Knivmannen som greps inne i Nordstan under torsdagen dömdes efter att ha knivdödat en ung man i Alingsås för fem år sedan. Foto: ALEX LJUNGDAHLKnivmannen som greps inne i Nordstan under torsdagen dömdes efter att ha knivdödat en ung man i Alingsås för fem år sedan. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Knivmannen som greps inne i Nordstan under torsdagen dömdes efter att ha knivdödat en ung man i Alingsås för fem år sedan. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Dråpet 2012. En yngre man avled efter att ha blivit knivskuren i en lägenhet i Alingsås. Mannen som greps i Nordstan under torsdagen dömdes för brottet. Foto: ALEX LJUNGDAHLDråpet 2012. En yngre man avled efter att ha blivit knivskuren i en lägenhet i Alingsås. Mannen som greps i Nordstan under torsdagen dömdes för brottet. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Dråpet 2012. En yngre man avled efter att ha blivit knivskuren i en lägenhet i Alingsås. Mannen som greps i Nordstan under torsdagen dömdes för brottet. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Avspärrningarna utanför lägenheten där mordet skedde 2012. Foto: POLISENAvspärrningarna utanför lägenheten där mordet skedde 2012. Foto: POLISEN
Avspärrningarna utanför lägenheten där mordet skedde 2012.  Foto: POLISEN
Den dömde mannen försökte under torsdagen knivhugga en väktare inne på Nordstans köpcenter i Göteborg. Foto: Henrik JanssonDen dömde mannen försökte under torsdagen knivhugga en väktare inne på Nordstans köpcenter i Göteborg. Foto: Henrik Jansson
Den dömde mannen försökte under torsdagen knivhugga en väktare inne på Nordstans köpcenter i Göteborg. Foto: Henrik Jansson

Gick till attack i Nordstan – tidigare dömd för dråp

Publicerad

Mannen gick till attack med kniv mot en väktare utanför Hemköp i Nordstan mitt i lunchrusningen under torsdagen.

Nu kan GT avslöja att mannen är villkorligt frigiven från ett sjuårigt fängelsestraff för att ha huggit ihjäl en man – med en kniv.

En man gick vid lunchtid på torsdagen till attack mot en väktare vid Hemköp i Nordstan.

Det var efter att mannen i 25-årsåldern uppträtt påverkad och skrämt personalen som en väktare kallades till platsen. 

När väktaren försökte samtala med mannen, drog denne en kniv och gick till attack. 

– Den här mannen hade handlat i kassan och gick emot hissarna när väktare ville kontrollera honom. Då gick det bara någon sekund innan det blev ett jättebråk, säger ett vittne.

Väktaren försvarade sig och utdelade ett batongslag mot knivmannen, som senare fick åka till sjukhus på grund av sina skador.

Högg ung man sju gånger

Mannen anhölls under torsdagseftermiddagen misstänkt för dråpförsök.

– Efter förhör så anhölls han av åklagare, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i Region Väst.

Enligt GT:s uppgifter är det inte första gången han har gått till attack. Det är inte heller första gången han använt kniv i våldsamma sammanhang.

I mars 2012 högg han ihjäl en ung man i en lägenhet i Alingsås. Kniven trängde in i bröstkorgen, hjärtat, stora kroppspulsådern och den vänstra lungan. Totalt sju knivhugg i olika delar av kroppen. 

– Där uppstår en konflikt med en person och då sker brottet. Målsägaren förs till sjukhus och avlider där under natten, sa kriminalkommissarie Göran Arvidsson, till Alingsås Tidning efter händelsen. 

Köpte smörgås efter dråpet

Efter dråpet lämnade knivmannen lägenheten på en cykel, åkte till en bensinmack och köpte en smörgås, enligt domen.

Enligt knivmannens egen utsago blev han själv attackerad med batong och knytnävsslag av två män i lägenheten och hävdade nödvärn.

Åklagaren yrkade på 14 års fängelse för mannen, som vid tillfället var i 20-årsåldern. 

Han dömdes i både tingsrätt och hovrätt, till bland annat dråp och är idag villkorligt frigiven – sedan oktober 2016.

– Skadorna tyder på en avsevärd kraft och att det inte har funnits någon som helst återhållsamhet från gärningsmannen som var fullständigt likgiltig inför konsekvenserna, sa kammaråklagare Stefan Johanson i samband med rättegången till Alingsåskuriren.  

"Jag kan hugga dig när jag vill"

Mannen har dömts för en lång rad våldsbrott där knivar har varit inblandade.

Våren 2011, under pågående prövotid efter ett fängelsestraff, trängde han sig in hos en kvinna, hämtade en kniv i köket och hotade henne och en man i samma lägenhet till livet. Han uppgav att han skulle “hugga och döda” mannen.

Bara några månader efter den domen hotar han en man på Lilla torget i centrala Alingsås med en kniv och förklarar att “Jag kan hugga dig när jag vill”. Han döms senare också för att ha misshandlat en värnlös kille som uppges ha ett förståndshandikapp.

Året därpå, våren 2012, då han fortfarande avtjänar straffet för tidigare våldsbrott hugger han ihjäl den unga mannen lägenheten i Alingsås.

Under tiden i fängelse för knivdråpet angriper han och tar stryptag på en vårdare på Rättsmedicinalverket vilket leder till ytterligare en dom denna gång för våld mot tjänsteman.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.  

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren
Daniel Olsson
Daniel Olsson
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER