Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äldre kvinna förnedrades – Johanna rasar mot kaféet

Bloggaren Johanna Toftby är upprörd efter händelsen på kaféet. Foto: HENRIK JANSSON
Händelsen inträffade på ett kafé i Göteborg. Obs, arkivbild. Foto: JOHANNA LUNDHOLM

Bloggaren Johanna Toftby hade just slagit sig ned i solskenet på ett kafé i centrala Göteborg, när lugnet plötsligt bröts av en hög mansröst.

– En i personalen, jag tror det var ägaren, började skrika och gapa på en gammal dam med rullator. Han förnedrade henne inför ögonen på alla och körde bort henne därifrån. Det var fruktansvärt, säger Johanna.

I början av veckan mötte Johanna Toftby upp en god vän på ett kafé i centrala Göteborg. När de slog sig ner vid ett av de få lediga borden på uteserveringen, fastnade Johannas blick på en gammal dam med rullator en bit bort.

– Hon drog i sin tröja, som om hon försöker dölja något. Då såg jag att det hade hänt en liten olycka, det syntes genom hennes kläder, och jag tyckte så synd om henne. Det märktes att hon var generad, säger Johanna.

– Självklart sa vi ingenting. Vi ville ju inte göra det värre för henne. Alla blir vi gamla, och det kan hända olyckor.

Den gamla damen fick sällskap av en annan kvinna med rullator, och de köpte var sin glasstrut och satte sig ett par bord bort från Johanna.

Efter en stund hör hon en hög röst, och ser i ögonvrån hur en man i personalen gestikulerar med armarna åt något.

– Då ser jag att, Gud, det är ju den där tanten han håller på med.

Johanna Toftby konfronterade mannen på plats. Foto: HENRIK JANSSON

”Får städa hela stället!”

Mannen har sett den gamlas belägenhet, och enligt Johanna gör upptäckten gör honom rasande.

– Han tvingar henne att ställa sig upp, och lyfter upp stolen hon har suttit på. Så ropar han på personalen, så att alla hör, att ”vi måste städa här! Vi får städa hela stället!”

Johanna fortsätter:

– Kvinnan står där med sin lilla strut, medan han gormar och lever om. Sen skickar han i väg dem. Mitt hjärta gick sönder, alltså. Det var ju ingen som betedde sig illa och förstörde. Det var bara en gammal kvinna som råkat ut för en olycka.

När mannen passerar vännernas bord, sträcker Johanna ut en arm och stoppar honom.

– Jag kan inte vara tyst när någon beter sig illa mot andra. Jag frågade honom vad han höll på med, att sa att så får man inte göra.

 

LÄS OCKSÅ: Clowner attackerade kvinna med rullator 

 

Enligt Johanna är mannens svar kort och hårt.

– ”Om man inte kan hålla tätt får man ha en blöja”, sa han. Han vägrade att lyssna, säger Johanna, som inte har kunnat släppa händelsen.

– Tänk när han själv står där någon gång, och är gammal och kanske sjuk. Tänk att bli utsatt för den förnedring som han utsatte den här kvinnan för. 

”Vill be om ursäkt”

Ägaren till kaféet säger att han är ångerfull.

– Jag vill be om ursäkt. Det som hände blev fel. Men gästen känner inte till hela förloppet, om man säger så. Innan hade kvinnan varit på toaletten, och det var avföring överallt. Jag sa till henne att hon inte kunde sitta där hon satt, eftersom hon luktade. Vad hade hänt om någon hade satt sig på hennes plats? Jag tänkte på hygienen, säger han.

Johanna och hennes vän var i Göteborg för att fika.Obs, genrebild. Foto: SHUTTERSTOCK

– Har man problem så tycker jag att man får ha blöja. Men jag har tänkt igenom situationen, och jag borde ha erbjudit henne hjälp. Jag skulle vilja be henne om ursäkt för det som hände.

Att han skulle ha varit arg och skrikit, förnekar ägaren.

– Nej, jag var inte arg. Jag har en väldigt hög röst, och jag har försökt sänka den så mycket jag kan.

Men Johanna Toftby ger inte mycket för kaféägarens förklaringar och ånger.

– Jag sa flera gånger att den här gamla kvinnan var sjuk och att han borde hjälpa henne, men han lyssnade inte. I stället skrek han på sin personal och gjorde en stor scen. Det gjorde mig så oerhört ledsen, säger hon.

– Jag har skrivit om det på min blogg, och fått hundratals kommentarer. Alla tycker att det är förskräckligt att man kan göra så mot en gammal människa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!