Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ullared-Boris vändning – efter hårda klädkritiken mot Gekås

Smarta knepen för din shopping
Gekås i Ullared ville inte lämna ut information om var deras kläder produceras.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Gekås vd Boris Lennerhov menar att man nu ställt nya krav på deras leverantörer.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Flera stora klädkedjor är öppna med var och hur deras produkter tillverkas. 

Men inte Gekås i Ullared. Det visar en kartläggning som den ideella föreningen Fair Action gjort.

Nu lovar Gekås vd Boris Lennerhov att öppna upp om var och hur deras kläder produceras.

– Vi har inget intresse i att det inte går rätt till, säger han.

Gekås i Ullared vill inte berätta var deras kläder tillverkas. Det visar en rapport som den ideella föreningen Fair action har gjort.

Föreningen Fair action jobbar för att få företag att vara öppna med hur och var deras produkter produceras och vilket avtryck de gör på miljön. I en rapport från november 2019 granskas de nio företag som säljer kläder.

– Det finns en stark trend inom modeindustrin att vara transparent – det är det nya normala. Kunderna förväntar sig öppenhet, säger Maria Sjödin, en av författarna bakom rapporten, till Unionens medlemstidning Kollega.

H&M, Åhléns, Lindex, RNB och Polarn och Pyrets ägare fick alla godkänt i Fair actions rapport. Men Kappahl, Ellos och Nelly.com är inte riktigt i mål, skriver tidningen.

Ställer nya krav

Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared lämnade inte ut någon information om var deras kläder tillverkats till Fair action. 

Enligt tidningen Kollega menar Gudrun Sjödén att de som litet företag inte vågar lämna ut informationen eftersom de är rädda att andra ska kopiera designen.

Enligt tidningen hade Gekås i Ullared inga planer på att lämna ut informationen i framtiden heller – men nu har Gekås tagit nya tag i frågan.

– Det var inte vi som inte ville, men våra leverantörer ville inte att deras leverantörer skulle publiceras av konkurrensskäl, säger Boris Lennerhov. 

Han tycker inte det är okej att leverantörerna hindrar Gekås från att lämna ut informationen och menar att man nu har ställt nya krav på leverantörerna. 

– Nu har vi skrivit till alla leverantörer att vi i framtiden kommer att kräva att få lämna ut informationen till de här organisationerna och media, under förutsättningar att informationen inte publiceras. 

Kontrollerar arbetsförhållanden

Enligt Boris så har Gekås en egen kontrollapparat som med anställda som jobbar med att åka runt i världen och kontrollera arbetsförhållandena på fabriker.

– Vi har inget intresse i att det inte går rätt till, det är mest frågan om arbetsmiljö, arbetsförhållanden, arbetstider och lön förstås.