Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gatuarbetaren Ulfs larm: Vandaler förstör staden

Ulf Oskarsson är trött på all skadegörelse som han upptäcker i jobbet som gatuarbetare i Svenljunga. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Förstörda lyktor, klotter och uppdragna elkablar är exempel på skadegörelsen i Svenljunga. OBS: Genrebild Foto: SHUTTERSTOCK

Gatuarbetaren Ulf Oskarsson, 60, i Svenljunga har fått nog av förstörda lyktor och stolpar, klotter och uppdragna elkablar.

Han är innerligt trött på att vandaliseringen i kommunen tar upp allt mer av hans och kollegernas arbetstid.

– Jag blir arg och ledsen. Vi går snart på knäna, säger Ulf Oskarsson.

Ulf Oskarsson arbetar vid Gata/Park i Svenljunga kommun och allt oftare när han och kollegerna är ute på morgonens städrunda upptäcker de olika former av skadegörelse, förklarar han.

– Till slut känner man att något måste göras. Vi som är mitt i det hela och ska åtgärda, sanera och reparera .... ja, till slut kände jag att om ingen annan reagerar med eftertryck så får jag göra det, säger Ulf Oskarsson som skrev ett inlägg på Facebook där han vädjar till alla i Svenljunga att hjälpas åt så att vandaliseringen får ett slut.

Skadegörelsen har inträffat både på helger, kvällar och ibland även dagtid. Det har handlat om åverkan på en ny offentlig toalett intill den nya aktivitetsparken, om omfattande klotter i gångtunnlar och i nämnda park.

Stolpar med belysning slogs sönder

– Och de senaste veckorna har vi fått reparera tre stenpollare med belysning. Där har någon skruvat loss stenlocken, slagit sönder eller slängt glaset åt sidan. Varje sådan glasdel kostar 2 500 kronor. Det har också hänt att elkablar till trädbelysningen har dragits upp, säger Ulf Oskarsson som också berättat om skadegörelsen i P4 Sjuhärad. 

Han konstaterar att han är arg och ledsen och att allt fixande med det som är förstört tar alltför mycket tid.

”Jag tror inte folk förstår hur mycket tid vi får lägga på att reparera och återställa efter andra. Tid och pengar som vi skulle kunna använda till något bättre” skriver han på Facebook.

Ulf Oskarsson larmar om vandaliseringen i Svenljunga. Foto: Privat

”Vi hinner inte med”

Ulf Oskarsson utvecklar:

– Det allmänna, löpande underhållet av exempelvis gräs- och parkytor, lekplatser, gång- och cykelvägar blir lidande. Vi hinner inte med allt annat.

Han fortsätter:

– Jag är inte säker på att politiker och högre tjänstemän i kommunhuset har förstått i vilken omfattning detta har skett och hur resurskrävande det är att hålla samhället i det skick som medborgarna vill att det ska vara, säger han.

”Fanns inte på kartan”

Vem eller vilka som ligger bakom förstörelsen är okänt konstaterar Ulf Oskarsson. Han frågar sig också ”varför?”.

– Jag säger inte att det ungdomar för det vet jag inte. Men när jag var ung och i tonåren fanns inte på kartan att hålla på med sånt här. Egentligen gör personerna sig själva en björntjänst. Alla är förlorare och får betala kostnaden via skatten, konstaterar han.