Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Giftdödaren i farten igen – en hund död

Åt förgiftat kött. Oron är stor i Gunnilse efter det nya giftdådet. "Jag är livrädd när jag går ut och rastar hundarna", säger Camilla Karlsson vars schäfer Sigge åt av förgiftat kött i helgen. Han fick inte i sig så stora mängder och klarade sig. Bosse Carlberg och hans familj har förlorat tre hundar sedan i juni. Foto: LEIF GUSTAFSSONFoto: Leif Gustafsson

GUNNILSE. Flera hundar dog i somras i Gunnilse efter att ha ätit förgiftad köttfärs som lagts ut i området.

Nu är djurplågaren i gång igen och ännu en hund har dött. Den senaste veckan har både korv, kött och köttfärs hittats i trädgårdar och vid gångstigar i Gunnilse.

- Alla här i området är förtvivlade, säger Marie och Bosse Carlberg som förlorat tre hundar sedan i juni.

TVÅ HUNDAR DOG AVFÖRGIFTAD KÖTTFÄRS

I juni dog två hundar i Gunnilse efter att ha ätit köttfärs som misstänktes vara förgiftad.

Prover visade att hundarna förgiftats av glykol. Polisen inledde en förundersökning om djurplågeri.

Nu har ytterligare en hund dött och en annan förgiftats men återhämtat sig.

Polisen bekräftar att både köttbitar och en glykolflaska hittats i området. Polisutredningen fortsätter för att få fast djurplågaren.

HUNDARS NERVSYSTEMSLÅS UT AV GLYKOLEN

Det är inte helt ovanligt att hundar kommer åt kylarvätska med glykol och förgiftas. Glykol smakar gott och hundarna slickar glatt i sig detta.

En del hundar visar inga symtom första dygnet eller dygnen, men kan sedan snabbt bli svårt sjuka. Vid hög dos dör hunden inom några timmar.

Hundens nervsystem drabbas och njurarna förstörs. Även hjärtmuskulaturen kan skadas.

Familjen Carlberg och Camilla Karlsson bor i samma område i Gunnilse där någon placerar ut köttbitar, korv och köttfärs som misstänks vara förgiftade med glykol.

Köttet läggs ut i trädgårdar hos hundägare, mellan stenar och längs gångstigar där de boende rastar sina hundar.

Förra fredagen dog familjen Carlbergs pudel Soli efter att ha fått samma symtom som deras två andra hundar som förgiftades och dog i somras.

- Hon blev vinglig och ostadig, och kräktes häftigt, berättar Marie Carlberg.

Fick avliva hunden

I juni drabbades familjen Carlbergs ena hund, en yorkshireterrier. Den kräktes och vinglade och på Blå stjärnan togs prover som visade att det handlade om glykolförgiftning.

Någon vecka senare råkade deras andra hund, en chihuahua, ut för samma sak och fick avlivas av skadorna efter för- giftningen.

- Det är så svårt detta, så det går inte att ta in, säger hon. Vi är förtvivlade, säger Marie Carlberg.

Hittade köttbitar

I lördags var Camilla Karlsson ute och gick med sin schäfer Sigge på stigen runt tjärnen i Gunnilse. Plötsligt dök Sigge ner bland löven och började tugga på något.

- Jag skrek och fick honom att sluta äta. Jag förstod genast vad det handlade om. Alla här är jätterädda och vaksamma på om fler hundar ska drabbas, säger hon.

Oro i området

När Camilla Karlsson gick närmare såg hon köttbitar och korv som gömts vid stigen.

- Som tur var hann min hund inte få i sig några större mängder, och dessutom är han ganska stor. Det gjorde att han klarade sig. Men i helgen mådde han illa, blev vinglig och orolig och drack mängder med vatten.

Nu är också oron stor för att mindre barn ska plocka upp och stoppa korvbitar i munnen.

Inga spår efter gärningsman

Redan i somras inleddes en förundersökning om djurplågeri men det finns ännu inga spår efter någon gärningsman.

- Vi vet att det har hänt igen och ser mycket allvarligt på detta. Det måste ju få ett slut, säger Ulf Strahl, inre befäl vid polisen i nordöstra Göteborg.

- Det har hittats både en glykolflaska i området och även köttbitar, säger han.