Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gabriel, 20, mördades av sitt eget kusinbarn

Den 22-årige Henrik Holmdahl döms till 14 år och sex månaders fängelse för mordet på Gabriel Holmdahl. Han döms i samband med mordet också för ett grovt rån. Foto: POLISEN

LIDKÖPING. Han stack ner Gabriel Holmdahl med flera knivhugg och fotade honom när han låg svårt skadad på marken.

Efter mordet brände gärningsmannen upp sina kläder.

Nu döms Gabriels 22-årige kusinbarn, Henrik Holmdahl till 14 år och sex månaders fängelse för mord.

- Det är skandal att en återfallsförbrytare får minimistraffet för mord. Det finns ingen som helst trygghet i detta land förutom för individer som valt att gå emot vår pinsamma och så kallade lagbok, säger Gabriels syster Celine om domen.

DETTA HAR HÄNT

14 AUGUSTI 2013: Gabriel Holmdahl, 20 år försvinner.

16 AUGUSTI 2013: Försvinnandet polisanmäls av anhöriga.

10 SEPTEMBER 2013: Holmdahls kropp hittas i Lidköping. Det konstateras att han mördats.

15 SEPTEMBER 2013: En minnesstund hålls på fyndplatsen.

1 OKTOBER 2013: En 22-åring anhålls misstänkt för mord.

2 OKTOBER 2013: En 21-årig man anhålls misstänkt för medhjälp till mord.

14 JANUARI 2014: Åtal väcks mot de två misstänkta männen för mord och medhjälp till mord och skyddande av brottsling.

22 JANUARI 2014: Mordrättegången inleds i Skaraborgs tingsrätt.

10 FEBRUARI 2014: Domen faller mot de två misstänkta. Henrik Holmdahl döms för mord och grovt rån till 14,5 års fängelse. 21-åringen döms för skyddande av brottsling.

Det var den 10 september som Gabriel Holmdahl, 20, hittades avliden i en skogsdunge i Lidköping. Han hade då varit saknad i nästan en månad och bland annat Missing people hade deltagit i sökandet. Den rättsmedicinska undersökningen visade att han fått ta emot flera knivhugg och polisen misstänkte snabbt att Gabriel blivit mördad.

1 oktober anhölls Gabriels kusinbarn, Henrik Holmdahl, 22, misstänkt för dådet.

På måndagen dömdes han till 14 år och sex månaders fängelse för mord och för rån av normalgraden. En 21-årig man dömdes samtidigt för skyddande av brottsling, samt för rån. 21-åringen åtalades också för medhjälp till mord, men det åtalet ogillades.

Kramades - sen högg han

Henrik Holmdahl har i förhör berättat att han stämt träff med Gabriel och att de kramat om varandra när de sågs. Efter en stund började de bråka och i tumultet som uppstod tog han upp sin kniv, något som han själv hävdar var nödvärn. Han har förklarat att anledningen till att han själv inte fått några skador är att Gabriel Holmdahl missat hans kropp. En förklaring som tingsrätten inte köpt.

I stället skrivs i domen att Henrik uppsåtligen berövat Gabriel Holmdahl livet. Tidsförloppet och antalet knivhugg är enligt tingsrätten båda försvårande omständigheter.

Fotade Gabriels kropp

Ett av de starkaste bevisen mot Henrik Holmdahl är ett foto som han själv tagit på den mycket svårt skadade Gabriel Holmdahl. Fotot är taget 14 augusti, samma dag som Gabriel Holmdahl anmäldes försvunnen. Bilden hittades i den mobil som Henrik Holmdahl använt under den aktuella dagen. Mordutredarna menar att bilden visar att Gabriel Holmdahl blivit attackerad i två omgångar och att fotot tagits där emellan.

- Jag har uppfattningen att han var död när jag tog kortet, har Henrik Holmdahl själv sagt i förhör.

"Funderade på att ange mig"

22-åringen har hävdat att han tog fotot för att kunna bevisa att det handlat om en nödvärnssituation.

- Jag funderade på att ange mig själv, har han förklarat i polisförhör.

Men så blev inte fallet.

Efter mordet gick Henrik Holmdahl och den 21-årige mannen och fyllde på en bensindunk på en bensinstation. Sedan eldade de upp Henrik Holmdahls kläder, skor och kniv. Efter det åkte de, enligt domen, till McDonald's i Lidköping.

I tidigare domar beskrivs Henrik Holmdahl som ytterst våldsbenägen. Bland annat förekommer han i en dom för vållande till annans död, efter ett knivangrepp i Mariestad.

"Det är skandal"

Gabriel Holmdahls familj är inte nöjda med det, enligt dem, alldeles för låga straffet. Genom Gabriels syster Celine hälsar de, efter att domen fallit, följande:

- Det är skandal att en återfallsförbrytare får minimistraffet för mord. Det finns ingen som helst trygghet i detta land förutom för individer som valt att gå emot vår pinsamma och så kallade lagbok.

GT har sökt Henrik Holmdahls advokat Monica Behm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!