Geely köpte Volvo Cars från Ford 2010 för 1,8 miljarder dollar och nu kan företaget börsnoteras – till rätt pris. Foto: WU WEI / AP XINHUAGeely köpte Volvo Cars från Ford 2010 för 1,8 miljarder dollar och nu kan företaget börsnoteras – till rätt pris. Foto: WU WEI / AP XINHUA
Geely köpte Volvo Cars från Ford 2010 för 1,8 miljarder dollar och nu kan företaget börsnoteras – till rätt pris.  Foto: WU WEI / AP XINHUA
Geely kommer inte att börsnotera Volvo Cars för mindre än 30 miljarder dollar, skriver Financial Times som refererar till två källor med insyn Foto: JOACHIM WALLGeely kommer inte att börsnotera Volvo Cars för mindre än 30 miljarder dollar, skriver Financial Times som refererar till två källor med insyn Foto: JOACHIM WALL
Geely kommer inte att börsnotera Volvo Cars för mindre än 30 miljarder dollar, skriver Financial Times som refererar till två källor med insyn Foto: JOACHIM WALL

Geely kommer börsintroducera Volvo – vid rätt värdering

Publicerad

Volvo Cars kinesiska ägare Geely kan tänka sig att börsintroducera den svenska biljätten – om de får den värderingen de vill ha, skriver amerikanska Financial Times  som hänvisar till två källor med insyn.

Det kinesiska bolaget vill att Volvo Cars värderas till minst 30 miljarder dollar, runt 260 miljarder kronor. 

Geely köpte Volvo Cars från Ford 2010 för 1,8 miljarder dollar och nu kan företaget börsnoteras – till rätt pris. 

Geely kommer inte att börsnotera Volvo Cars för mindre än 30 miljarder dollar, skriver Financial Times som refererar till två källor med insyn –  i dagens växelkurs motsvarar det runt 260 miljarder svenska kronor.

Vilket är ungefär 10 gånger mer än Volvo Cars vinst för 2017.  

Geely är förtegna 

Geely är förtegen om den eventuella börsnoteringen men säger till Financial Times att det är ett alternativ men vill i övrigt inte lämna några kommentar, vilket Dagens Industri tidigare rapporterat. 

Frågan kommer att tas upp på ett styrelsemöte under maj månad. 

Huvuddelen av intäkterna från den eventuella börsintroduktionen kommer att återinvesteras i Volvos arbete med att utveckla el- och självkörande bilar. 

Sålde 570 000 bilar 2017 

Enligt rapporter från Bloomberg söker investmentbanker värdering för mellan 15 och 30 miljarder dollar för Volvo Cars.

Om Volvo Cars börsnoteras kommer Geely att sälja av andelar men kommer att förbi den största aktieägaren, uppger en källa för FT. 

Förra året sålde Volvo Cars 570 000 bilar.

 Vid sin årsstämma i början av april berättade Volvo Group om en omsättning på 335 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 30 miljarder – det bästa i företagets historia.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER