Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängen som mördar i Sverige

DÅDET. Övervakningsfilmer visar det brutala dådet på Vår krog och bar.Foto: POLISEN
Robin sköts ihjäl utanför sin port i Akalla i Stockholm.Foto: Meli Petersson Ellafi
Morden på Vår krog och bar är bara ett av flera gängrelaterade dåd de senaste åren.Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
I Malmö sköts gängledaren Ashkan, 30, inne på ett snabbkök.Foto: / POLISEN
I Malmö sköts gängledaren Ashkan, 30, inne på ett snabbkök.Foto: Christer Wahlgren / © FOTOGRAF CHRISTER WAHLGREN

Två män i dödskallemasker stegar in på en fullsatt förortsrestaurang och avlossar sina automatvapen bland gästerna.

En ung man tömmer hela magasinet med kulor rakt in i en stillastående bil full med passagerare.

De tillhör gängen som mördar i Sverige - och de lever allt farligare, visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

– Det verkar inte finnas några spärrar för dem, säger kriminologen Mikael Rying.

Konflikterna i den kriminella miljön står för en allt större del av det dödliga våldet i Sverige. Medan risken för kvinnor och barn att förlora livet i brott minskar, ökar våldet där kriminella män, ofta knutna till gäng och nätverk, skjuter ihjäl andra kriminella män.

– Tendensen verkar vara att steget till att ta till vapen är kortare än vad det har varit tidigare och sedan är det tillgången till de illegala vapnen. De finns ju där och då används dem, säger Nina Forselius, statistiker vid BRÅ.

Hon ser ett trendbrott för fem år sedan där andelen dödsskjutningar och mord knutna till vad hon och hennes kolleger kallar "kriminellt relaterade konflikter" ökar.

Och aldrig har de dödliga konflikterna varit så många som i BRÅ:s rapport om brottsutvecklingen som presenterades under tisdagen.

Har inflytande över narkotika

DÖMD FÖR MORDEN PÅ VÅR KROG OCH BAR. Josef Hällgren, 21.

Ökningen sammanfaller med förändringar inom den kriminella miljön i landets storstäder, där lösare kriminella nätverk fått ett större inflytande över narkotika och andra marknader och där det verkar bli allt lättare att gå från ord till handling i en miljö med betydligt mer vapen än tidigare.

Sven Alhbin har sett förändringen från nära håll i gängkonflikternas Göteborg. Under hela 2000-talet fram till pensionen häromåret ledde han länskriminalpolisens arbete mot gängmiljöerna.

Och han beskriver en förändring där man först beväpnade sig för att hota, sedan för att skada och i dag för att skjuta för att verkligen döda den andre.

– Man hatar varandra. Effekterna kan de inte riktigt räkna ut och de visar total likgiltighet inför effekten, men det är det som blir väldigt markant, man skiter i människolivet, säger Sven Alhbin.

– Åldern och narkotikamissbruk påverkar det man gör. Det som började som "tomskjutningar" där ingen skadades har ersatts av ett väldigt motiverat handlande där man verkligen vill ha ihjäl varandra. Se på Vår krog och bar.

DÖMD FÖR MORDEN PÅ VÅR KROG OCH BAR. Onur Corap, 21.Foto: / POLISEN

Vår krog och bar är förortsrestaurangen i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg där dödskallemaskerade medlemmar i det kriminella nätverket som har sin bas i norra delen av stadsdelen gjorde upp för gott med en av ledarna i den konkurrerande södra stadsdelen. Två män sköts ihjäl av automatvapen i och direkt utanför den fullsatta restaurangen. Åtta personer skadades av förlupna kulor.

Några månader senare sprängdes en bil i luften i Torslanda på Hisingen. I bilen satt en känd lokal gängledare med mängder av fiender och med honom dog också två andra män - och fyraåriga Luna.

"De känner sig förorättade"

Sven Alhbin tar sprängningen som ett exempel på att det ofta kan var svårt att finna motiven till morden i alla komplicerade konflikter, växande lojaliteter och hämndspiraler.

– Vad är orsak och verkan? Det blir så många som känner sig förorättade, så många ohämnade oförrätter över allt, säger han och menar att det viktigaste är att polisen får fatt i de skyldiga.

DÖMD FÖR MORDEN PÅ VÅR KROG OCH BAR. Jonis Adan, 21

För att på så vis hejda hämndspiralerna.

Att orsakerna bakom våldet blivit allt svårare att förstå känner även Petra Stenkula igen, chefen för polisregion Syds utredningsenhet som just nu tampas med den senaste vågen av gängrelaterade mord i Malmöregionen.

– Det vi sett, och som är skrämmande, är att även de yngre skjuter för att döda. Tidigare har vi sett att man skjutit mot fönster, i luften eller i ett ben. På sista tiden har vi sett regelrätta avrättningar där man skjutit mer än fem skott och uppenbart för att döda, säger hon.

Ett av de oupplösta morden, det på Ashkan Moayed Abedi som skedde inför ett stort antal vittnen vid ett köpcentrum i Malmö den 31 januari 2015 har kopplingar till den mångåriga konflikten mellan den så kallade M- och K-falangen i Malmö.

Vapen långt ner i åldrarna

I det fallet, liksom många andra, har polisen många olika motivbilder. Det har också uppstått svårigheter för polisen att förstå varför någon valt att skjuta. I många av fallen går det helt enkelt inte att få en bild av vad som egentligen hänt.

– Det är inget rationellt tänkande som lett fram till en skjutning och då är det svårt för oss att förstå även om vi kan se kopplingar mellan individer, säger Petra Stenkula.

DÖMD FÖR MORDEN PÅ VÅR KROG OCH BAR. Ahmed Warsame, 25.Foto: / POLISEN

Liksom Göteborg sticker ut i Västsverige är det Malmö som sticker ut i Skåne. Där finns vapen också långt ned i åldrarna och fler bostadsområden med unga som hamnat utanför samhället.

– Det är ju allmän känt att den mest brottsaktiva åldern är mellan 15-25. Men här kan vi se att det går ned mot pojkar i åldrarna 13 - 14 år. Det som är nytt är att de har tillgång till vapen och verkar skjuta av mycket lättvindiga orsaker, säger Petra Stenkula.

Var 10:e mord runt Järvafältet

Medan Malmö och Göteborg turas om på "tronen" som landets gänghuvudstäder i den rådande mediebilden så begås var tionde svenskt mord inom ett begränsat område runt Järvafältet i nordvästra Stockholm.

Och i BRÅ:s rapport över brottsutvecklingen är det tydligt att det är de tre storstäderna som sticker ut. Under åren 2011-2015 begicks i genomsnitt 70 procent av det dödliga våldet i Stockholms-, Göteborgs- eller Malmöregionen. Här är också skjutvapnen vanligare och de inblandade något yngre.

Bara i polisområde Nord i Stockholm finns i dag ett 20-tal pågående mordutredningar. Och det är de namnlösa och ofta lokala narkotikagängen med dess knarkleverantörer, gängmedlemmar och springpojkar som slåss om reviren i Stockholm. Konflikterna har slutat i brutala mord med automatvapen och skott i huvuden genom bilfönster.

DÖMD FÖR MORDEN PÅ VÅR KROG OCH BAR. Adam Abdulahi, 28.Foto: / POLISEN

– Folk är döda. Det går inte att lösa. Det kommer bara att fortsätta, berättade en knarklangare från Rinkeby, en man i 20-årsåldern, i samband med ett reportage om Nordvästra Stockholm häromveckan.

– Det kommer aldrig lugna sig. Det sitter för djupt.

I samma reportage beskrev polismannen Patrik Zanders, specialiserad på gängbrottsligheten, en allt råare kultur och svårigheter att förstå motiven bakom många av de riktigt grova våldsbrotten:

– Jag har pratat med flera från denna miljö och de beskriver hur gränserna suddats ut. Tillgången till vapen är stor och man känner sig kränkt. Det räcker.

– Jag är inte övertygad om att folk ens vet vad som ligger bakom i några fall. Man är bara arg.

Robin sköts ihjäl utanför sin port i Akalla i Stockholm.Foto: Privat

Stockholms gäng är namnlösa – med ett fåtal undantag.

I och runt Hässelby larmar polisen om gänget Lejonen som fått en framskjuten position sedan ärkefienden Brödraskapet Wolfpack slagits ut. I oktober 2016 sköts en ledande medlem i Wolfpack till döds utanför Ica Maxi Barkarby.

När Sven Alhbin 2001 tog över som chef för länskriminalens spaningsrotel i Göteborg var fortfarande västgängen, Hells Angels och Bandidos och ett par uppstickare med liknande hierarkiska strukturer, starka krafter inom gängmiljön.

Mer impulsiva

Men sedan dess har nya konstellationer dykt upp. Lokala nätverk utan västgängens hierarkiska och lite stolpiga organisation - men också mer impulsiva och utan den mer långsiktiga eftertänksamheten som kan prägla en sådan organisations beslutsgångar.

– Först är det ett gäng från Bandidos X-team som 2008 försöker ta över från Gårdstensgänget som säljer narkotika. Där blir det skjutningar och där vinner faktiskt Gårdstenskillarna, delvis på grund av hierarkin inom de här märkesgängen, säger Sven Alhbin.

– De nya har mycket bättre fotarbete, de behöver inte fråga om lov för att skjuta. Ser man på MC-strukturen så är det i princip Sergeant at arms som bestämmer. Kort senare känner både Hells Angels och Bandidos att de inte orkar hålla koll på de här hetsporrarna. De släpper egentligen gatumarknaden på narkotika tillbaka till stadsdelarna och de nätverk som bildas där.

Fyraåriga Luna dog när gängledarens bil sprängdes.Foto: Privat Privat / PRIVAT

I flera av Göteborgs stadsdelar finns i dag kriminella nätverk baserade geografiskt, däribland södra och norra Biskopsgården som varit i blodig konflikt. Narkotikahandel beskrivs som den främsta inkomstkällan.

 

Mordet på Ashkan skedde inför ett stort antal vittnen.Foto: / POLISEN

 

Brottsutvecklingen i Sverige

2015 räknar BRÅ till 112 fall av dödligt våld, en toppnotering sett till 2000-talet, men BRÅ gör bedömningen att den siffran inte påverkar minskningen man ser över hela perioden. Under hela 2000-talet begicks i genomsnitt 91 fall av dödligt våld årligen.

En bidragande orsak till ökningen under 2015 är att antalet fall av dödligt våld med skjutvapen inom kriminellt relaterade konflikter är så många fler. Under 2015 hade vi också flera fall där flera personer dog samtidigt, bland annat trippelmordet i Uddevalla och sprängningen av en bil med fyra personer i Göteborg.

Samtidigt minskar det dödliga våldet utanför de kriminella kretsarna. Särskilt stor är minskningen där offret är under 15 år och där kvinnor är offer, som relationsbrotten.

Något som är konstant är däremot att det dödliga våldet ofta äger rum i socialt marginaliserade miljöer och relativt ofta är missbruk och/eller psykiska problem med i bilden.

Källa: BRÅ