Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gekås vinstprognos trots pandemin: ”100 miljoner”

Boris Lennerhov, vd.Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Boris Lennerhov, vd Gekås.Foto: HENRIK JANSSON

Gekås har som många andra företag haft en tuff vår på grund av coronapandemin. 

Dessutom blossade en stor debatt upp kring varuhuset efter GT:s reportage från Ullared – som visade på omfattande folkmassor i området. 

Men nu berättar vd Boris Lennerhov att den negativa spiralen har vänt, ekonomiskt. Trots ett enormt tapp. 

– Vi tappade 55 procent av omsättningen i april, 40 i maj och nu cirka 25 procent. Jag tror att vi kommer att tappa 250 miljoner kronor i vinst på helåret. 

De kommer tappa 250 miljoner kronor i vinst – men enligt vd Boris Lennerhov går Gekås ändå mot en vinst på 100 miljoner kronor under 2020. 

GT har tidigare rapporterat att vinsten för 2019 minskade. Något som då förklarades med att det gjorts stora investeringar i Ullared. 

– Det berodde på stora investeringar i våra befintliga lokaler. Vi la 30 miljoner extra under året. Men generellt är vi väldigt nöjda med det resultatet, säger Boris Lennerhov.

Gekås i Ullared.Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Vad kommer att vinsten bli då för 2020 tror du?

– Jag gissar på cirka 100 miljoner kronor. Vi har anpassat oss till den verklighet som råder nu. Det känns ju väldigt mycket bättre nu än i mars då trodde jag att vi skulle tappa hela resultatet. 

100 miljoner kronor i vinst är ganska bra trots en pandemi?

– Ja, allt är relativt. Vi har inte heller stoppat några investeringar under året, det går inte att bromsa sig till en framgång. 

Ägaren köptes ut

Gekås har tidigare under våren varit föremål för debatt sedan det uppdagats att det varit mängder av människor i butiken, trots restriktionerna. Då svarade Boris Lennerhov: 

– Det finns ju också ansvar för den enskilda individen, det går inte att komma i från det. Man ska ju helst inte vara hos oss om man är i riskgrupp men sådana ser vi ju här också. Vi kan inte styra över hur varenda människa rör sig. 

Tidigare under pandemin har det rapporterats om trängsel på varuhuset i Ullared.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

De hårda ekonomiska förutsättningarna har också gjort att företagit tvingats säga nej till personal som skulle ha jobbat under året. Cirka 500 personer, enligt Lennerhov. 

På fredagen rapporterade också GT om att bolaget har tagit ett lån på en miljard – och att summan för att köpa ut förra ägaren Torbjörn Bäck var 800 miljoner kronor. 

Kvar som ensam ägare är nu Thomas Karlsson. 

Är ägaren nervös?

– Nej, han är en lugn människa som inser att nu är det så här. Han är glad att vi gör det bästa av läget. Jag har frågat honom själv och han säger att han mår bra. Vi tuggar på och får lösa det här under tid, även om det blivit en dyr historia. Det är inte synd om honom, det är mer synd om de som inte fick något jobb. Det rör sig om cirka 500 personer. 

 

Här är GT:s reportage om trängseln på Ullared, som gav upphov till debatt om restriktionerna: