Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängmedlemmar hoppar av – samhället sparar miljoner

30 av de som hoppat av har inte dömts för nya brott.
Foto: HENRIK JANSSON

Totalt trettio personer som lämnat Göteborgs gängvärld har inte begått nya brott efter det att de hoppat av.

Fortsätter de leva ett laglydigt liv sparar det samhället stora pengar.

– Då är vi lätt uppe i en halv miljard, säger kommissarie Sven Lindgren.

Mellan år 2011 och 2016 vände sig 94 män till Göteborgs stad avhopparverksamhet –  och 30 av dem har efter det inte dömts för nya brott.

Det facitet redovisar Kunskapscentrum, vilket Göteborgs-Posten tidigare skrivit om.

– Ur ett medmänskligt perspektiv är det fantastiskt skönt att se. Samhällsekonomiskt är det också en enorm vinst, säger kommissarie Sven Lindgren om resultatet.

I utvärderingen hänvisas det till en rapport av en nationalekonom, i vilken det framgår att en enda gängmedlem som är kriminell under 15 års tid kostar samhället cirka 23 miljoner kronor.

"Samhällskostnaden för en gängkriminell person uppgår således till cirka 1,5 miljoner kronor per år. Den kostnaden, som är löpande, kan jämföras med kostnaden för den dyraste och mest omfattande insatsen som Göteborgs Stad gör i de allra svåraste avhopparärenden. En sådan insats kostar cirka 1,2 miljoner kronor första året och cirka hälften det andra året", står det.

Positiva följder

Om de 30 avhopparna fortsätter på sin inslagna bana ger det med andra ord positiva följder för landets ekonomi.

– Då är vi lätt uppe i en halv miljard, säger Sven Lindgren.


LÄS MER: Hjälper gängkriminella att byta sida – resultatet ifrågasätts


Det här är personer som frivilligt söker sig till er?

– Ja, det är förutsättningen. Det finns inget tvång bakom. Man och/eller någon anhörig vänder sig till Göteborgs stads avhoppartelefon. Sedan samverkar polis, kommun och kriminalvård omkring den här personen. Det är det som är styrkan i det hela.

Sven Lindgren säger att han "aldrig mött en lycklig gängkriminell" och han hoppas att ännu fler i framtiden lämnar ett kriminellt liv bakom sig.

– Det viktigaste av allt är att man är motiverade och uthålliga. Det är ingen lätt resa de här människorna gör, säger han.