Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gallerian togs över – av ungdomsgäng

Sanna Qvist, Julia Bengtsson och Adéle Gugutudis driver tre av butikerna i gallerian. De upplever att situationen förbättrats de sista veckorna och tror att det kommer fortsätta i den riktningen.
Foto: Hanna Brunlöf
Gallerian Kronan i Falkenberg består av ett drygt tiotal butiker. I år har man haft stora problem med ungdomsgäng.
Foto: Hanna Brunlöf

FALKENBERG. Ungdomsgäng som bränner av smällare.

Som kastar sten.

Som tänder eldar och tvingar fram evakueringar.

Vad är det egentligen som händer i gallerian mitt i den västsvenska sommarstaden?

Lugnet i Falkenberg störs av gruset som smattrar mot den höga tegelväggen.

Sedan hörs ett skrik från uteserveringen på Espresso House.

– Kasta inte sten!

De tre tonårskillarna fäller några kommentarer innan de lyder och sätter sig ner på cykelställen på innergården. De tittar ner i sina telefoner och en av dem tänder en cigarett. På frågan vad man kan göra i stan under sommarlovet blir svaret "sola".

Snart ansluter några av deras kompisar. Här, vid gallerian med namnet Kronan shopping, är det ibland mycket ungdomar, förklarar de. Det är här som det inträffat, det som lokalpolisområdeschefen Christer Bartholdsson tycker har "eskalerat lite grann".

Innergården vid gallerian Kronan i Falkenberg.
Foto: Hanna Brunlöf

Småsyskonen med i gängen

Han, Bartholdsson, har sitt kontor ett något rejälare stenkast därifrån. Polischefen upplever att det sedan något år tillbaka finns ett problem med ungdomsgäng som drar runt på olika platser i centrum.


LÄS MER: Ungdomsgäng har tagit över gallerian


Nu det senaste har platsen varit köpcentrumet med ett drygt tiotal butiker och ett slitet parkeringshus på taket.

– Så som situationen varit på senare tid är den inte bra. Självklart ska man kunna gå till en galleria i Falkenberg och handla utan att man blir utsatt för något, säger Christer Bartholdsson.

Vad är det för ungdomsgäng som ställer till med de här problemen?

– Jag tror inte att det är ett gäng med tio medlemmar, utan det är olika ungdomar i olika konstellationer som kommer från olika platser i kommunen. Vid några tillfällen har de med sina småsyskon också. Det är väldigt spridda åldrar på dem.

Lokalpolisområdeschefen i Falkenberg, Christer Bartholdsson.
Foto: Hanna Brunlöf

Tände eld i toalett

Kollegerna på Falkenbergspolisen håller för närvarande i en utredning med rubriceringen mordbrand. Vid lunchtid en måndag i mitten av maj utbröt en brand inne på handikapptoaletten i gallerian och fastigheten fick evakueras. För många av butikerna hade det dittills varit en väldigt fin försäljningsdag. Men eftermiddagen gick bokstavligt talat upp i rök.

Det ska ha varit ungdomar som satte eld på några exemplar av Falkenbergsposten på toan.


LÄS MER: Gallerian i Falkenberg utrymd efter brand


– Det har blivit mer och mer skadegörelse och så har vi även haft den berömda mordbranden. Någon gick in på en toalett och tuttade på någonting där inne, så att det blev ganska stora skador som följd. Nu släcktes det hela, men det är ett jävla dumt tilltag, säger Christer Bartholdsson.

Kastade smällare in i gallerian

Personer som arbetar i gallerian har vittnat om oron och trakasserierna – om hur hissen förstörts och om hur snöbollar och smällare skickats in i lokalerna. Julia Bengtsson driver tillsammans med sin syster Ur & Penn, som huserar närmast huvudingången. Hon ser ändå positivt på framtiden.

– Det största som skett är branden och att den hände är inte bra, men det blev så pass stort att det nu tas på allvar. Jag tror att det kommer att bli jättebra. Hela Kronan är inne på att hjälpa ungdomarna, säger hon.

Sanna Qvist och Adéle Gugutudis är butiksägare respektive butikschef på Body Shop och Nille. Också de tycker att stämningen i gallerian redan börjat bli bättre. Efter vårens och försommarens händelser pågår ett arbete mellan flera olika aktörer inne på Kronan. De senaste veckorna har det hållits flera olika möten för att atmosfären ska förändras.

Gallerian Kronan i Falkenberg har blivit omskriven den senaste tiden.
Foto: Hanna Brunlöf

– Det är något som gått snett och därför måste vi lösa det för allihopa. När jag var yngre vet jag att man ville att någon skulle förstå en och att man skulle arbeta tillsammans. Här ska vara lugnt och skönt och vi ska kunna hjälpa ungdomarna så att det blir något positivt av det, säger Julia Bengtsson och får medhåll av Sanna Qvist.

– Det känns jättepositivt. Vi ser att det händer grejer, säger hon.

Hoppas på Kris

John Larsson, en av delägarna till gallerian:

– Vi är många som gått ihop tillsammans för att hitta åtgärder för att hjälpa ungdomarna och det finns en samverkansgrupp, med bland annat Kris, som jag tror kan göra en jätteinsats. Man vill få dem att rikta sin energi på lite mer positiva saker. Alla hjälps åt för att försöka komma till rätta med det här.


LÄS MER: Gängen som sprider skräck i Nordstan


Anställda och butiksägare har berättat om att de känt oro för gängen. Hur ser du på det?

– Jag har full förståelse för att en del känner oro. Men vi arbetar tillsammans för att komma tillrätta med problemen, framför allt för ungdomarnas skull.

Johanna Karlsson och Fredrik Lundell på Unga Kris i Falkenberg.
Foto: Hanna Brunlöf

"Utbudet inte stort"

Delägaren pekar på den roll som Kris kan komma att spela. Och att ge ungdomarna som hänger i gallerian en vettigare sysselsättning är någonting som Unga Kris i Falkenberg engagerar sig i.

Fredrik Lundell, föreningens ordförande, känner igen sig själv i dem.

– Falkenberg är ingen stor stad och utbudet inte jättestort. Ungdomarna träffas på stan och påverkar varandra negativt. Det är kanske därför det blivit som det blivit. Planen är att vi ska gå ut och prata med ungdomarna och vi som är före detta kriminella och missbrukare kan visa vägen till ett laglydigt liv. Jag vill driva dem till att hitta på egna saker, säger Fredrik Lundell.

Hur menar du då?

– Om vi exempelvis har en person kan man sätta honom på en aktivitet som han kan rodda ihop, som senare kan bli en referens på ett cv. Vi vill försöka fånga upp ungdomarna och har en förening där vi kan ta emot dem, ha olika teman och göra olika aktiviteter för att de ska komma in i ett sammanhang.

Gallerian Kronan i Falkenberg.
Foto: PRIVAT

Sätter upp grindar

Förutom Fredrik Lundell och Johanna Karlsson från Kris befinner sig den här förmiddagen två uniformerade poliser i gallerian. Det är också en av de direkta åtgärder som skett efter stöket som varit här. Lokalpolischefen Christer Bartholdsson säger att en annan är att det ska sättas upp grindar vid ingångarna till innegården.


LÄS MER: Krismöte i galleria efter gängets härjningar


Han köper däremot inte motiveringen att gängens tilltag beror på att det finns för lite andra aktiviteter för dem att lägga sin tid på.

– Det finns ett x antal fritidsgårdar och olika projekt, men det är oavsett inte okej att springa omkring och jävlas bara för att det inte skulle finnas en ungdomsgård att gå till. Vi kan utöka vår patrullering i gallerian, men det här är ingenting som bara polisen kan hantera. Däremot kan vi vara drivande i arbetet. Det finns bättre ställen för oss och allmänheten att ha ungdomarna på, säger Christer Bartholdsson.

Har det lugnat sig något nu?

– Jag tror att de senaste veckorna varit bättre, men nu finns det en risk att det blir värre i och med det berömda sommarlovet. Samtidigt tror jag inte att Falkenberg är överrepresenterat när det kommer till det här, utan det är ungefär som i alla andra kommuner.