Gekås ras: Tappar 70 procent av vinsten

Boris Lennerhov berättar hur det gick till när Thomas Karlsson blev ensam ägare av Gekås.
Gekås gör ett vinsttapp med 200 miljoner kronor under 2020.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Boris Lennerhovs bolag, Trädgårdsstigen AB, har tecknat en ny aktie i Gekås för 3 748 483 kronor.
Foto: HENRIK JANSSON

Gekås i Ullared redovisar under pandemiåret 2020 en vinst efter finansnetto på cirka 90 miljoner kronor – ett vinsttapp med 200 miljoner kronor jämför med året innan.

Det berättar Gekås ordförande Boris Lennerhov i en intervju med GT.

– Vi har dragit ner på alla kostnader och avstått från investeringar som inte varit nödvändiga, sen får man gilla läget. Det är en pandemi och det kan man inte bortse från, säger Lennerhov.

Gekås i Ullared är ett av de företag som tagit mycket stryk under pandemin.

Omsättningen minskade från 4,5 miljarder kronor 2019 till 2,5 miljarder för 2020. Och vinsten, efter finansnetto, minskade från 291 miljoner till 90 miljoner kronor – en procentuell minskning med nästan 70 procent.

Men styrelseordförande Boris Lennerhov berättar att vare sig han, styrelsen eller ägaren Thomas Karlsson har varit oroliga under pandemin.

– I grunden är bolaget så starkt så vi har aldrig varit nervösa för att vi inte ska reda ut det. Det fanns ju lite i ladorna. Rörelsen har ju i stort sett varit skuldfri så vi har varit oberoende av andra parter och banker, säger Boris Lennerhov.

Gekås värderas till 3,7 miljarder

Första halvåret fram till första juni har också varit tufft, men nu lättar det, säger Lennerhov.

– Det var tufft i början på året med 500-regeln. Normalt kan man ju vara 8 000 i lokalerna, men i framtiden tror jag inte att man vill vara det. Det blir för trångt. Men från och med första juni får det vara 3 000 personer i lokalerna så det går ju relativt bättre nu.

GT kan också avslöja att Gekås värderas av ägaren och ledningen till 3,7 miljarder kronor. Det framkommer i en nyemissionsansökan som skickats in till Bolagsverket och där koncernens tidigare vd Boris Lennerhovs nystartade bolag Trädgårdsstigen AB har tecknat en ny aktie i Gekås för 3 748 483 kronor. Totalt finns det efter nyemissionen 1001 aktier.

– Det var ägaren som ville att jag skulle teckna en aktie sen kommer han att lösa in den inom en femårsperiod.

Varför detta upplägg?

– Det är en förmån som jag har fått efter lång och trogen tjänst, det vill säga om nu bolaget utvecklas positivt och aktien stiger i värde. Det finns dock ett maxvärde.

Hur mycket är det?

– Det vill jag inte säga.

Inkomster på 100 miljoner

Enligt beräkningar som GT har gjort har Boris Lennerhov sedan han började på Gekås år 2000 haft sammanlagda inkomster på cirka drygt 100 miljoner kronor. Han bor i en villa i Båstad och äger även en bostad på Mallorca. Nyligen köpte han också en Porsche Panamera 4S E-Hybrid – en likadan som ägaren Thomas Karlsson har. Karlsson har dock fler Porschar – totalt fyra, varav en Porsche 918 Spyder som ny kostade drygt 14 miljoner kronor.

Enligt Boris Lennerhov så har ägaren Thomas Karlsson inte varit orolig för Gekås under pandemin.
Foto: JESPER MOLIN / GEKÅS

Thomas Karlsson spenderar också mångmiljonbelopp på sitt kommande hus – en 2 000 kvadratmeter stor slottsliknande villa i Falkenberg. Ett bygge som upprört de blivande grannarna. Och till och med Falkenberg kommuns egen plan- och bygglovsavdelning ville inte att projektet skulle bli av. Men politikerna i byggnadsnämnden godkände lågprismiljardärens bygge.

Thomas Karlsson har tidigare haft byggplaner på en annan slottsliknande villa med jacuzzi, orangeri och swimmingpool i Svartrå i Falkenberg. Ett bygge som dock stoppades av länsstyrelsen.

Se mer: GT besökte Gekås under coronasommaren 2020