Det rör sig om en drygt 50 hektar stor fastighet – endast några hundra meter från havet – som angränsar till ett naturskyddsområde.
I dag står där ett gammalt bostadshus men dessa är planerade att rivas för att ge plats för ”ett modernt slott”. Enligt bygglovshandlingarna är det gråputsat och har socklar i granit.
Den sammanlagda tilltänkta byggarean är på över 1 000 kvadratmeter och den totala bruttoarean – med källare, övervåning och garage – uppgår till 2 300 kvadratmeter. Det var under en lång tid oklart vem som låg bakom lyxbygget men i juni avslöjades det att Gekåsmiljonären Thomas Karlsson låg bakom.
”En enig nämnd”
Han är sedan 2019 ensam ägare av Ullared sedan han köpte loss Torbjörn Bäcks del av bolaget för 800 miljoner kronor.
Stenslottet i Agerör har ritats av arkitekt Pål Ross och enligt honom kommer bygget kosta runt 40 miljoner kronor.
Många grannar i området har dock haft synpunkter på bygget och har överklagat det bygglov som beviljades i slutet av juni.
– En enig nämnd har gett bygglov. Även om det är en stor och dominerande byggnad så rör det sig om en mindre byggyta än de väldigt stora ekonomibyggnader som står där i dag, sa Yvonne Nilsson (S), nämndens ordförande, i en kommentar kring beslutet.

”Vi vill inte bråka”
Nu har alltså länsstyrelsen satt stopp för bygglovet, skriver Hallandsposten. De ger därmed de besvikna grannarna rätt och i väntan på slutgiltigt beslut gäller inte längre det tidigare beviljade bygglovet.
– Vi vill egentligen inte bråka men detta handlar om rättvisa och politikerförakt, säger en granne till Hallandsposten.
Det är samtidigt inte första gången Thomas Karlssons husdrömmar blir föremål för ilska och diskussioner i Falkenberg.
När han för några års sedan beviljades bygglov för att bygga en engelskinspirerad, slottsliknande villa med jacuzzi, orangeri och swimmingpool i Svartrå, överklagades beslutet av Naturskyddsföreningen i Varberg, som hänvisade till naturintressen.
”Saknas stöd i landskapet”
Flera år av rättsliga turer följde innan länsstyrelsen rev upp bygglovet 2020. Detta efter att Högsta domstolen beslutat att utreda frågan på nytt.
”Den föreslagna lokaliseringen är olämplig eftersom den saknar stöd i landskapet och till stor del hamnar på brukningsvärd jordbruksmark”, skrev länsstyrelsen bland annat då.
GT har sökt Thomas Karlsson för en kommentar.