200-300 spritflaskor krossades av mannen. Foto: Polisen200-300 spritflaskor krossades av mannen. Foto: Polisen
200-300 spritflaskor krossades av mannen. Foto: Polisen
200-300 spritflaskor krossades av mannen. Foto: Polisen200-300 spritflaskor krossades av mannen. Foto: Polisen
200-300 spritflaskor krossades av mannen. Foto: Polisen
Armeringsjärnet hade mannen hittat precis utanför, uppger han i förundersökningen. Foto: PolisenArmeringsjärnet hade mannen hittat precis utanför, uppger han i förundersökningen. Foto: Polisen
Armeringsjärnet hade mannen hittat precis utanför, uppger han i förundersökningen. Foto: Polisen

Gick bärsärkagång på Systembolaget

Publicerad

Mannen gick runt i Borås och mådde dåligt.

Då bestämde han sig för att gå in på Systembolaget – men inte för att handla.

– Jag ville krossa så många flaskor som möjligt.

Mannen har nu dömts till villkorlig dom och skadestånd.

Det handlar om en man i 55-årsåldern som under en tid sökt asyl i Sverige.

– Jag hade ingenstans att bo och mådde dåligt. Jag frös och hade ingenstans att bo.

–  Inne på Systembolaget blev jag arg och slog sönder så många flaskor som möjligt.

Enligt förundersökningen var mannen efterlyst och skulle utvisas.

Slog sönder 200-300 flaskor

När mannen den 7 november gick in på Systembolaget i Borås gick kan bärsärkagång. Han krossade mellan 200 och 300 spritflaskor, hyllor som de stod på samt en hyllvagn..

"Vapnet" var ett drygt 30 centimeter långt armeringsjärn.

Under attacken evakuerade personalen butiken. De fick ut övriga kunder ur butiken och när polis kom till platsen greps han helt odramatiskt.

"Kraftig lukt av vodka"

En polisman berättar i förundersökningen:

– Ett par hundra flaskor är sönderslagna och det luktar kraftigt av vodka när vi tar honom.

I domen skriver Borås Tingsrätt bland annat att "skadegörelsen framstår som ganska allvarlig och har förorsakat Systembolaget helt onödiga kostnader". 

Men den tidigare ostraffade mannen tros inte göra sig skyldig till fortsatt brottslighet i Sverige och får därför en villkorlig dom. Detta eftersom det finns ett utvisningsbeslut på mannen.

Mannen slog sönder spritflaskor och inventarier till ett värde av 57 956 kronor innan han övermannades. Denna summa ska mannen betala till Systembolaget i skadestånd, enligt domen som Borås Tidning var först med att berätta om.

 

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER