Gigantisk knarkliga sprängd – 13 åtalas

Polisen hade installerat övervakningskameror vid huset utanför Lysekil. Därifrån har de lyckats kartlägga alla personer som kommit till huset där den omfattande cannabisodlingen pågått.
Foto: Polisen
I den gamla skolan har en omfattande cannabisodlingsverksamhet pågått.
Foto: Polisen
I den gamla skolan utanför Lysekil hittades bland annat 570 cannabisplantor.
Foto: Polisen

För ett knappt år sedan slog polisen till på flera olika platser i Sverige – och sprängde den stora knarkligan.

Nu åtalas tretton personer som ska vara delaktiga i organisationen.

Åklagaren Håkan Larsson ser en koppling mellan personerna och den pågående gängkonflikten i Göteborg.

– En del av narkotikan har gått till gängen i förorterna och är en stor del av konflikten, säger Larsson till GT.

Den andra december i fjol genomförde polisen ett stort tillslag på totalt åtta platser i Sverige – varav ett var i den gamla skolan i Skarstad i Lysekil – och en i Danmark. 27 personer greps.

Man hade lyckats spåra en omfattande knarkliga. Redan har flera medlemmar i ligan dömts för inblandning i odlingarna – nu åtalas ytterligare tretton män vid Göteborgs tingsrätt.

Huvudmännen åtalas

Bland dem finns, enligt P4 Väst, huvudmännen.

– Det är tretton stycken varav elva ingår i organisationen där fem sedan tidigare är dömda i tingsrätt och hovrätt. Odlingarna är stora, det finns exempel där vi pratar 500 olika plantor. Det hade kunnat resultera i upp till 80 kilo cannabis på en odlingscykel, säger åklagaren Peter Larsson till radiokanalen.

Polisen hade bedrivit omfattande spaningar och kunde på det sättet kartlägga ligan.

– Det handlar helt enkelt om konflikten som pågår i Göteborg med de olika gängen och den narkotikan som de får och säljer vidare. Genom att spana på de som säljer i Göteborg lyckades vi tillslut komma till odlingarna där narkotikan som säljs på gatan tillverkades, har Dan Windt, tidigare rotelchef vid polisens narkotikaroteln i Västra Götaland, tidigare sagt.

Kopplingar till dödsskjutningarna

Polis och åklagare ser ett samband mellan cannabisförsäljningen och den pågående gängkonflikten i Göteborg, som resulterat i flera skottlossningar och mord.

– En del av gängkonflikten handlar om narkotikamarknaden, det vet vi. En stor del av pengarna kommer därifrån. Det var därför vi lyckades spana upp det här ärendet, vilket är ett framgång för polisen, säger åklagare Håkan Larsson till GT.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Ett kilo cannabis kostar 50-70 000 kronor på marknaden. Här har man kunnat odla 240 kilo cannabis på ett år. Då förstår du att det är miljonbelopp, minst sagt.

Kopplingar till kriminella gäng

Har personerna kopplingar till kriminella gäng i Göteborg?

– Jag vill inte peka finger. Men Sverige är ett litet land. Visst är det många inom den kriminella världen som känner varandra kors och tvärs. 

Vad kan en fällande dom leda till?

– Det blir långa fängelsestraff. Ägnar man sig åt den här typen av brott pratar vi den övre straffskalan. 

Och i ett större samhällsperspektiv?

– Eftersom vi pratar cannabis, som är en inkörsport för unga människor, vet vi initialt att det redan har skett en minskning. Samtidigt anpassar sig marknaden och nya aktörer tar plats när andra försvinner.