Livsmedelsverket kontrollerade det aktuella gårdsslakteriet i Västsverige. Foto: ANNA HÅLLAMS
Livsmedelsverket kontrollerade det aktuella gårdsslakteriet i Västsverige. Foto: ANNA HÅLLAMS

Stor köttbluff avslöjad – tre ton korv återkallas

Publicerad

Livsmedelsverket stänger ett gårdsslakteri i Västsverige på grund av livsmedelsfusk.

Slakteriet har sålt hästkött som inte varit kontrollerat. Det har ingått i korvar som gått ut till konsumenter i hela landet.

– Det har skett systematiskt och under en längre tid. Det är allvarligt, säger Karin Cerenius, chef för Livsmedelsverkets kontroll i Västra Götaland.

När Livsmedelsverket kontrollerade det aktuella gårdsslakteriet i Västsverige upptäcktes att slakteriet sålt fler hästkroppar än de som registrerats som inkomna till slakteriet.

– Att sälja okontrollerat kött är olagligt och klassas som livsmedelsfusk. Kött som inte kontrollerats kan vara smittat eller förorenat och sätter människors hälsa på spel. Vi har inget som tyder på att köttet i dessa fall varit smittat eller förorenat. Fusket har dock pågått under en längre tid och varit systematiskt. Därför återkallar vi omgående företagets tillstånd att bedriva sin verksamhet och att sälja kött, säger Karin Cerenius chef för Livsmedelsverkets kontroll i Västra Götaland.

Har förfalskat stämplar

Hon berättar att slakteriet har slaktat hästar som inte har besiktigats av myndighetens personal.

– När vi besiktigar kött så stämplar vi köttet. Det här företaget har tillverkat en egen, hemmagjord stämpel. Man har förfalskat stämplar, säger Karin Cervenius.

Hon förklarar att det kommer att göras en åtalsanmälan men att Livsmedelsverket inte är klara med anmälan ännu.

Köttet har sålts till Gustafskorv som använder hästkött i sina korvar som säljs i stora delar av landet. Men det aktuella köttet ska inte längre finnas i de korvar som nu kommer ut på marknaden.

– Det pågår ett återkallande av produkterna. De kommer inte att finnas till försäljning, säger Karin Cerenius och fortsätter:

– Att stänga slakteriet är en allvarlig åtgärd som är ganska så ovanlig. Fusket har skett medvetet och är inget misstag.

Gustafskorv: "Det är för jävligt"

Korvfabrikanten Gustafskorv AB i Dalarna som är känd för sina korvar med just hästkött är bedrövad över det som hänt.

– Det är för jävligt helt enkelt. Vad ska man säga. Det här är sånt som inte få hända. Det svärtar ner oss också helt klart. Och det värsta är att det inte skett av misstag. Jag har inte riktigt ord för detta, säger Lars Edvinsson, ägare till Gustafskorv.

Han berättar att företaget funnits och gjort korvar med hästkött i över hundra år.

– Det är bra att fusket kommer fram och att Livsmedelsverket följer upp och gör åtgärder. Jag har inte vetat något om det här förrän i går, och beslutet att stänga slakteriet fick jag skriftligt i dag tisdag, berättar Lars Edvinsson.

Tre ton korv återkallas

Han förklarar att företaget just nu håller på att gå ut till berörda återförsäljare och informera om de korvar som ska återkallas. 

– Det handlar om tre ton korv. Det kommer att drabba oss hårt, inte minst ekonomiskt. Jag kommer att begära ett stort skadestånd. Men vi får spotta i nävarna och försöka gå vidare efter det här, säger Lars Edvinsson.

För några år sedan riskerade det aktuella slakteriet slaktförbud efter att det visat sig att ägaren saknade kompetensbevis för att slakta djur på gården.

Trots att länsstyrelsen flera gånger begärde att få beviset skickades det inte in. När det gjordes en kontroll hos Jordbruksverket visade det sig att ägaren inte hade något kompetensbevis, berättade då Skaraborgs Läns Tidning. I samband med hotet om slaktförbud startade mannen den utbildning som krävdes för att få beviset, skrev då Skaraborgs Läns tidning.

GT har sökt slakteriets ägare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER