Den 22-årige Henrik Holmdahl döms till 14 år och sex månaders fängelse för mordet på Gabriel Holmdahl. Han döms i samband med mordet också för ett grovt rån. Foto: POLISEN
Den 22-årige Henrik Holmdahl döms till 14 år och sex månaders fängelse för mordet på Gabriel Holmdahl. Han döms i samband med mordet också för ett grovt rån. Foto: POLISEN

Gabriel, 20, mördades av sitt eget kusinbarn

Publicerad

LIDKÖPING. Han stack ner Gabriel Holmdahl med flera knivhugg och fotade honom när han låg svårt skadad på marken.

Efter mordet brände gärningsmannen upp sina kläder.

Nu döms Gabriels 22-årige kusinbarn, Henrik Holmdahl till 14 år och sex månaders fängelse för mord.

- Det är skandal att en återfallsförbrytare får minimistraffet för mord. Det finns ingen som helst trygghet i detta land förutom för individer som valt att gå emot vår pinsamma och så kallade lagbok, säger Gabriels syster Celine om domen.

Det var den 10 september som Gabriel Holmdahl, 20, hittades avliden i en skogsdunge i Lidköping. Han hade då varit saknad i nästan en månad och bland annat Missing people hade deltagit i sökandet. Den rättsmedicinska undersökningen visade att han fått ta emot flera knivhugg och polisen misstänkte snabbt att Gabriel blivit mördad.

1 oktober anhölls Gabriels kusinbarn, Henrik Holmdahl, 22, misstänkt för dådet.

På måndagen dömdes han till 14 år och sex månaders fängelse för mord och för rån av normalgraden. En 21-årig man dömdes samtidigt för skyddande av brottsling, samt för rån. 21-åringen åtalades också för medhjälp till mord, men det åtalet ogillades.

Kramades - sen högg han

Henrik Holmdahl har i förhör berättat att han stämt träff med Gabriel och att de kramat om varandra när de sågs. Efter en stund började de bråka och i tumultet som uppstod tog han upp sin kniv, något som han själv hävdar var nödvärn. Han har förklarat att anledningen till att han själv inte fått några skador är att Gabriel Holmdahl missat hans kropp. En förklaring som tingsrätten inte köpt.

I stället skrivs i domen att Henrik uppsåtligen berövat Gabriel Holmdahl livet. Tidsförloppet och antalet knivhugg är enligt tingsrätten båda försvårande omständigheter.

Fotade Gabriels kropp

Ett av de starkaste bevisen mot Henrik Holmdahl är ett foto som han själv tagit på den mycket svårt skadade Gabriel Holmdahl. Fotot är taget 14 augusti, samma dag som Gabriel Holmdahl anmäldes försvunnen. Bilden hittades i den mobil som Henrik Holmdahl använt under den aktuella dagen. Mordutredarna menar att bilden visar att Gabriel Holmdahl blivit attackerad i två omgångar och att fotot tagits där emellan.

- Jag har uppfattningen att han var död när jag tog kortet, har Henrik Holmdahl själv sagt i förhör.

"Funderade på att ange mig"

22-åringen har hävdat att han tog fotot för att kunna bevisa att det handlat om en nödvärnssituation.

- Jag funderade på att ange mig själv, har han förklarat i polisförhör.

Men så blev inte fallet.

Efter mordet gick Henrik Holmdahl och den 21-årige mannen och fyllde på en bensindunk på en bensinstation. Sedan eldade de upp Henrik Holmdahls kläder, skor och kniv. Efter det åkte de, enligt domen, till McDonald's i Lidköping.

I tidigare domar beskrivs Henrik Holmdahl som ytterst våldsbenägen. Bland annat förekommer han i en dom för vållande till annans död, efter ett knivangrepp i Mariestad.

"Det är skandal"

Gabriel Holmdahls familj är inte nöjda med det, enligt dem, alldeles för låga straffet. Genom Gabriels syster Celine hälsar de, efter att domen fallit, följande:

- Det är skandal att en återfallsförbrytare får minimistraffet för mord. Det finns ingen som helst trygghet i detta land förutom för individer som valt att gå emot vår pinsamma och så kallade lagbok.

GT har sökt Henrik Holmdahls advokat Monica Behm.

Johan Sköld
Johan Sköld
Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER