Gitte går utan inkomst sedan gränsen stängdes

Hör Gitte berätta om sin situation.
Gitte Löf släpps inte längre in i Norge för att arbeta – nu vet hon inte när hon får lön nästa gång.
Foto: Privat
Norska gränse i Charlottenberg.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis kontrollerar så att alla som korsar gränsen har rätt intyg.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan Norge skärpte sina coronarestriktioner och stängde gränsen tillåts inte arbetspendlare, som inte anses ha en samhällsbärande funktion, att ta sig till jobbet.

Nu vet Gitte Löf, från Charlottenberg, inte när hon får lön nästa gång.

– Det är en jättestor ekonomisk otrygghet som vi lever i nu, säger hon.

I onsdags, den 27 januari, meddelade Norge de hårdaste inreserektionerna landet haft sedan pandemin bröt ut.

Det innebär bland annat att arbetspendlare inte längre kan resa in i landet, så länge de inte har en samhällsbärande funktion, jobbar med hälsa och sjukvård i Norge eller jobbar med varu- eller persontransport. Restriktionerna trädde i kraft natten mot fredagen.

Gitte Löf är 53 år gammal och bor i Charlottenberg, i Eda kommun. Hon jobbar som elektronikreparatör på andra sidan gränsen, men har sedan i fredags tvingats stanna hemma. Hon tillhör inte undantagen, och släpps alltså inte längre in i landet. 

– I fredags blev många bestörta, de skickade hem arbetare som inte längre får betalt, berättar hon.

Hon har fått höra att det inte finns permitteringsskäl – det råder ju ingen arbetsbrist. Nu vet hon inte när hon kan tänkas få lön nästa gång.

– Det är ju det största orosmomentet så klart, och vi är ju många i Värmland men också längs hela svenska gränsen som jobbar i Norge, som jag tror hade samma tankar som mig. Hur blir detta? Kommer vi få betalt?

”Kan inte sitta hur länge som helst utan inkomst”

Hon tänker på de som har familjer att försörja, vars huvudinkomst är från den i hushållet som jobbar i Norge, och hur det blir för de som har det tufft ekonomiskt.

Men hon tänker också på sig själv. Räkningarna ska betalas, hon och sambon har hus, bilar och en vardag som ska gå ihop.

– Lyckligtvis klarar vi att betala huset på en lön. Men jag kan inte sitta här hur länge som helst och inte ha inkomst. Det är det ingen som kan. 

Hon har tidigare intervjuats av P4 Värmland, som på tisdagen rapporterar att den norska regeringen nu har inlett diskussioner för hur permitteringsreglerna eventuellt skulle kunna ändras. Det skriver den norska statssekreteraren Vegar Einan i ett brev till radiokanalen.

Och det finns faktiskt en rad i reglerna som skulle kunna öppna för att permittera de svenskar som, precis som Gitte, inte längre kan arbeta.

Brist på arbete eller andra omständigheter som arbetsgivaren inte kan påverka”, anges som möjliga skäl till permittering, uppger P4 Värmland.

– Det skulle ju lösa problemen för väldigt många. Då skulle jag bli jättelättad för allas skull, om det faktiskt går, säger Gitte Löf.

Tror fler kommer vilja söka jobb i Sverige

Men tills vidare sitter otryggheten kvar. Och nu tror hon själv att många svenska gränspendlare överväger att hitta svenska jobb i stället.

– Det har varit så många regler och bud nu bara det sista halvåret, krångel med gränsen, än det ena och än det andra, coronatest var sjunde dag, registrering hos regeringen och nu utestängd från landet... många kommer nog till slut att säga att det inte är värt det.

Gitte säger att hon själv har gått i de tankarna, men å andra sidan är det inte många jobb som står och väntar här hemma i Sverige.

– Coronan gör ju att många inte vill anställa. Det är osäkra tider för alla, det är osäkra tider oavsett var i världen du är.

Norges Tegnell om kampen mot mutationen

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland: ”Kamp mot klockan”