Gekås-ägaren bakom pampiga palatsbygget

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Thomas Karlsson är den som ligger bakom palatsplanerna i Falkenberg, enligt Hallands Nyheter (Bild från 2015).
Foto: JESPER MOLIN / GEKÅS

Miljardären Thomas Karlsson, som ensam äger Gekås i Ullared, är den som ligger bakom planerna på ett enormt stenpalats vid Falkenbergs kust.

Det rapporterar Hallands Nyheter.

Till GT sa han tidigare i veckan:

– Det känner jag inte till något om. Det går mycket rykten. Jag vill inte uttala mig.

Det blir i så fall inte första gången som Karlsson ger sig in i ett inte helt okomplicerat lyxbygge – senast slutade det med att han gav upp planerna.

Nära kusten på Agerör norr om Falkenberg är tanken att en fastighet, enligt arkitekten motsvarande ”50 normala villatomter”, ska byggas.

Ritningarna för tankarna till ett palats, med stora växthus på var sin sida av huvudbyggnaden och med fasader av puts och socklar av granit. Över 1 000 kvadratmeter väntas det bli i slutändan.

Men vem det är som är beställare till det som i bygglovshandlingarna har beskrivits som ”ett modernt slott” har varit höljt i dunkel.

– Vi får hålla oss till tåls och välkomna in familjen, har stjärnarkitekten Pål Ross, som ritar huset, tidigare sagt. 

Men nu menar Hallands Nyheter att det handlar om Thomas Karlsson, ägare av Gekås i Ullared.

Ritningarna för lyxpalatset i Falkenberg – fasader åt söder och norr.
Foto: Ross Arkitekter & Design

”Det känner jag inte till något om”

Att det är just han som ligger bakom byggplanerna ska, enligt tidningens källor på kommunen, vara ”allmänt känt inom bygglovsförvaltningen”.

GT har varit i kontakt med Thomas Karlsson tidigare i veckan – han nekade då till att känna till någonting om byggplanerna.

– Det känner jag inte till något om. Det går mycket rykten. Jag vill inte uttala mig, sa han då. 

Hallands Nyheter målar upp en bild av politiker och tjänstemän som aktivt ljugit och undanhållit Thomas Karlssons namn för att behålla det hemligt. Men efter ett möte som stämts mellan bygglovsnämndens ordförande, vice ordförande, en tjänsteman på förvaltningen, arkitekten och ”beställaren” skickades ett mejl från arkitekten till de andra som deltagit. Det avslutas, enligt HN som tagit del av det:

Thomas Karlsson nås på telefonnummer (reds. anm.) om ni önskar stämma av något direkt”.

2017 lämnade Thomas Karlsson in bygglovsansökan om det slottsliknande huset i Svartrå, Falkenberg.
Foto: 105525079
Flera rättsliga turer följde, innan miljardären gav upp kampen.
Foto: ILLUSTRATION: DEN LI

Bygglov revs upp 2020

Byggplanerna har upprört grannar, som menar att det ”bryter mot allt vad halländsk byggnadstradition står för” och som inte tycker att ett hus av den här sorten bör byggas på ett område som är utmärkt som ”ett speciellt bevarandeområde”.

Och det är i så fall inte första gången Thomas Karlssons husdröm blir offer för diskussion i Falkenberg. När han för några års sedan beviljades bygglov för att bygga en engelskinspirerad, slottsliknande villa med jacuzzi, orangeri och swimmingpool i Svartrå, överklagades beslutet av Naturskyddsföreningen i Varberg, som hänvisade till naturintressen.

Efter det följde flera år av rättsliga turer, innan länsstyrelsen rev upp bygglovet 2020 efter att Högsta domstolen beslutat att utreda frågan på nytt.

Den föreslagna lokaliseringen är olämplig eftersom den saknar stöd i landskapet och till stor del hamnar på brukningsvärd jordbruksmark”, skrev länsstyrelsen bland annat då.

UR ARKIVET:

2017 påbörjade Thomas Karlsson planerna på en lyxherrgård – så här rapporterade GT om det då. Sedan dess har planerna gått i stöpet.