Mannen i 25-årsåldern misstänks för mord på sin chef i Hamburgsund – men nu berättar åklagaren Thomas Willén att polisen inte vet vem han är. Foto: Ludvig AhlMannen i 25-årsåldern misstänks för mord på sin chef i Hamburgsund – men nu berättar åklagaren Thomas Willén att polisen inte vet vem han är. Foto: Ludvig Ahl
Mannen i 25-årsåldern misstänks för mord på sin chef i Hamburgsund – men nu berättar åklagaren Thomas Willén att polisen inte vet vem han är. Foto: Ludvig Ahl
"Skuldfrågan ska utredas grundligt", säger åklagaren Thomas Willén. Foto: Ludvig Ahl"Skuldfrågan ska utredas grundligt", säger åklagaren Thomas Willén. Foto: Ludvig Ahl
"Skuldfrågan ska utredas grundligt", säger åklagaren Thomas Willén. Foto: Ludvig Ahl

Gåtan: Vem är den misstänkte mördaren?

Publicerad

Mystiken tätnar kring den man som förra veckan misstänks ha huggit ihjäl sin chef på en gård utanför Hamburgsund.

Att han bott i en husvagn gården vet polisen.

Men inte säkert vem han är eller hans verkliga motiv.

– Det finns indikationer på att hans namn och ålder inte stämmer, säger åklagaren Thomas Willén.

Låt oss börja med vad vi vet. I slutet av januari överlämnade sig en man i 25-årsåldern till polisen i Göteborg.

En kvinna hade ringt polisen sent på kvällen och berättat att en man erkänt för henne att han nyligen begått ett mycket grovt brott. Polisen följde kvinnans anvisningar till en plats i centrala Göteborg där den utpekade mannen kunde gripas, helt odramatiskt.

En och en halv timmes bilväg norrut, i den bohuslänska skärgårdsidyllen Hamburgsund, fann polisen samma natt mannens chef död i bostaden - knivhuggen till döds.

Den misstänkte har erkänt dråp och säger att han dödat chefen i samband med ett bråk om pengar, för att han inte fått betalt för arbete han utfört. Att han arbetat åt den mördade som hantverkare, uppger flera arbetskamrater och bekanta till offret som GT talat med.

Men motivet kan vara något annat, har åklagaren Thomas Willén samtidigt förklarat.

– Skuldfrågan ska utredas grundligt. Varför och på vilket sätt det här har skett, säger Thomas Willén.

"Kan ha annat namn"

Det finns också en annan helt avgörande gåta som polisen måste lösa.

Gåtan om mannens identitet.

Det finns misstankar om att den person som nu sitter häktad misstänkt för mordet kan vara någon helt annan än den han utger sig för att vara. En arbetskamrat berättar att den misstänkte varit i Sverige och utfört hantverksarbeten vid gården under ett och ett halvt till två års tid. Han ska också ha en närstående kvinna bosatt i Göteborg, men i övrigt sakna band till Sverige.

– En sak i förundersökningen är att kunna fastställa att han är den han är. Det finns indikationer på att det kanske inte riktigt stämmer när det gäller namn och hur gammal han är och sådana saker, säger åklagaren Thomas Willén.

Vad för sorts indikationer det är vill han inte berätta.

– Det vill jag inte gå in på, men det finns uppgifter om att han skulle kunna ha ett annat namn.

För arbetskamraterna handlar mystiken om hur den de arbetat och umgåtts med och betraktat som lugnheten själv nu misstänks för ett så grovt och brutalt brott.

- Det är världens lugnaste person så det hade jag inte kunnat föreställa mig, säger en av arbetskamraterna som arbetat med den mördade mannen i två decennier.

Sedan tillägger han:

- Men det är klart, det kan slå slint. Grejer har hänt förr som man inte kan tro på.

Skickat fynd till NFC

Nu väntar polisen på den slutgiltiga obduktionsrapporten. Vid den tekniska undersökningen i offrets hem säkrades olika fynd.

– Jag vill inte gå in på vilka, utan det skickas till NFC (Nationellt forensiskt centrum) och så får de analysera det, säger Thomas Willén.

Vad händer mer just nu?

– Det finns en hel del personer som ska höras och dessutom kan det finnas behov av att höra folk flera gånger. Så att det finns väldigt många olika saker att göra i förundersökningen innan det är dags att väcka åtal.

Kriminalkommissarie Thord Haraldsson har tidigare berättat att mannens version av vad som skett vid tillfället då offret bragdes om livet överensstämmer med den tekniska undersökningen.

Enligt den identitet som anges i polisens och domstolens handlingar kommer den misstänkte mannen, som är i 25-årsåldern, från ett östland. Men hans adress anges som okänd.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER