Åt förgiftat kött. Oron är stor i Gunnilse efter det nya giftdådet. "Jag är livrädd när jag går ut och rastar hundarna", säger Camilla Karlsson vars schäfer Sigge åt av förgiftat kött i helgen. Han fick inte i sig så stora mängder och klarade sig. Bosse Carlberg och hans familj har förlorat tre hundar sedan i juni. Foto: LEIF GUSTAFSSON Foto: Leif Gustafsson
Åt förgiftat kött. Oron är stor i Gunnilse efter det nya giftdådet. "Jag är livrädd när jag går ut och rastar hundarna", säger Camilla Karlsson vars schäfer Sigge åt av förgiftat kött i helgen. Han fick inte i sig så stora mängder och klarade sig. Bosse Carlberg och hans familj har förlorat tre hundar sedan i juni. Foto: LEIF GUSTAFSSON Foto: Leif Gustafsson

Giftdödaren i farten igen – en hund död

Publicerad

GUNNILSE. Flera hundar dog i somras i Gunnilse efter att ha ätit förgiftad köttfärs som lagts ut i området.

Nu är djurplågaren i gång igen och ännu en hund har dött. Den senaste veckan har både korv, kött och köttfärs hittats i trädgårdar och vid gångstigar i Gunnilse.

- Alla här i området är förtvivlade, säger Marie och Bosse Carlberg som förlorat tre hundar sedan i juni.

Familjen Carlberg och Camilla Karlsson bor i samma område i Gunnilse där någon placerar ut köttbitar, korv och köttfärs som misstänks vara förgiftade med glykol.

Köttet läggs ut i trädgårdar hos hundägare, mellan stenar och längs gångstigar där de boende rastar sina hundar.

Förra fredagen dog familjen Carlbergs pudel Soli efter att ha fått samma symtom som deras två andra hundar som förgiftades och dog i somras.

- Hon blev vinglig och ostadig, och kräktes häftigt, berättar Marie Carlberg.

Fick avliva hunden

I juni drabbades familjen Carlbergs ena hund, en yorkshireterrier. Den kräktes och vinglade och på Blå stjärnan togs prover som visade att det handlade om glykolförgiftning.

Någon vecka senare råkade deras andra hund, en chihuahua, ut för samma sak och fick avlivas av skadorna efter för- giftningen.

- Det är så svårt detta, så det går inte att ta in, säger hon. Vi är förtvivlade, säger Marie Carlberg.

Hittade köttbitar

I lördags var Camilla Karlsson ute och gick med sin schäfer Sigge på stigen runt tjärnen i Gunnilse. Plötsligt dök Sigge ner bland löven och började tugga på något.

- Jag skrek och fick honom att sluta äta. Jag förstod genast vad det handlade om. Alla här är jätterädda och vaksamma på om fler hundar ska drabbas, säger hon.

Oro i området

När Camilla Karlsson gick närmare såg hon köttbitar och korv som gömts vid stigen.

- Som tur var hann min hund inte få i sig några större mängder, och dessutom är han ganska stor. Det gjorde att han klarade sig. Men i helgen mådde han illa, blev vinglig och orolig och drack mängder med vatten.

Nu är också oron stor för att mindre barn ska plocka upp och stoppa korvbitar i munnen.

Inga spår efter gärningsman

Redan i somras inleddes en förundersökning om djurplågeri men det finns ännu inga spår efter någon gärningsman.

- Vi vet att det har hänt igen och ser mycket allvarligt på detta. Det måste ju få ett slut, säger Ulf Strahl, inre befäl vid polisen i nordöstra Göteborg.

- Det har hittats både en glykolflaska i området och även köttbitar, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER