Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Giftigt avfall hittades i industri nära skola

En polisutredning pågår efter att det miljöfarliga avfallet påträffadFoto: TOMAS LEPRINCE

I en industrilokal i Jönköping det påträffats giftigt miljöavfall – som inte har hanterats säkert, enligt Jmini.se.

Nu utreder kommunens mijöenhet om området kring industrilokalen kan vara kontaminerat av gifterna.

– Om kemikalierna har blandats så kan det finnas en risk, säger Andreas Bengtsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Jönköpings kommun.  

Det är i en industrilokal som kommunen har hittat flera behållare med giftiga kemikalier. Företaget finns inte längre på platsen, men det var i deras dåvarande lokaler som behållarna hittades och man kunde konstatera att avfallet inte har hanterats på rätt sätt, som Jmini.se var först med att skriva om. 

– De är inte förvarat enligt de reglerna som finns och som man är skyldig till, säger Andreas Bengtsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Jönköpings kommun. 

Enligt Jönköpings-Posten ska det handla om flera tunnor, både utomhus och inomhus som innehåller mycket farligt material. Hela fastigheten ska också vara nedgången med trasigt tak och även tunnorna ska vara trasiga.

Kan ha spridit sig

Faran ligger i om avfallet i de olika tunnorna har blandats och läckt ut. 

– Jag kan bekräfta att det rör sig om en del cyanider. Det är i sig inget ovanligt för en firma som arbetar med ytbehandling, säger Andreas Bengtsson. 

Man genomför nu en utredning för om giftet kan ha spridit sig utanför lokalen.

– Det kommer att göras undersökningar av mark och grundvatten. I nuläget bör man inte vara orolig, säger Andreas Bengtsson. 

"Kan inte gå in på riskerna" 

I området där avfallet hittats finns det bland annat flera bostäder och en skola. 

– Man har förvarat dem felaktig, men sen vet vi inte om det har lett till några föroreningar utanför byggnaden. Jag kan inte gå in på de riskerna som föreligger om det skulle vara så eftersom en utredning pågår, säger Andreas Bengtsson. 

Enligt en rapport som Jönköpings-Posten har tagit del av, finns det en mycket stor risk att barn tar sig in i byggnaden och att det finns risk att cyanväte bildas. Cyanväte är mycket giftigt och brandfarligt. 

– Hela området är inhägnat och låst, man går inte bara in där. Det är låst och man tar sig inte in om man verkligen inte vill, säger Andreas Bengtsson. 

Ägaren till den dåvarande verksamheten riskerar att dömas för miljöbrott, enligt Andreas Bengtsson.