Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gåtan om mördaren i Varberg fortsatt olöst

Polisen kartlägger nu 24-åringens sista tid i livet och hur har rörde sig i Varberg under de timmar han spred skräck med en stor kökskniv.Foto: Scanpix

Nu letar polisen efter svaret på vad som fick den 24-årige stockholmaren att beväpna sig med kniv och löpa amok i Varberg.

Vänner och släkt förstår inte hur han kunde begå de fasansfulla dåden - som ledde till hans egen död.

- Alla är mycket frågande. Han har aldrig visat sådana tendenser, säger en släkting.

Här är spåren runt gärningsmannen

Ostraffad: Mannen har haft en stadig inkomst de senaste åren och är sedan tidigare ostraffad.

Boendet: 24-åringen var inte hemmahörande i Varberg utan bodde i en tvårumslägenhet i Haninge söder om Stockholm. Lägenheten, som i går genomsöktes av polisen, ägs av hans mamma.

Kampsportsklubben: 24-åringen ska ha tränat på en kampsportsklubb. En klubbkamrat uppger att gärningsmannen inte har tränat den senaste tiden på grund av en skada i handleden.

Festnatten: Det finns uppgifter om att gärningsmannen var på fest natten innan vansinnesdådet. Tidigt på morgonen ska ha sagt att han kände sig förföljd, enligt psykiatern Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler.

Det var klockan 09.58 som en av mannens vänner kontaktade Hallandspolisen. 24-åringen, som åkte till Varberg för att besöka ett kampsportsevenemang, betedde sig underligt.

- Det finns uppgifter om att gärningsmannen var på fest natten innan. Uppenbarligen en ganska lång fest. Tidigt på morgonen ska han ha sagt att han kände sig förföljd, säger psykiatern Ulf Åsgård, expert på gärningsmannaprofiler.

Två och en halv timme efter det att vännen kontaktade polisen låg 24-åringen död på sjukhus - ihjälskjuten av polisen på öppen gata i sommaridyllen.

Sista orden: Bad om hjälp

Då hade han knivmördat en 84-årig kvinna, allvarligt skurit en 43-årig man på öppen gata, och tagit sig in i en lägenhet där han anföll en 18-årig man som låg och sov i sin säng.

Enligt polisen ska hans sista ord innan attacken ha varit en vädjan om att få hjälp, och det finns uppgifter som talar för att mannen kände sig förföljd.

Nu försöker polisen att kartlägga mannens sista tid i livet - och hur han rörde sig i Varberg under de timmar då han spred skräck med en stor kökskniv.

Mannen, som är ostraffad och har haft en stadig inkomst de senaste åren, bodde i en lägenhet i Haninge söder som Stockholm. Under måndagseftermiddagen var två poliser på plats vid bostaden, som ägs av hans mamma.

När polisen gick ut från tvårummaren bar de på minst ett gevär samt på en stationär dator.

Har ni hittat någonting?

- Ingenting, eller det är klart vi har hittat grejer men ingenting som vi kan koppla till det här, säger en av poliserna.

Beskrivs som "snäll kille"

Lägenheten var under måndagseftermiddagen inte avspärrad. En av grannarna som bor i samma trapphus som gärningsmannen berättar att han varken hört eller sett honom. Grannen har dock hört talas om händelsen i Varberg via medier.

- Det är tråkigt, förfärligt, säger grannen.

Samtidigt sörjer familjen den 24-årige mannen, som beskrivs som en snäll kille med framtidsplaner. Nyligen lade han ut en exklusiv klocka till försäljning på Blocket. Det önskade priset var cirka 10 000 kronor.

Expressen var under måndagen i kontakt med ett flertal vänner och släktingar till mannen, som alla är chockade över hur den kampsportsintresserade killen kunde genomföra vansinnesdåden.

- Vi sågs nyligen. Då mådde han bra, vi hade skitkul. Han var inte ledsen eller något alls då, säger en barndomsvän.

"Det är något som gått fel"

Enligt barndomsvännen besökte mannen släktingar, och åkte till Varberg för att hälsa på sina vänner i kampsportsklubben som var där för att delta i ett evenemang.

Klubben som anordnade evenemanget i Varberg skriver på sin hemsida att 24-åringen inte hade något direkt att göra med evenemanget.

"Vi kan endast konstatera att det är en stor tragedi som ägt rum och att de flesta varbergare säkert känner någon som på ett eller annat sätt är drabbat. Därför går våra tankar till offren och dess anhöriga", skriver klubben på sin hemsida.

En släkting till mannen, som nyligen träffade honom, är i chock.

- Det är något som gått fel när han var där nere. Han måste ha fått någon psykos, säger den anhörige.

Expressen var under gårdagen på plats vid en kampsportsklubb där gärningsmannen sägs ha tränat. De stängde dock snabbt dörren och avböjde någon kommentar - något de gjort sedan dådet blev känt.

En klubbkamrat säger dock att gärningsmannen ska ha haft en skada i handleden och att han därför inte har deltagit i träningen den sista tiden.

Gärningsmannens mamma har avböjt att kommentera.