Med betongsåg började rånarna såga sig in genom pansarglaset och fick med sig en stor mängd värdefulla klockor innan de lämnade på moped. Foto: LÄSARBILDMed betongsåg började rånarna såga sig in genom pansarglaset och fick med sig en stor mängd värdefulla klockor innan de lämnade på moped. Foto: LÄSARBILD
Med betongsåg började rånarna såga sig in genom pansarglaset och fick med sig en stor mängd värdefulla klockor innan de lämnade på moped. Foto: LÄSARBILD
Bentongsågen och kofoten lämnades kvar på gatan. Foto: OSKAR DAHLGRENBentongsågen och kofoten lämnades kvar på gatan. Foto: OSKAR DAHLGREN
Bentongsågen och kofoten lämnades kvar på gatan. Foto: OSKAR DAHLGREN

Gängmän gripna för fräcka Rolexkuppen

Publicerad

Mitt på dagen, med betongsåg, slog de maskerade rånarna till mot Rolexbutiken vid Avenyn i höstas.

Med sig fick de klockor värda drygt tre miljoner kronor.

Nu har tre män gripits misstänkta för inblandning i det stora klockrånet. 

Gripandet skedde i samband med mordet på Stockholmsgänget Lejonens ledare Merhawi Aregai, 26, tidigare i veckan.

Det var vid 09.50 på förmiddagen den 30 augusti förra året som två maskerade män dök upp utanför den exklusiva klockbutiken i centrala Göteborg. 

Med betongsåg började de såga sig in genom pansarglaset och fick med sig en stor mängd värdefulla klockor innan de lämnade på moped.

Bytet: drygt tre miljoner kronor.

Tidigare i denna veckan förberedde polisen flera gripanden i utredningen som har band till det kriminella Stockholmsgänget Lejonen. 

 

LÄS MER: Sågade sig in Rolexbutik med betongsåg

 

Greps vid gängledarens dödsbädd

En av de misstänkta greps på eller alldeles i närheten av det sjukhus där han och andra vänner till den mördade ledaren för Stockholmsgänget Lejonen Merhawi Aregai, 26, samlats efter mordet på onsdagskvällen.

 

Ledaren för det kriminella gänget Lejonen, Merhawi Aregai, sköts ihjäl under onsdagskvällen i Stockholm.Foto: POLISEN

 

Då sköts gängledaren och en annan man med flera skott i huvudet då de satt i en stillastående bil i Kista. 

– Polisen har jobbat upp en väldigt gedigen utredning och tre personer greps i Stockholm i onsdags och torsdags och de är på väg hit, säger åklagare Mats Dahlberg som håller i utredningen i Göteborg.

Han bedömer bevisläget som mycket bra men också i ett känsligt läge där de tre misstänkta ännu inte hörts. 

 

LÄS MER: Bytet blev klockor för miljoner 

 

– Det är mycket värdefulla klockor, säger åklagaren men vill inte kommentera om bytet återfunnits eller ej.

Enligt tidigare uppgifter till GT ska det ha rört sig om ett tjugotal klockor av lyxmärket Rolex, vissa med ett styckpris på över 300 000 kronor. Totala värdet på det stulna ska ligga på runt tre miljoner kronor.

 

Rånarna kom över exklusiva Rolexklockor vid kuppen vid Avenyn i Göteborg.Foto: LÄSARBILD

 

Åklagaren Mats Dahlberg vill inte kommentera i detalj men bekräftar värdet på bytet till drygt tre miljoner kronor. 

Två av de anhållna misstänks för grov stöld, den tredje för medhjälp. Enligt Mats Dahlberg finns det på personsidan band till gänget Lejonen för två av männen. 

Försvann på moped

Annelie Strimell, till vardags utredande polis, blev vittne till rånet och kunde då se två personer fly från platsen på moped.

– Jag bara passerade förbi. Jag tittade åt det hållet och tänkte: "Vad är det som har hänt?" Då såg jag två personer som försvann på en moped. Det fanns inte en möjlighet för mig att ingripa över huvud taget, sa hon efteråt till GT.

 

Här beslagtar polisen flyktmopeden på en innergård i centrala Göteborg, strax efter kuppen mot klockbutiken i slutet av augusti.Foto: OSKAR DAHLGREN

 

Mopeden hittades senare på en innergård i Vasastan i Göteborg där den togs i beslag. Kvar vid klockbutiken lämnade rånarna betongsågen. Rutor var krossade och marken utanför butiken täckt av glassplitter.

Mordet på gängledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man skedde i en bil i Stockholmsförorten Kista under onsdagskvällen. Aregai pekas ut som ledande inom det kriminella nätverket Lejonen och sköts med flera skott i huvudet. Även den andre mannen i bilen sköts i huvudet, enligt uppgift. 

Såväl Aregai  som den andre mannen, som också är kriminellt belastad men inte i samma utsträckning, avled av sina skador.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER