Gilyanos, 6, hittade granaten i skogen. Här tillsammans med sin pappa Basil Yaulia. Foto: PrivatGilyanos, 6, hittade granaten i skogen. Här tillsammans med sin pappa Basil Yaulia. Foto: Privat
Gilyanos, 6, hittade granaten i skogen. Här tillsammans med sin pappa Basil Yaulia. Foto: Privat
Granaten som bombgruppen senare bekräftade var skarpladdad. Foto: PrivatGranaten som bombgruppen senare bekräftade var skarpladdad. Foto: Privat
Granaten som bombgruppen senare bekräftade var skarpladdad. Foto: Privat
Ett stort område spärrades av. Foto: PrivatEtt stort område spärrades av. Foto: Privat
Ett stort område spärrades av. Foto: Privat

Gilyano, 6, hittade skarpladdad granat

Publicerad

Blandina Mihaels sex år gamla son, Gilyano, lekte i ett skogsområde i Västra Frölunda, när han hittade vad som senare skulle visa sig vara en skarpladdad handgranat.

– Jag är helt skakis. På en sekund hade jag kunnat förlora honom, säger Blandina med gråt i rösten.

Polisen fick larmet om granatfyndet vid halv sextiden på tisdagskvällen. Enligt larmet hade en liten pojke hittat vad som misstänktes vara en handgranat i ett skogsområde i Västra Frölunda.

När bombgruppen kom till platsen, konstaterades det att granaten var skarp.

Gilyanos mamma, Blandina Mihael, 42, är skärrad.

– Vi brukar vara mycket i skogen, jag och mina barn. Jag har lärt dem att de ska plocka upp skräp på marken, för att ta hand om miljön. Och det var det min pojke gjorde, berättar hon.

Gilyano, sex år gammal, hittade en vit platspåse, och i den fanns det som senare visade sig vara en skarpladdad granat.

"Hade kunnat förlora honom"

Blandinas vän, Sirlene Albonete, 44, berättar:

– Gilyano kom springande och sa att han hade hittat en bomb i skogen. Vi trodde att han skojade, men gick dit för att se efter, säger hon.

Gilyanos pappa, Basil Yaulia, har varit i den irakiska armén, och kände på tyngden att det rörde sig om en riktig granat. Han kontaktade polisen, som ryckte ut för att spärra av området i väntan på bombgruppen.

Bombgruppen konstaterade senare att granaten var skarp och desarmerade den.

Enligt polisen satt sprinten i granaten när sexåringen hittade den. Hade han dragit ut den hade konsekvenserna kunnat bli ödesdigra.

– Jag är helt skakis. På en sekund hade jag kunnat förlora honom, säger Blandina med gråt i rösten.

– Vi har tackat Gud att han sprang till oss och har kramat honom mycket!

Återkommande skottlossningar

Gilyano fyller år nästa helg, och man hade tänkt fira hans födelsedag i anslutning till skogsområdet. Men de planerna ställer man nu in.

– Vi har kalaset hemma i stället. Jag har bara två barn och vill inte riskera att de råkar illa ut, säger Blandina.

Sirlene Albonete har själv en vuxen son, och när han var i sjuårsåldern var Frölunda ett betydligt lugnare område, säger hon.

– Det är väldigt oroligt här nu. Skottlossningar och sånt händer hela tiden. Vad ska vi göra? Det måste ta slut på något sätt.

Polisen kommer att söka av det avspärrade området med bombhund.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER