Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gabriels mördare är misstänkt för fler brott

Gabriels kusinbarn dömdes till fängelse i 14 år och sex månader för det brutala knivmordet. Nu har han överklagat domen.
Småbarnspappan Gabriel Holmdahl, 20, var försvunnen i drygt en månad innan han hittades mördad i en skogsdunge i ett industriområde i Lidköping.

20-årige Gabriel Holmdahl knivmördades av sitt eget kusinbarn.

Tingsrätten dömde 22-årige Henrik Holmdahl till 14 år och sex månaders fängelse för det brutala mordet.

På tisdagen åtalades han – och hans 21-årige kumpan – misstänkta för flera fall av våldsbrott.

– Dessa utredningar föddes i mordutredningen, säger åklagare Lars Johansson.

Det var den 10 februari i år som Henrik Holmdahl dömdes för det brutala mordet på Gabriel Holmdahl. I samma veva dömdes en 21-årig man för skyddande av brottsling. Han åtalades också för medhjälp till mord men den åtalspunkten ogillades av tingsrätten.

Knappt hann domen falla förrän nya misstankar riktades mot Henrik Holmdahl och hans beskyddare.

Den 21 februari begärdes 21-åringen häktad misstänkt för tre fall av grov misshandel samt för ett rån i Götene 2012.

Det dröjde bara några dagar efter häktandet av 21-åringen innan 22-årige Henrik Holmdahl också delgavs misstanke för två av de grova misshandelsfallen samt för rånet.

Slogs ner med batong och rånades

– Det är olika målsägande i varje fall. En av målsägande utsattes både för grov misshandel och rån, säger åklagare Lars Johansson.

Han uppger också att alla målsäganden är bekanta med de misstänkta gärningsmännen.

I fallet med det kombinerade rånet och misshandeln har målsägande uppgett att han blivit slagen med en batong av Henrik Holmdahl och att 21-åringen tagit strypgrep på honom. Därefter ska han ha hotats med kniv och tvingats ta ut pengar.

– Jaså du vill ha kniven i dig. Jag vet att du har mer!, uppger målsägande att gärningsmännen sagt när han tvingats ta ut pengar.

Målsägande uppger också att de hotat med att ge sig på hans anhöriga om han berättar om det som hänt.

Brotten som 21-åringen och Henrik Holmdahl nu åtalas för ska ha tagit plats under 2012 och 2013 bland annat i Hällekis och Götene.

Mordet ledde till fler misstankar om brott

Det var den 10 september i fjol som kroppen efter Gabriel Holmdahl hittades i ett skogsparti i Lidköping. Ett av de starkaste bevisen som riktades mot den nu dömde mördaren var ett foto som han själv tagit på den mycket svårt skadade Gabriel Holmdahl. Mordutredarna menade då att fotot tydde på att Gabriel Holmdahl attackerats i två omgångar innan han tillslut miste livet efter knivattacken.

Och det var i och med mordutredningen som Henrik Holmdahl och hans 21-årige kumpan kunde kopplas samman med andra våldsbrott.

– Det föddes utredningar i mordutredningen, men vi hade inte kunnat identifiera personerna. Och sen har det i något av fallen kommit in anmälan i efterhand också, säger åklagare Lars Johansson.

Nekar till brott

Åtalet mot de båda misstänkta kom under tisdagsförmiddagen och de två männen nekar till brott i alla tre fall.

– Min klient nekar bestämt. Och jag kan ju säga att det är en ganska tunn bevisning i två av fallen och han häktades enbart för en, för på det andra ansåg man inte att det fanns sannolika skäl, säger 21-åringens advokat Staffan Uvabäck.

Rättegången kommer att hållas den 1 respektive den 4 april. Fyra dagar efter den andra förhandlingsdagen inleds rättegången i hovrätten mot de båda männen. Den gången gäller det mordet på Gabriel Holmdahl, som alltså överklagats.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!