Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gängkriminella stoppar och kontrollerar personer

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Dan Windt är chef för lokalpolisområde syd i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kriminella gäng i Tynnered stoppar och kontrollerar personer som befinner sig i ”deras” område.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Kriminella gäng i Tynnered stoppar och kontrollerar personer som befinner sig i ”deras” område. 

– Det skapar otrygghet och ställer till problem. Man tappar bort sig, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde syd i Göteborg. 

De kriminella gängen använder unga människor som ögon och öron för att hålla koll på närområdet i Tynnered. De stoppar och kontrollerar personer som inte känns igen, även människor som inte är inblandade i någon gängkriminalitet. 

– Det är på samma sätt som när det här fenomenet dök upp i Nordost, i samband med en konflikt mellan delar av Ali Khan och Backagänget. Då kontrollerades människor i områden både i Nordost och syd. De som kontrollerar är kriminella personer som vill veta vilka som rör sig i närområdet så att det inte finns några som de är rädda för, någon fiende eller polis, säger Dan Windt. 

Han kan inte säga exakt hur unga personer det rör sig om men han säger att det kan handla om barn från 13 år. Det finns även uppgifter om att ungdomarna kan vara maskerade när ”kontrollerna” genomförts.

– De yngsta killarna och tjejerna är mer passiva observatörer och de äldre är mer såna som stannar folk och frågar vad de gör där. 

”Skapar otrygghet” 

Beteendet har enligt Dan Windt varit känt under en tid men har blivit vanligare de senaste tre till fyra månaderna. 

– Det skapar otrygghet och ställer till problem. Man tappar bort sig. Det är vanliga personer, polisen och de goda krafterna som ska finnas i området. Vissa är så unga att de kanske inte vet vad de gör men de går i alla fall ärenden för de här kriminella organisationerna genom att bevaka och vakta.

Han berättar att polisen, när man får larm om den här typen av kontroller, brukar försöka få kontakt med personerna som blivit kontrollerade för att ta uppgifter om vad som hänt. Allra helst vill man identifiera de kriminella som ligger bakom.

– Sen jobbar vi med hög närvaro i området hela tiden tillsammans med andra som trygghetsvärdar och ordningsvakter för att stävja det och allra helst se till att det inte sker överhuvudtaget.

De två senaste veckorna har det varit lugnare menar Dan Windt, men det går i vågor. 

– Det beror delvis på att några av de mest tongivande aktörerna i området är frihetsberövade av polisen utomlands. När de personerna inte finns i området blir det också lugnare på alla nivåer.


Se också: 

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna