Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Geely kommer börsintroducera Volvo – vid rätt värdering

Geely köpte Volvo Cars från Ford 2010 för 1,8 miljarder dollar och nu kan företaget börsnoteras – till rätt pris. Foto: WU WEI / AP XINHUA
Geely kommer inte att börsnotera Volvo Cars för mindre än 30 miljarder dollar, skriver Financial Times som refererar till två källor med insyn Foto: JOACHIM WALL

Volvo Cars kinesiska ägare Geely kan tänka sig att börsintroducera den svenska biljätten – om de får den värderingen de vill ha, skriver amerikanska Financial Times  som hänvisar till två källor med insyn.

Det kinesiska bolaget vill att Volvo Cars värderas till minst 30 miljarder dollar, runt 260 miljarder kronor. 

Geely köpte Volvo Cars från Ford 2010 för 1,8 miljarder dollar och nu kan företaget börsnoteras – till rätt pris. 

Geely kommer inte att börsnotera Volvo Cars för mindre än 30 miljarder dollar, skriver Financial Times som refererar till två källor med insyn –  i dagens växelkurs motsvarar det runt 260 miljarder svenska kronor.

Vilket är ungefär 10 gånger mer än Volvo Cars vinst för 2017.  

Geely är förtegna 

Geely är förtegen om den eventuella börsnoteringen men säger till Financial Times att det är ett alternativ men vill i övrigt inte lämna några kommentar, vilket Dagens Industri tidigare rapporterat. 

Frågan kommer att tas upp på ett styrelsemöte under maj månad. 

Huvuddelen av intäkterna från den eventuella börsintroduktionen kommer att återinvesteras i Volvos arbete med att utveckla el- och självkörande bilar. 

Sålde 570 000 bilar 2017 

Enligt rapporter från Bloomberg söker investmentbanker värdering för mellan 15 och 30 miljarder dollar för Volvo Cars.

Om Volvo Cars börsnoteras kommer Geely att sälja av andelar men kommer att förbi den största aktieägaren, uppger en källa för FT. 

Förra året sålde Volvo Cars 570 000 bilar.

 Vid sin årsstämma i början av april berättade Volvo Group om en omsättning på 335 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 30 miljarder – det bästa i företagets historia.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!