Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronaforskarnas nya genombrott

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Sahlgrenska universitetssjukhuset har fått de första resultaten från analys av antikroppar i blodet hos coronasmittade patienter.Foto: DANIEL STILLER/BILDBYRÅN

Sahlgrenska universitetssjukhuset har fått de första resultaten från analys av antikroppar i blodet hos coronasmittade patienter.

Det innebär att sjukvården snart kan testa om personer har haft infektionen.

– Genom att mäta antikroppar kommer man kanske redan i sommar att kunna testa hur stor del av befolkningen som har haft infektion med det nya coronaviruset, säger Jan-Åke Liljeqvist, överläkare i klinisk virologi i ett pressmeddelande.

Under tisdagen kom resultat från analyser som gjorts av antikroppar i blod hos patienter smittade av coronaviruset.

De har utförts för att sjukvården vill utvärdera tester som olika företag tagit fram för att påvisa antikroppar mot coronavirus, uppger Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

– Detta är ett viktigt steg även om det fortfarande krävs kompletterande analyser innan vi har ett test som kan användas i praktiken, säger Jan-Åke Liljeqvist, överläkare i klinisk virologi och som leder utvecklingsarbetet vid mikrobiologiska laboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i meddelandet.

Kan testa hur många som haft corona

När det finns ett godkänt test kommer man att kunna testa exempelvis vårdpersonal för att se vilka som haft infektionen.

– Förhoppningen är att man utvecklar immunitet mot det nya coronaviruset på samma sätt som man gör mot andra virus. Genom att mäta antikroppar kommer man också kanske redan i sommar att kunna testa hur stor del av befolkningen som har haft infektion med det nya coronaviruset, säger Jan-Åke Liljeqvist.

TV: Svenska folket om coronaviruset

Svenska folket svarar: Kan corona få konsekvenser?