Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gas-skräcken i köpcentret – Emma och familjen flydde

När Emma Kylberg, 33, knappt kunde andas flydde hon köpcentret Asecs tillsammans med sambon och döttrarna under fredagen. Foto: ANNA HÅLLAMS

När Emma Kylberg, 33, knappt kunde andas flydde hon köpcentret Asecs tillsammans med sambon och döttrarna.

– Att det var någon typ av gasattentat, det var den verklighet vi levde i. Mitt fokus var att få ut barnen, säger hon.

Ett 60-tal personer fick vård efter vad som troddes ha varit ett koldioxidutsläpp från en läskmaskin från McDonald's på fredagen.

Men vad som egentligen hänt är det ingen som vet.

Totalt 21 personer, varav fem barn, fördes till länssjukhuset Ryhov och ytterligare ett 40-tal fick vård på plats efter en gasläcka på köpcentret Asecs i Jönköping. Händelsen inträffade vid lunchtid på fredagen.

Emma Kylberg och hennes familj var några av de som drabbades.

Emma satt inne på McDonald's med sin sambo och parets två barn – sju år respektive sex månader gamla – när hon förstod att allt inte var som det skulle.

Emma berättar att hon såg en man som försökte dra med sin son ut från restaurangen. Samtidigt var det en annan man som började hosta. Och fler följde efter.

Under fredagen var det ett stort räddningspådrag vid köpcentrat Asecs i Jönköping. Foto: ANNA HÅLLAMS

– Då kände jag att jag var påverkad av något och det tog inte lång tid att förstå att det var gas. Då sa jag till min sambo: ”Du tar den ena dottern, jag tar den andra. Vi måste ut, det är gas”. När vi reste oss ställde vi till en scen. Han körde barnvagnen rakt igenom ett bord och det flög bord och stolar, säger Emma.

Hon beskriver paniken.

– Det var när vi gjorde det som andra också började springa. Det var den konstigaste upplevelse jag någonsin haft. Jag kunde knappt andas eller prata. Att det var någon typ av gasattentat, det var den verklighet vi levde i. Mitt fokus var att få ut barnen. Det var så jobbigt att springa, som att medvetandet försvann mer och mer.

Emmas ilska mot Asecs

Emma förklarar att hon ringde 112 och i väntan på ambulans försökte familjen återfå andningen, innan de togs till sjukhuset.

Dagen efter är hon fortfarande skärrad.

– Vi var helt övertygade om att det var en giftig gas, säger Emma.

Det upprättades stora avspärrningar vid köpcentret under tiden som räddningsarbetet pågick. Efteråt skrev Asecs på sitt Instagramkonto:

”Idag utrymdes Asecs då ett gasläckage påträffats i en av våra restauranger. Bedömningen är att gasen varit ofarlig att andas in, men av säkerhetsskäl spärrades större delar av köpcentret av. Vi beklagar till er som drabbats och vi tackar vård- och säkerhetspersonal för sin insats”.

https://www.instagram.com/p/ByabIUTCGkl/?igshid=rgpbuae0hr4a

Det är formuleringar som Emma Kylberg reagerar starkt över.

– Jag blir förbannad. De förlöjligar hela händelsen och alla som var med om detta, säger hon.

Människor svimmade av gasen

Samtidigt har det nu väckts nya frågor om vad det var som inträffade.

Räddningstjänsten gjorde under fredagen bedömningen att det varit koldioxid som läckt ut från en läskmaskin på McDonald's. Det berättade också Lars Bröms, centrumchef på Asecs.

– Det har varit ett läckage av koldioxid vid en läskmaskin på McDonald's-restaurangen, sa han.

Läkare som GT pratat med har dock ställt sig skeptiska till uppgifterna om ett koldioxidutsläpp.

– Som exempel: Andas du ut och in i en påse så får du i dig så mycket koldioxid att du kan bli dålig. Du får inte i dig ”nytt” syre, utan mer och mer av det koldioxid som du andats ut och som du tvingas att andas in igen. Men jag har mycket svårt att tro att en läskmaskin inne på McDonald's kan ge så hög koncentration av koldioxid, säger Jerker Persson, överläkare och verksamhetschef vid Mölndals sjukhus.

Jerker Persson, överläkare och verksamhetschef vid Mölndals sjukhus. Foto: Privat

Räddningstjänstens kommunikatör berättade att människor svimmade av gasen.

– Jag vet inte hur stora koldioxidpatroner det är i läskautomater på McDonald's, men jag har lite svårt att tro att det kan fylla ett helt rum med koldioxid så att folk svimmar. Koldioxid luktar inte heller. Däremot är det vanligt att människor vid en sådan här händelse drabbas av panik och då kan man börja hyperventilera eller få andra symtom.

Läskmaskinen på McDonald's undersökt

Efter det inträffade har läskmaskinen på McDonald's undersökts – och på lördagen säger restaurangkedjans presschef Henrik Nerell:

– Vi har haft en tekniker från kolsyreleverantören på plats, som gått igenom hela systemet utan att hitta några problem. Vi har även haft en expert på läsksystemet där och den personen hittade heller inget fel. I dagsläget kan vi konstatera att det här inte har med oss att göra.

Polisens presstalesperson Björn Öberg bekräftar att det inte hittats något fel på kolsyremaskinen.

– Det har inte gått att säkerställa var gasläckan kommer ifrån och det går inte att säkerställa vad det är som läckt ut, säger han.

Det var stora avspärrningar efter gaslarmet på köpcentrumet. Foto: Victor Abrahamsson

Göran Melin, biträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Jönköping, konstaterar att räddningstjänsten har kommit fram till samma slutsats:

– Så långt som vi utrett detta nu gör vi bedömningen att utsläppet inte kommer från kolsyremaskinen, kylanläggningen eller ventilationen på restaurangen. Det här kommer vara jättesvårt att utreda eftersom det inte finns några spår kvar. Vi kan bara se på vilken plats man har fått besvären, och det är i själva restaurangdelen. Det är där omkring vi har letat efter orsaker och i nuläget har vi inte hittat något.

Göran Melin, biträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Jönköping. Foto: Victor Abrahamsson.

Ingen misstanke om brott

Göran Melin fortsätter:

– Polisen har en parallell utredning om orsaken. Deras tekniker och våra utredare har samverkat kring detta.

Emma Kylberg kan med andra ord ännu inte få besked om vad det för för gas hon andades in. Men att det kommunicerats ut felaktig information gör henne arg.

– Det här har varit den sämsta krishantering som jag varit med om. Jag blir så upprörd, säger hon.

En anmälan om arbetsplatsolycka är upprättad, men det finns ingen misstanke om brott.

Centrumchef Lars Bröms säger att han inte vill spekulera i vad som hänt, och han konstaterar att det är angeläget att få svar.

– Det är klart att vi vill veta vad det var för något. Det uppstår frågetecken. Vi får se vad vidare undersökning kan ge. Det är räddningstjänst och polis som får driva detta vidare, säger han.