Gekås-vd:ns förvåning – över rekordförsäljningen

Gekås i Ullared ser ut att slå försäljningsrekord för juli månad.
Foto: ROBIN ARON / GT EXPRESSEN
”Väldigt förvånande” säger vd:n Boris Lennerhov om rekordet.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON

För många företag gick försäljningen sämre i värmeböljan. Men Gekås i Ullared satte rekord och sålde mer än någonsin i juli.

Något som till och med företagets vd Boris Lennerhov är förvånad över.

– Det är väldigt förvånande. Men tillslut får man väl nog av solen också, säger han.

Trots sommarens många soltimmar och värmebölja går det bra för varuhuset Gekås i Ullared. Förvånansvärt bra faktiskt.

– Solsken kanske inte är det absolut bästa shoppingvädret. Men tillslut får man väl nog av solen också, i dag är det kö in i varuhuset så det rullar på faktiskt, säger Boris Lennerhov.

Även på besökssiffrorna verkar det som att folk har fått nog av solen. Efter en svagare juni så gick kurvan upp igen i juli. Boris Lennerhov berättar att varuhuset besöks av cirka 25 000 personer dagligen.

"Väldigt förvånande"

– Det är fler än någon gång innan, så det ser ut som att det kommer bli ett all time high. Det är väldigt förvånande, säger han.

Att Boris Lennerhov är förvånad över framgångarna är inte konstigt. För många företag går det tvärtom sämre i solskenet, bland annat för Liseberg som tappat 50 000 besökare jämfört med förra året.

– Om man tittar historiskt på våra siffror så är den här säsongen jämförbar med 2013, som också var en fin sommar. Det är nog en generell bild för alla nöjesparker, säger Lisebergs vd Andreas Andersen. 


LÄS ÄVEN: Barnvagnsliga stal för jättebelopp från Gekås 


Förra vd:n tvingades avgå

Det har tidigare stormat kring Gekås när Jan Wallberg, före detta vd på företaget, avgick med omedelbar verkan i november förra året. Anledningen uppgavs vara att han och styrelsen hade olika uppfattningar om hur Gekås skulle drivas vidare – och styrelsen valde då att låta honom gå.

– Vd och styrelsen måste gå i takt i sådana frågor, och har vi då olika syn vinner styrelsens uppfattning till slut. Det är det som har hänt. Jag vill inte kommentera det ytterligare. Vi brukar vara väldigt transparenta, men det här är en intern angelägenhet, sa Ulf Öjerklint, styrelseordförande, till GT i samband med händelsen.

I sökandet någon ny återinsattes Boris Lennerhov, som tidigare varit vd för Gekås i över ett decennium, som tillförordnad vd. Då trodde man att det skulle ta ett halvår att hitta någon ny – men mer än ett halvår senare styr Boris Lennerhov fortfarande skutan.

"Förväntningarna ökar alltid"

Och än så länge går det bra. Förutom besöksrekord satsar varuhuset även på andra rekord. Det byggs på många plan och i slutet på augusti tas 3 000 kvadratmeter ny butiksyta i drift. 

– Det händer lite i olika hörnor, det måste det göra. Man måste bli lite bättre hela tiden, annars är det inte bra nog. Förväntningarna ökar alltid lite grann så det gäller att vara på hugget. Kunderna ska hela tiden uppleva att är det lite bättre.

Så en rekordmånad i juli, vad tror du om augusti?

– Det har lovats fortsatt vackert väder så jag tror att även att augusti ser fortsatt bra ut. Man är ju jättenöjd för det, det är ju det allt gå ut på. Så nu är det bara att jobba vidare, säger Boris Lennerhov.


LÄS ÄVEN: Här är Gekås nya supersatsningar