Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Giving People tvingas betala till Santa Maria

Livsmedelsföretaget Santa Maria är ett av de företag som skänkt pengar till organiationen.
Foto: santa maria
Giving Peoples hemsida.
Foto: Faksimil / Giving People

Välgörenhetsorganisationen Giving People tvingas betala tillbaka 100 000-tals kronor till olika företag. 

Det efter P4 Västs granskning om vart de insamlade pengarna faktiskt hamnar. 

Livsmedelsföretaget Santa Maria har krävt tillbaka 200 000 kronor. 

Det var i slutet av förra året som P4 Väst först avslöjade att endast 4 procent av välgörenhetsorganisationen Giving Peoples insamlade pengar har gått till behövande barnfamiljer. 

Det trots att det i marknadsföringen sägs att alla pengar ska gå direkt till ändamålet. I stället har pengar bland annat gått till löner och andra omkostnader samt samlats i en stiftelse.

Giving People grundades i Vänerborg år 2013 och mellan år 2017 till 2020 samlade organisationen in 44 miljoner kronor – endast 1,6 miljoner hamnade hos barnfamiljerna. Det är både företag och privatpersoner som bidragit till insamlingarna.  

Giving People menar dock att pengarna som samlats i den stiftelse som finns ska betalas ut senare. I en intervju med GP sa generalsekreteraren Linda Hellquist kort efter P4 Västs första publicering:

– Jag håller med om att informationen på vår hemsida varit bristfällig. Främst tycker jag att vi borde förklarat att det är en avkastningsstiftelse, och varit tydligare med avsikten för stiftelsen. Vi har varit lite naiva i vår tanke om att vi vill göra så gott som möjligt, och hjälpa så många som möjligt.

Flera företag kräver tillbaka pengar 

I kölvattnet av avslöjandet har flera stora företag nu krävt tillbaka pengar som de skänkt, rapporterar P4 Väst. Ett av dem är livsmedelsföretaget Santa Maria, som nu fått tillbaka över 200 000 kronor. 

– Vi har innan jul krävt tillbaka och fått tillbala 90 procent av vår donation, säger kommunikationschef Eva Berglie till P4 Väst. 

Eva Berglie säger vidare att företaget inte är tillfredsställda med Giving Peoples förklaring, i framtiden kommer man göra annorlunda när det kommer till välgörenhetssamarbeten. 

– Vi kommer att se över våra rutiner när vi gör såna här samarbeten. 

Andra företag som krävt återbetalning är Libero, ATG Drömfond och Uddevalla Energi. Deras belopp kommer upp i sammanlagt runt 600 000 kronor. 

P4 Väst säger i sitt inslag att man varit i kontakt med Giving People som inte vill kommentera.