Henrik Holmdahl, 23, dömdes till 17 års fängelse för mordet på Gabriel Holmdahl, 20. Foto: PrivatHenrik Holmdahl, 23, dömdes till 17 års fängelse för mordet på Gabriel Holmdahl, 20. Foto: Privat
Henrik Holmdahl, 23, dömdes till 17 års fängelse för mordet på Gabriel Holmdahl, 20. Foto: Privat
Gabriel Holmdahl hittades mördad med flera knivhugg i september i fjol. Foto: PrivatGabriel Holmdahl hittades mördad med flera knivhugg i september i fjol. Foto: Privat
Gabriel Holmdahl hittades mördad med flera knivhugg i september i fjol. Foto: Privat

Gabriels mördare ska ska sitta 17 år i Kumla

Publicerad

Gabriel Holmdahl, 20, mördades brutalt med minst tolv knivhugg i Lidköping i fjol.

Mördaren var hans eget kusinbarn, Henrik Holmdahl, 23, som i hovrätten dömdes till 17 års fängelse för mordet.

Nu står det klart att han kommer att placeras på anstalten i Kumla – på grund av den höga risken att han blir våldsam under fängelsetiden, rapporterar skaraborgslanstidning.se.

Det var den 10 september i fjol som den 20-åriga småbarnspappan Gabriel Holmdahl hittades död i en skogsdunge i Lidköping. Han hade då varit anmäld saknad i nästan fyra veckor.

Gabriel Holmdahl hade mist livet till följd av flera knivhugg och hans eget kusinbarn, Henrik Holmdahl, 23, dömdes i tingsrätten för det brutala dådet. Straffet uppgick till 14 år och sex månaders fängelse för mord.

När hovrätten sedan gjorde sin bedömning skärptes straffet och Henrik Holmdahl dömdes till 17 års fängelse.

Säkerhetsklass 1

Nu skriver skaraborgslanstidning.se att Kriminalvården gjort en riskbedömning som står till grund för var den dömde mördaren ska spendera sin tid i fängelse. Där har de kommit fram till att risken för att 23-åringen kommer att använda sig av hot och våld i fängelset är hög.

På grund av riskbedömningen kommer placeringen bli på en anstalt med säkerhetsklass 1. Och Henrik Holmdahl har inte motsatt sig att tillbringa de kommande åren på anstalten i Kumla.

Enligt skaraborgslanstidning.se kommer överflyttningen att ske så fort det finns en ledig plats.

Kumla anstalten är en av sju anstalter i Sverige som har den högsta säkerhetsklassen. Det som avgör vilken klassning ett fängelse har är, bland annat, förmågan att motstå rymningar och fritagningsförsök samt att hantera svårhanterliga intagna.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER