Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gäng stenattackerade tåg: "Kunde ha slutat i tragedi"

När tåget gick i 130 kilometer i timmen så small en ruta i första klass.
Foto: Läsarbild
Foto: SUVAD MRKONJIC

Tåget gick i 130 kilometer i timmen när en ruta i första klass plötsligt small.

Strax därefter följde ett stenregn mot tågets lok och den första vagnen.

– En person satt precis vid rutan som gick sönder, det här hade kunnat sluta riktigt tragiskt, säger Dan Nilsson, driftchef på tågets restaurang.

Kvällståget mellan Stockholm och Göteborg skulle snart anlända till stationen i Alingsås när resan tog en obehaglig vändning. En av rutorna i första klass krossades med en smäll – och fler stenar flög mot vagnen och loket framför.

– Det var många stenar som flög, det smattrade rejält i loket. Vi är ganska övertygade om att det var flera personer som låg bakom detta, berättar Dan Nilsson, driftschef för restaurangen ombord.

200 passagerare

Ombord på tåget fanns omkring 200 passagerare – och en av dem satt precis intill rutan som krossades av två stenar.

– När jag fick se hur nära den här rutan en av våra passagerare satt så blev det obehagligt. Här var det bara tur i oturen att inte innerrutan krossades och någon kom till skada, säger Nilsson.

Han fortsätter:

– Jag tror inte att de här personerna har någon aning om vilken kraft som uppstår när vi kommer i så hög hastighet. De vet inte vilken skada de kan orsaka.

"Flera gånger i veckan"

Stenkastning mot tåget har Dan Nilsson bara varit med om någon enstaka gång tidigare – men att tågtrafiken måste stoppas upp på grund av att obehöriga befinner sig vid spårområdet är desto vanligare.

– Det händer flera gånger i veckan och är ett enormt gissel för oss. Inte nog med att någon kan komma till skada – det stoppar också upp hela tågtrafiken för alla. Det blir en ordentlig cirkus, säger han.

Skandinaviska Jernbanors trafikchef Peter Alsén väntar fortfarande på en rapport om händelsen, men har blivit informerad om den.

– Sådan här händer tyvärr titt som tätt, vi ser allvarligt på det. Händelsen kommer att polisanmälas av oss, säger trafikchefen.

"Vållande till kroppsskada"

Enligt polisens presstalesman Tommy Nyman så kommer ärendet sannolikt rubriceras som framkallande av fara för annan, ett brott som maximalt kan ge två års fängelse.

– Det mest ringa brott man kan ha gjort sig skyldig till här är skadegörelse, men det skulle ju också kunna bli fråga om allvarligare saker så som vållande till kroppsskada. Men det ligger nära till hands att tro att framkallande av fara för annan kan bli aktuellt.

Han likställer aktionen med att släppa stenar från viadukter på förbipasserande bilar.

– Men det här ses om ännu allvarligare då det handlar om allmänna färdmedel, säger Tommy Nyman.

Driftchefen Dan Nilsson är trött på alla incidenter längs tågspåren.

– Det här måste få ett slut. Vi kan inte ha det såhär i samhället. Det är tragiskt.


Få de senaste nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.