som han höll i en kniv och sa "jag ska hugga en blatte".

När polispatrullen avlägsnade mannen uppges han ha sagt: "Av de tre bomberna tar vi på oss det i Lilleby och den andra men inte det i Sisjön." – en möjlig referens till bombdåden i Göteborg enligt polisen.

Men åklagaren i fallet har inte fört vidare informationen till de som håller i bombutredningen, uppger han själv.

– Nej, jag har inte agerat något på grund av det, säger kammaråklagaren Jonas Martinsson.

Det var i februari i år som mannen i 20-årsåldern befann sig på krogen The Dubliner i centrala Göteborg. 

Inne på krogen, på dansgolvet, ska mannen ha slitit upp en kniv, sagt saker som "jag ska hugga en blatte" och gjort Hitlerhälsningar.

Det menar kammaråklagare Jonas Martinsson som nu åtalar mannen vid Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Åklagarens bevisning består bland annat utav information från den vakt som jobbade på krogen den aktuella kvällen. Flera personer ska ha reagerat på den misstänktes utseende, varpå vakterna höll koll på honom.

Hitlerhälsningar på dansgolvet

"Och mycket riktigt ser jag honom på dansgolvet, dansa och heila samtidigt" uppger vakten i ett förhör.

I förundersökningen ingår polispatrullens egna så kallade PM. Det beskriver hur polispatrullen hittade den misstänkte på en McDonald's-restaurang där han omhändertogs.

I PM:et går det att läsa:

"Under transporten i samband med avlägsnandet gjorde misstänkt uttalanden som patrullen reagerade på. Misstänkt sade "att av de tre bomberna tar vi på oss det i Lilleby och den andra men inte det i Sisjön. Den bomben kom inifrån".

"Patrullen uppfattade det som att misstänkt pratade om de attentat som varit mot flyktingboenden och attacken mot syndikalisternas lokal.", går det också att läsa.

 

LÄS MER: Tre nazister har häktats för bombdåd i Göteborg

 

Attentaten som polispatrullen uppfattar att mannen refererar till rör tre händelser: 

Ett sprängattentat mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i november, ett sprängattentat utanför ett flyktingboende i Järnbrott i januari samt ett till synes misslyckat dåd på Lilleby Camping i Torslanda, där en skarp bomb hittades vid mellanboendet för nyanlända flyktingar några veckor senare.

Åklagaren: "Har inte agerat"

Nazistledaren Viktor Melin sitter häktad i utredningen. Han har länge varit på ledande positioner inom nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen i Göteborg. Även Jimmy Jonasson och Anton Thulin, också häktade, har kopplingar till organisationen.

Enligt åklagaren Jonas Martinsson har han inte gett vidare informationen till den utredning som bedrivs om de aktuella bombdåden. 

– Nej, jag har inte agerat något på grund av det andra ärendet, säger han.

Uppgifterna har inte förts vidare av dig?

– Nej jag har inte gjort något med uppgifterna.

Har uppgifterna någon bäring på ditt åtal?

– Inte mer än att det kan ha betydelse för att visa vad han (den misstänkte) har för politisk hemvistelse. Det kan vara ett skäl för det jag åtalat honom för, att han gjort Hitlerhälsingarna, att det finns ett samband mellan det, säger Jonas Martinsson.

 

LÄS MER: Misstankarna har stärkts i nazistbomsutredning 

 

Mats Ljungqvist är åklagare i utredningen kring bombdåden i Göteborg som utreds gemensamt av Säpo och riksenheten för säkerhetsmål.

Han väljer att inte kommentera uppgifterna.

– Jag vill inte kommentera det överhuvudtaget, säger han.

Säpo är fåordiga

GT har frågat Säpo om de har tagit del av informationen. Enligt polisens händelserapport, som ingår i förundersökningen ska Säpo ha kontaktats om händelsen i ett tidigt skede.

Men inte heller Säpo vill kommentera saken.

– När det gäller de här attentaten som hänt är de pågående utredningar där det fortfarande vidtas åtgärder. Därför råder det förundersökningssekretess, säger Simon Bynert vid Säpos presstjänst.

Den misstänkte mannen förnekar hets mot folkgrupp, men erkänner att han burit kniven. Det framgår av åtalet.