Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gekås plan: Anlägga vindkraftpark i Ullared

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: BENGT EKMAN / NATURFOTOGRAFERNA/IBL

Gekås vill bygga en vindkraftpark i Ullared.

Tillsammans med ett energibolag har de nu tecknat ett avtal för att göra verklighet av ambitionerna, skriver HN.

Energibolaget som Gekås inlett ett samarbete är EnBW Sverige AB och tillsammans vill de anlägga en vindkraftpark i Ullared.

En tillstånds- och samrådsprocess ska nu inledas, skriver HN.

– Från Gekås sida har vi historiskt sett visat att vi vill driva projekt som är bra för miljön. Vi har ju sedan tidigare gått in i delägarskap, bland annat i en biogasanläggning (Gödastorp) och i en vindkraftpark (Derome). Jag ser i dag att man kan ha en bra ekonomi i förnybara och fossilfria energikällor, säger Joakim Petersson, vice vd på Gekås, till HN.

Storleken på den planerade vindkraftparken vill de inte gå in på, men Gekås vice vd uppger att den kan komma att placeras i Gällared utanför Ullared.

– Vår roll i detta är att vi har ett arrendeavtal tillsammans som handlar om att vi upplåter mark för vindkraftverken. Det är mark som bolaget Kila Skog, som ingår i vår koncern, äger, säger Joakim Petersson till HN.

”Glädjande”

Vd:n för EnBW Sverige AB, som funnits i Falkenberg i sedan 2018 men som har tyska ägare, säger till HN:

– Det är glädjande att vi är två bolag i Falkenberg som vill driva det här. Det ger en möjlighet för Gekås att få förnybar energi till sin verksamhet. Nu hoppas vi på ett gott samarbete med kommunen. För oss var det naturligt att etablera oss här eftersom Falkenberg är en väldigt spännande stad när det handlar om vindkraft.