Gängmedlem hotade polis – dagar efter polismordet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
19-åringen hotade polisen via ett telefonsamtal.
Foto: Shutterstock

Tre dagar efter mordet på polisen Andreas Danman ringde en 19-årig kriminellt belastad man till en områdespolis i Biskopsgården.

Om ni inte slutar trakassera oss i Södra så kommer vi verkligen visa vad vi går för”, ska 19-åringen ha sagt enligt åtalet. 

Nu misstänks han för hot mot tjänsteman.

Det var i början av juli som den 19-årige mannen ringde till områdespolisen i Biskopsgården, Göteborg. 

Enligt åtalet sa han: ”Om ni inte slutar trakassera oss i Södra så kommer vi verkligen visa vad vi går för och då kommer ni få hämta era stora hjälmar”.

19-åringen är känd av polisen sedan tidigare och ska vara inblandad i gängkriget som pågår i området, skriver GP. Områdespolisen berättar i förhör att han har haft kontakt med 19-åringen i flera år och kände därför igen killens röst.

– Det är för mig uppenbart att han ringde för att få oss att sluta kontrollera och jobba mot honom och hans kamrater som han själv kallar ”södra”, säger områdespolisen i förhöret som GP tagit del av. 

Mannen åtalas för hot mot tjänsteman.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vittnade mot 19-åringen

Enligt polismannen förstärktes budskapet av att en kollega blivit dödad tre dagar tidigare.  19-åringen står nu åtalad i första hand för hot mot tjänsteman, i andra hand olaga hot. 

Själv förnekar han brott samt att han skulle vara gängkriminell. 

– Målet med samtalet var att föra fram att vi inte accepterar vad som helst. Vi möter respektlöshet med respektlöshet. Södra Biskopsgården är vårt område. Och det är inte bara att skicka i väg oss från vårt område, säger 19-åringen i förhör, enligt GP. 

Tidningen skriver också att den utsatte områdespolisen vittnade i början av året mot 19-åringen. Det ledde till att han dömdes till fängelse i fem månader för en misshandel på Friskväderstorget i januari. 

SE MER: Polisen Andreas sköts ihjäl 

Han hette Andreas Danman. Den 33-årige polisen vars liv släcktes av kulorna från en pistol.