Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Giftig båtfärg förbjöds – används fortfarande

Vattnet i Fiskebäcks hamn har klarat sig bra från gifterna, enligt utredningen som är gjord av Göteborgs miljökontor.Foto: Anders Ylander

För 25 år sedan förbjöds båtbottenfärggiftet TBT – ändå ökar det i de flesta båthamnarna i Göteborg.

Det visar en undersökning som gjorts av Göteborgs miljöförvaltning, skriver Sverige radio P4 Göteborg.

Göteborgs miljöförvaltning har mätt halterna i Göteborgs små båthamnar. Resultatet är ingen trevlig läsning. Undersökningen visar att halterna av båtbottenfärggiftet TBT – som förbjöds 1989 – har ökat. Halterna har ökat kraftigt i både sediment och i nätsnäckor i de inre delarna av hamnarna, skriver P4 Göteborg. Undersökningen har gjorts i sju hamnar, och i Näset, Björlanda, Amundön, Hinsholmen, Vrångö och Önnered har TBT-halterna ökat.

En hamn som klarat sig väl är hamnen i Fiskebäck. Hamnen muddrades efter senaste mätningen som gjordes 2011. I de mellersta och yttre delarna av hamnarna har halten av TBT minskat, enligt undersökningen.

Påverkar djurlivet

Enligt Göteborgs miljökontor kan TBT skada djurlivet, exempelvis snäckor som på grund av färgen får skador som gör att de inte kan fortplanta sig. Även fiskar kan påverkas av TBT, även om man inte är säker på exakt hur. Orsaken till att halterna ökat tros vara att man använt 32 spolplattor för båtar på ett felaktigt sätt. Spolplattorna finns i hamnarna och kommer från båtar som målas med förbjuden färg.