Poliser beskjutna med raketer och smällare

Enligt uppgifter från platsen var två bilar helt utbrända.
Två bilar har börjat brinna i området.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Oroligheterna har pågått i flera timmar.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Upploppsliknande scener skakade Kronogården i Trollhättan på söndagskvällen.

Ungdomsgäng på 30-40 personer slog sönder rutan på en polisbil och sköt raketer mot polisen. Dessutom brann flera bilar.

– Det kastas föremål mot polisen, men ingen är fysiskt skadad, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen.

Fem personer omhändertogs under insatsen.

Vid 19-tiden på söndagskvällen bröt oroligheter ut i stadsdelen Kronogården i Trollhättan.

Polis ryckte ut med flera patruller, däribland hundpatruller.

– Det är ett gäng på åtta till tio personer som skjuter raketer och smällare i området. Vi är där och ser till att det lugnar ner sig, berättade Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, i inledningsskedet.

Gänget ska även ha slagit sönder bakrutan på en polisbil.

30-40 ungdomar deltog

Situationen eskalerade vid 20-tiden och 30-40 ungdomar uppges delta i oroligheterna. Personerna har skjutit raketer mot polisen och kastat smällare.

– Det kastas föremål mot polisen, men ingen är fysiskt skadad.

Polisen har inte lyckats säkra gänget.

– De brukar skingras när vi kommer till platsen, och sen samlas de igen. Det brukar bölja fram och tillbaka, säger Josarp.

Strax före klockan 21 eskalerade situationen ytterligare när larm inkom om brinnande bilar i området.

– Vi är på väg fram med en enhet. Enligt inringaren är det två bilar som brinner, säger Tony Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten Norra Älvsborg.

Två bilar stod i brand

Drygt en halvtimma senare var bilbränderna släckta.

– Vi avvaktade vid en brytpunkt, en samlingsplats, innan polisen kunde säkra vår väg. Bilarna brann rejält när vi kom fram. Vi har haft kontakt med polisen då det varit oroligheter, det lugnade ned sig men har nu blossat upp, säger Tony Karlsson.

Enligt Ttela sattes en av bilarna i brand och totalt tre bilar ska vara utsatta för skadegörelsen.

– Hur branden startade vet jag inte, men man kan ju spekulera i att de har satt fyr på den. Vad jag fått till mig har en bil brunnit och två bilar skadats på andra sätt. Polishelikoptern är på plats, säger Johan Josarp vid polisen.

Polisen uppger också att man jobbar mot att kunna identifiera ungdomarna som ”utmärker sig”.

Flera ungdomsgrupper

Frilansfotografen Robert Betzehag, som är på plats, berättar att allt startade med att ungdomar gav sig på en polisbil. Enligt honom har ungdomarna delat upp sig i mindre grupperingar och bland annat tänt eld på bilar och kastat bangers.

– Räddningstjänsten har nu åkt in i området och släckt av bilbränderna. De vågade inte åka in först men nu har polisen stängt av området och spärrat av infarterna.

Stora delar av Kronogården är avspärrade.

– Två bilar är helt utbrända och ytterligare en såg ut att ha skadats, säger Robert Betzehag.

Han berättar att mellan tio och femton polisbilar befinner sig på plats, liksom en polishelikopter.

– Det var upploppsstämning tidigare. Nu har det lugnat ner sig lite men det smäller fortfarande bangers då och då och polisen har inte kontroll. Ungdomarna springer iväg när polisen kommer.

Enligt honom har cirka 40 ungdomar delat in sig i mindre grupperingar och ställt sig på varsin sida Lantmannavägen, i Kronogården centrum. Där har de slängt bangers mot vägen – bland annat mot polisbilar – och skjutit raketer.

Polisen omhändertog fem personer i samband med oroligheterna.

– De är omhändertagna enligt polislagen paragraf 13, störande av den allmänna ordningen, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl.

Polisen avvecklade sin insats mellan 01 och 02 under natten mot måndagen.

Tidigare upplopp i området

Detta är inte första gången som det uppstått oroligheter i Kronogården. Senast i april i år utspelade sig upploppsartade scener i området. En samling ungdomar började då kasta sten mot en polispatrull. Glasflaskor kastades också.

Förra vintern, några dagar innan årsskiftet, kastade ungdomar smällare och sköt raketer mot polisen – två dagar på raken. Då handlade det om ett 30-tal ungdomar. Vid ett tillfälle attackerades ett tiotal poliser.

– Jag tror att de flesta som bor där vet vilka de här ungdomarna är. Föräldrar och boende borde gå man ur huse och få stopp på dem, innan det händer något allvarligt, löd uppmaningen från Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Området Kronogården är uppsatt på polisens lista för Västsveriges utsatta områden. Enligt polisens definition är ett utsatt område ”ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället”. 

Vet du mer om händelsen? Kontakta oss!

• Kontakta GT/Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar GT/Expressen.