Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gav falska covidbevis – vill förlora läkarlegitimationen

Läkaren Farshid Sistani, 35, erbjöd snabba coronatest och utfärdade reseintyg
Läkaren Farshid Sistani döms till fängelse.
Foto: Polisen
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Läkaren Farshid Sistani, 35, erbjöd snabba coronatest och utfärdade reseintyg – men i själva verket analyserades proverna aldrig.

För det dömdes Farshid Sistani till fängelse för bland annat bedrägeri

Nu ansöker han om att få sin läkarlegitimation indragen. 

Den 28 juli dömdes Farshid Sistani, 35, till ett års fängelse för för bedrägeri, osant intygande och urkundsförfalskning – samma dag som domen föll skrev han under ansökan om att få sin läkarlegitimation indragen. 

– IVO får tillfälle att yttra sig i hans ansökan och sen prövas ärendet av ansvarsnämnden. I princip är det så att egna ansökningar brukar bifallas och då blir det återkallelse i den grunden att han ansökt själv, säger Susanne Billum, ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd till P4 Sjuhärad

Om läkarens ansökan bifalls kan han fortfarande vara verksam inom vården men inte i egenskap av läkare. 

Var inte kontrollerade

Det var vid årsskiftet som Göteborgs-Posten kunde avslöja att svenskar omedvetet använt sig av falska covidintyg för att kunna resa utomlands.  

Den privata kliniken ”Husdr.se” i centrala Göteborg utlovade snabba PCR-testsvar och reseintyg och påstod att testerna analyserades av Sveriges största privata laboratorium Unilabs.

Men i själva verket analyserades testerna aldrig. Både testresultat och reseintyg utfärdades utan att patientens status faktiskt var kontrollerad.

Bakom intygen stod läkaren Farshid Sistani.

Testade minst 50 patienter

I början av sommaren åtalades Farshid Sistani för sju fall av bedrägeri, sju fall av osant intygande och två fall av urkundsförfalskning, på grund av hanteringen av PCR-testerna och reseintygen.

Men det är oklart hur många patienter som faktiskt fått falska intyg utfärdat av honom. En sjuksköterska på kliniken har i förhör berättat att hon på tre dagar testade minst 50 patienter.

Farshid Sistani dömdes alltså till ett års fängelse och fälldes för samtliga åtalspunkter. 

GT har sökt läkarens advokat Björn Hurtig som avböjer kommentar. 

SE FLER NYHETER: Svartsjuk man knivhögg exfrun i halsen på jobbet

Döms till tio års fängelse för mordförsöket i Göteborg