HAN GRUNDADE ORIGINAL GANGSTERS 1993 Original Gangsters bildades i Bergsjön, Göteborg 1993 av Denho Acar. Han är sedan dess organisationens president. I dag finns även en Sverige-president och en vice Sverige-president för OG. Acar uppger därför att han numera enbart är OG:s "symboliska ledare".HAN GRUNDADE ORIGINAL GANGSTERS 1993 Original Gangsters bildades i Bergsjön, Göteborg 1993 av Denho Acar. Han är sedan dess organisationens president. I dag finns även en Sverige-president och en vice Sverige-president för OG. Acar uppger därför att han numera enbart är OG:s "symboliska ledare".
HAN GRUNDADE ORIGINAL GANGSTERS 1993
Original Gangsters bildades i Bergsjön, Göteborg 1993 av Denho Acar. Han är sedan dess organisationens president. I dag finns även en Sverige-president och en vice Sverige-president för OG. Acar uppger därför att han numera enbart är OG:s "symboliska ledare".
Den mordmisstänkte 31-åringen besökte Denho Acar i Turkiet direkt efter mordet i Nässjö. Foto: PrivatDen mordmisstänkte 31-åringen besökte Denho Acar i Turkiet direkt efter mordet i Nässjö. Foto: Privat
Den mordmisstänkte 31-åringen besökte Denho Acar i Turkiet direkt efter mordet i Nässjö. Foto: Privat
OG-ledaren Acar har levt i det turkiska turistparadiset Marmaris sedan 2006. Foto: PrivatOG-ledaren Acar har levt i det turkiska turistparadiset Marmaris sedan 2006. Foto: Privat
OG-ledaren Acar har levt i det turkiska turistparadiset Marmaris sedan 2006.  Foto: Privat
RÄTTEGÅNG OM TVÅ MORD Nässjö, 3 februari 2013: • En 61-årig man skjuts ihjäl och hans fru skadas allvarligt i sitt hem i Nässjö. • Enligt åklagaren har gärningsmännen troligtvis tagit fel på hus, och målet för dödskjutningen var en annan man som har kopplingar till OG:s indrivningsverksamhet. • En 31-årig man som har en hög position inom OG är nu åtalad för mordet. En 22-årig man, även han medlem av OG, är åtalad för medhjälp till mord då han misstänks ha kört 31-åringen till mordplatsen. Foto: Roger VikströmRÄTTEGÅNG OM TVÅ MORD Nässjö, 3 februari 2013: • En 61-årig man skjuts ihjäl och hans fru skadas allvarligt i sitt hem i Nässjö. • Enligt åklagaren har gärningsmännen troligtvis tagit fel på hus, och målet för dödskjutningen var en annan man som har kopplingar till OG:s indrivningsverksamhet. • En 31-årig man som har en hög position inom OG är nu åtalad för mordet. En 22-årig man, även han medlem av OG, är åtalad för medhjälp till mord då han misstänks ha kört 31-åringen till mordplatsen. Foto: Roger Vikström
RÄTTEGÅNG OM TVÅ MORD
Nässjö, 3 februari 2013:
• En 61-årig man skjuts ihjäl och hans fru skadas allvarligt i sitt hem i Nässjö.
• Enligt åklagaren har gärningsmännen troligtvis tagit fel på hus, och målet för dödskjutningen var en annan man som har kopplingar till OG:s indrivningsverksamhet.
• En 31-årig man som har en hög position inom OG är nu åtalad för mordet. En 22-årig man, även han medlem av OG, är åtalad för medhjälp till mord då han misstänks ha kört 31-åringen till mordplatsen. Foto: Roger Vikström
RÄTTEGÅNG OM TVÅ MORD Bergsjön, 14 april 2013: • Idriz Dogani, 43, mördas när någon skjuter in genom hans köksfönster. • Dogani har under ett decennium figurerat i utkanten av den så kallade Naserligan, ett rivaliserande gäng till OG. • Den 31-årige OG-mannen är åtalad för mordet. 22-åringen är åtalad för medhjälp till mord. • Innan mordet ska 31-åringen enligt polisen haft mycket tät kontakt med Denho Acar. Några dagar efter mordet ska Acar även satt in 3 000 kronor på den då 21-årige mannens bankkonto, vilket enligt åklagaren tyder på att Acar är inblandad.RÄTTEGÅNG OM TVÅ MORD Bergsjön, 14 april 2013: • Idriz Dogani, 43, mördas när någon skjuter in genom hans köksfönster. • Dogani har under ett decennium figurerat i utkanten av den så kallade Naserligan, ett rivaliserande gäng till OG. • Den 31-årige OG-mannen är åtalad för mordet. 22-åringen är åtalad för medhjälp till mord. • Innan mordet ska 31-åringen enligt polisen haft mycket tät kontakt med Denho Acar. Några dagar efter mordet ska Acar även satt in 3 000 kronor på den då 21-årige mannens bankkonto, vilket enligt åklagaren tyder på att Acar är inblandad.
RÄTTEGÅNG OM TVÅ MORD
Bergsjön, 14 april 2013:
• Idriz Dogani, 43, mördas när någon skjuter in genom hans köksfönster.
• Dogani har under ett decennium figurerat i utkanten av den så kallade Naserligan, ett rivaliserande gäng till OG.
• Den 31-årige OG-mannen är åtalad för mordet. 22-åringen är åtalad för medhjälp till mord.
• Innan mordet ska 31-åringen enligt polisen haft mycket tät kontakt med Denho Acar. Några dagar efter mordet ska Acar även satt in 3 000 kronor på den då 21-årige mannens bankkonto, vilket enligt åklagaren tyder på att Acar är inblandad.

Gangsterledaren Acar talar ut: "Fantasivärld"

Publicerad

Han pekas ut som hjärnan bakom de två morden - samtidigt som han är internationellt efterlyst för anstiftan till mordbrand och mordförsök.

Men nu försvarar sig OG-ledaren Denho Acar och avfärdar alla anklagelser mot honom som smutskastning.

- Bara för att jag kanske begått brott tidigare är det inte okej att slänga sådana här anklagelser på mig, det är inte okej, säger Denho Acar till GT.

Det var en lång kö in till Göteborgs tingsrätt i går morse när rättegången mot de två OG-männen, en 31-åring och en 22-åring, inleddes i säkerhetssal 1.

De står åtalade misstänkta för mord och medhjälp till mord på dels en 61-årig man i Nässjö i februari förra året, dels på 43-årige Idriz Dogani i Bergsjön i april förra året.

Hjärnan bakom morden

Men den som polisen tror är hjärnan bakom de två morden saknades vid rättegången.

Denho Acar - grundare till det kriminella nätverket Original Gangsters - förekommer vid flera tillfällen i polisens förundersökning. Åklagare Carl-Henrik Andersson menar att en betalning på 3 000 kronor från Acar till 22-åringen samt en flygbiljett till Turkiet till 31-åringen, dagen efter mordet i Nässjö, tyder på att OG-ledaren beställt morden.

"Det finns misstanke"

- Hade vi haft honom tillgänglig i Sverige så hade han hörts rörande de här kontakterna. Det finns misstanke om att han har med saken att göra. Men hur man ska rubricera den saken vill jag inte gå in på i nuläget. Det är för tidigt, säger Carl-Henrik Andersson.

När GT talar med Denho Acar på telefon från Turkiet, där han levt i landsflykt sedan 2006, väljer han att för första gången kommentera anklagelserna.

- Jag har ingenting som helst med det här att göra. Om jag skulle vara delaktig på något sätt eller inblandad då kan ju åklagaren komma med en häktningsframställan i så fall, annars tycker jag inte att han behöver öppna munnen över huvudtaget, säger Denho Acar.

De 3 000 kronorna till 22-åringen förklarar OG-ledaren som en snäll gest till en "bror":

- Killen behövde dem. Han skrev till mig på Facebook "jag har skulder, jag måste betala hyra, jag har massa räkningar jag inte kunnat betala", så jag sa okej hur mycket behöver du, skicka konto så fixar jag 3 000 till dig.

Skulle vara best man

Att det skulle handla om en betalning för att 22-åringen hjälpt till vid ett mord är helt fel enligt Acar.

- Vem är så jävla billig att den begår sådana grova grejer för 3 000 kronor, säger han.

De täta kontakterna med 31-åringen och flygbiljetten till Turkiet dagen efter mordet i Nässjö var enligt Acar för att 31-åringen skulle vara best man på hans bröllop.

- Vi står varandra nära, dessutom skulle han vara min best man så det är klart att man diskuterar och förbereder inför bröllopet. Det är ju ganska normalt, säger Denho Acar.

"Så jävla korkad är jag inte"

Han fortsätter:

- Hade jag haft vetskap om att de varit inblandade i sådana här grejer inte fan hade jag låtit honom komma. Det skulle ju se väldigt konstigt ut, så jävla korkad är jag inte. Jag visste ingenting.

Men åklagaren anser ändå att du ligger bakom de här två morden?

- I hans jävla fantasivärld så tror han att det är så. Att jag ens uttalar mig nu är för att jag är trött på alla de här spekulationerna.

Denho Acar är även internationellt efterlyst för anstiftan till mordbrand och mordförsök efter bland annat ett brandattentat i Göteborg 2005 och bombattentat på Södermalm i Stockholm i maj 2009 och Stavsnäs i juni 2009.

Han är i nuläget åtalad i Turkiet för brotten, och rättegång skulle ha hållits mot honom för drygt två veckor sedan.

Av oklar anledning ställdes rättegången in.

OG-ledaren har hela tiden nekat även till de anklagelserna.

- Att han går ut och säger att han inte har någon koppling, det påverkar inte saken. Vi har bevisning att lägga fram i den här saken. Det har ju varit så hela tiden, det har varit min utgångspunkt att han kommer att säga att han är oskyldig, säger Tora Holst, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Vill inte tynga utredningen

I den pågående rättegången som rör morden i Nässjö och Bergsjön har det inte varit aktuellt att förhöra Acar eftersom han befinner sig utomlands.

- Vi har gjort den bedömningen att vi i den här situationen inte vill tynga utredningen med kontakter. Att höra Denho Acar i Turkiet kräver rättshjälp. Utgången av det är långt ifrån viss och tidsaspekten hade kunnat bli väldigt lång, säger Carl-Henrik Andersson.

OG-ledaren skulle däremot gärna ställa upp som vittne och ge sin version av vad som hänt.

- Om de vill höra mig som vittne så visst, jag har inget emot det, säger Denho Acar.

Under tiden fortsätter vardagslivet i turkiska Marmaris där han driver sin egen mäklarfirma.

Vad händer i dag?

- Inte så mycket, mer än att jag ska i väg och titta vad de gör på kontoret. Sen fram mot kvällen kanske går jag till gymmet, tränar lite, träffar vänner. Sen är jag väl hemma med frugan och lilla hunden som vi har, säger Denho Acar.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER