Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gåtan kring den norska prinsessans födelsedag

Norska prinsessan Märtha Louise
Foto: ADAM WRAFTER
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

När en kunglighet fyller år i Norge hissar norrmännen sina flaggor, detta eftersom de räknas som officiella flaggdagar i kalendern.

Men det finns ett undantag – prinsessan Märtha Louises födelsedag.

Under lördagen firade prinsessan Märtha Louise av Norge sin 47:e födelsedag, en födelsedag som nu för tiden skiljer sig från övriga norska kungligheters.

Så har det dock inte alltid sett ut, för när Märtha Louise föddes som det nuvarande norska kungaparets första barn fick norrmännen en ny flaggdag i kalendern. 

Och den trenden har fortsatt fram tills i dag – för varje nytt kungabarn får norrmännen ytterligare en flaggdag. Men sedan 13 år tillbaka finns det färre kungliga flaggdagar än norska kungabarn.Märtha Louise är undantaget

Märtha Louise födelsedag är nämligen ingen officiell flaggdag i Norge längre, detta efter att hon avsagt sig sin titel som ”Hennes Kungliga Höghet”, ett beslut som verkställdes 2005. 

Att hon förlorat epitetet ”Hennes Kungliga Höghet” påverkar dock inte hennes rätt att kallas prinsessa och hon är fortfarande en del av den norska tronföljden.

Beslutet att avsäga sig titeln tog hon för att kunna leva som självständig och näringsdrivande, tillsammans med dåvarande maken Ari Behn, något som norska tidningen Se og Hør tidigare skrivit om.

Märtha Louise tillsammans med ex-maken Ari Behn.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

En frihet som hon bland annat använt för att driva sin spirituella Änglaskola ”Astarte Education” och skriva böcker om självhjälp och alternativ medicin.Enligt Se og Hør ska inte Märtha Louise påverkas nämnvärt av att förlora sitt kungliga epitet, bland annat då hon tidigare uttryckt tacksamhet för att hennes yngre bror Kronprins Haakon, står näst på tur i tronföljden – före henne.

– Jag har växt upp med att det var Haakon som skulle ta över, som skulle bli kronprins. Det är väldigt inarbetat i mig och det har aldrig varit min önskan att ta över, har hon tidigare sagt i en intervju med norska Tara.