Vattnet i Fiskebäcks hamn har klarat sig bra från gifterna, enligt utredningen som är gjord av Göteborgs miljökontor. Foto: Anders Ylander
Vattnet i Fiskebäcks hamn har klarat sig bra från gifterna, enligt utredningen som är gjord av Göteborgs miljökontor. Foto: Anders Ylander

Giftig båtfärg förbjöds – används fortfarande

Publicerad

För 25 år sedan förbjöds båtbottenfärggiftet TBT – ändå ökar det i de flesta båthamnarna i Göteborg.

Det visar en undersökning som gjorts av Göteborgs miljöförvaltning, skriver Sverige radio P4 Göteborg.

Göteborgs miljöförvaltning har mätt halterna i Göteborgs små båthamnar. Resultatet är ingen trevlig läsning. Undersökningen visar att halterna av båtbottenfärggiftet TBT – som förbjöds 1989 – har ökat. Halterna har ökat kraftigt i både sediment och i nätsnäckor i de inre delarna av hamnarna, skriver P4 Göteborg. Undersökningen har gjorts i sju hamnar, och i Näset, Björlanda, Amundön, Hinsholmen, Vrångö och Önnered har TBT-halterna ökat.

En hamn som klarat sig väl är hamnen i Fiskebäck. Hamnen muddrades efter senaste mätningen som gjordes 2011. I de mellersta och yttre delarna av hamnarna har halten av TBT minskat, enligt undersökningen.

Påverkar djurlivet

Enligt Göteborgs miljökontor kan TBT skada djurlivet, exempelvis snäckor som på grund av färgen får skador som gör att de inte kan fortplanta sig. Även fiskar kan påverkas av TBT, även om man inte är säker på exakt hur. Orsaken till att halterna ökat tros vara att man använt 32 spolplattor för båtar på ett felaktigt sätt. Spolplattorna finns i hamnarna och kommer från båtar som målas med förbjuden färg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER