Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängmedlem dömd för grovt vapenbrott

En av de två kulsprutepistoler hittades hos mannen
Foto: Polisen
Den åtalade mannen ska, enligt stämningsansökan, haft uppsåt med att åstadkomma explosion med de tre sprängkapslar som hittades vid beslaget.
Foto: Polisen
Ännu en kulsprutepistol som man hittade hos mannen.
Foto: Polisen
Ett pansarskott som hittades hos mannen.
Foto: Polisen

En förgrundsfigur i ett kriminellt gäng i Göteborg döms för synnerligen grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter att ha förvarat bland annat kulsprutor och pansarskott i ett förråd.

Straffet blir tre år och sex månaders fängelse.

– Det är en skrämmande utveckling att det är en sådan tillgång till tunga militära vapen, har kammaråklagare Carl-Henrik Andersson tidigare sagt.

Det var i januari i år som polisen slog till mot tre adresser i Göteborg. Vid husrannsakan hittade polisen bland annat två automatkarbiner, en kulsprutepistol, granater, sprängkapslar och ett pansarskott. Vapnen förvarades bland annat i ett förråd till ett flerfamiljshus.

En man i 30-årsåldern åtalades för bland annat synnerligen grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, samt föreberedelse till allmänfarlig skadegörelse, grovt brott.

Döms till fängelse

Under fredagen kom domen - han döms till tre år och sex månaders fängelse för just synnerligen grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han döms även för andra brott som rattfylleri och narkotikabrott.

Mannen är enligt åklagaren en förgrundsfigur i ett av Göteborgs kriminella gäng.

– Han är ju känd av oss sedan tidigare. Han har enligt vår bedömning en central position i en gruppering i östra Göteborg, har åklagare Carl-Henrik Andersson tidigare sagt.

Har erkänt

Mannen i 30-årsåldern har erkänt att han förvarat vapnen och de andra föremålen. Däremot menade han att han saknade uppsåt gällande att framkalla fara för annans liv eller egendom.

Men tingsrätten menar att mannen haft uppsåt i och med att han förvarat sprängkapslarna och granaterna och att det fanns fara för att brottet kunde fullbordas.

Sammantaget utgör de vapnen som hittades synnerligen grovt vapenbrott argumenterar rätten som menar att vapnen skulle användas i ett kriminellt sammanhang:

"Det är med hänsyn till vapnens karaktär uppenbart att avsikten varit att använda dem på allmän plats eller överlåta dem får sådant ändamål".

Den dömde mannen ska stanna kvar i häktet tills domen vinner laga kraft eftersom det finns risk för att han forsätter sin brottslighet eller försöker undvika straffet, skriver rätten.

Även en äldre man åtalades för grovt vapenbrott i samma mål. Han frikänns av tingsrätten. En tredje man döms för narkotikabrott i samma mål.

Erik Göthlin