Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Geelys köp av Volvo klart

Foto: Wu Wei
Geelys köp av Volvo har slutförts, skriver Ford i ett pressmeddelande.
Geely betalade i dag 1,3 miljarder dollar i kontanter till Ford för att fullborda affären, skriver Ford i sitt pressmeddelande. Det totala priset för Volvo PV landar sannolikt på runt 1,5 miljarder dollar i stället för 1,8 miljarder, vilket var den köpesumma som Geely och Ford kom överens om i mars.
- Köpesumman har justerats nedåt från det kontant- och skuldfria företagsvärdet, vilket var 1,8 miljarder dollar. Och det justerar man till ett pris baserat på nivån av aktuella kontanter och skulder, på Volvos balansräkning vid slutförandet av affären, säger John Gardiner, talesman för Ford Europa.
Geely betalade på måndagen 1,3 miljarder dollar i kontanter till Ford. Till det kommer ytterligare 200 miljoner dollar.
Den definitiva köpesumman blir klar först senare i år, sedan alla räkenskaper gåtts igenom. Ford räknar med att den summeringen leder till att Geely får betala något mer för köpet, någonstans mellan 1,5 och 1,6 miljarder dollar:
- Givet den nuvarande ekonomiska läget tycker vi att det är ett rättvist marknadspris, säger John Gardiner..

Starkt varumärke

"Volvo är ett utmärkt varumärke med en rad starka produkter, och det har åter börjat göra vinst efter en framgångsrik omstrukturering. Vi är säkra på att Volvo har en stabil framtid under Geelys ägarskap", säger Fords vd Alan Mulally i en kommentar i pressmeddelandet.
Ford fortsätter att samarbeta med Volvo på en rad områden för att övergången ska gå smidigt. Ägandet av Volvo har dock helt övergått till Geely. Under en övergångsperiod förser den tidigare ägaren Volvo med komponenter och kommer på en rad andra områden, bland annat informationsteknologi, att hjälpa den nu kinesiskägda bilfabrikanten.

Ny vd

Tyske Stefan Jacoby blir som väntat ny vd för Volvo Personvagnar, enligt ett pressmeddelande från Geely.
"Jag känner mig hedrad över att bli delaktig i ett bolag med Volvos anseende och tillväxtmöjligheter. Volvos anställda, leverantörer och återförsäljare – och framförallt dess kunder – kan vara säkra på att Volvo kommer att behålla sin unika ledarposition inom säkerhet och innovation – även i sin expansion på nya marknader," säger Jacoby i en kommentar i pressmeddelandet.
Stefan Jacoby har tidigare varit vd för Volkswagen i Nordamerika.

Mejl till anställda

Affären har fullbordats men firandet kommer först när sommaren är slut.
Det skriver Li Shufu, Geelys och Volvo PV:s ordförande, i ett mejl som damp ned i de Volvoanställdas inkorgar på måndagen.
Sammanlagt tre mejl landade hos Volvopersonalen vid halv tolv-tiden. Förutom raderna från Li Shufu fick de ett brev från Fords vd Alan Mulally och ett från Lewis Booth, finanschef vid Ford.


"Ny era för Volvo PV"

Hans-Olov Olsson, vice ordförande i Volvos styrelse och tidigare vd i bolaget, ser med tillförsikt på framtiden.
- Nu startar en ny era för Volvo PV med en ny ägare som har sin bas i Kina. Det är en ny spännande period för bolaget, säger han till TT.

Liksom ordförande Li Shufu var Olsson på måndagen i London, där affären slutförts. Han betonar bolagets oberoende roll gentemot ägaren Geely.
- Vi kommer att samarbeta med ledningen för att utveckla bolaget, och naturligtvis kommer chairman Li och jag själv att ha ett mycket nära samarbete. Vi har ju jobbat tillsammans under den tid som jag har varit rådgivare för Rotschild gentemot Geely så vi har redan etablerat en ganska nära relation med varandra. Den kommer att fortsätta med full fokus på utvecklingen av Volvo PV.


Kulturella skillnader inget problem

Hans-Olov Olsson tror inte att skillnaderna mellan svensk och kinesisk företagskultur blir ett problem för Volvo. Alla ledamöter i styrelsen har erfarenhet av att arbeta med Asien.
- Volvoorganisationen är mycket erfaren när det gäller att arbeta internationellt, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!