Till minne. Blommor, ljus, nallebjörnar och porträtt lades till minne av den döde Gabriel Holmdahl. Foto: Robin Aron
Till minne. Blommor, ljus, nallebjörnar och porträtt lades till minne av den döde Gabriel Holmdahl. Foto: Robin Aron

Gabriel, 20, hedrades av hundratals vänner

Publicerad

LIDKÖPING. Ett drygt hundratal personer samlades vid fyndplatsen för att hedra minnet av Gabriel Holmdahl, 20 som hittades död förra veckan.

Polisen misstänker att han kan ha blivit mördad.

- Han var den bästa kompis man kan tänka sig, nästan alltid glad och ställde upp vilken tid som helst på dygnet för den som behövde, säger gode vännen Alexander Magnusson.

I gråmulet höstväder tändes på söndagseftermiddagen mängder med ljus, personliga hälsningar och en rad olika minnessaker placerades vid en provisorisk minneslund till minne av Gabriel.

- Det här känns allt igenom fel, att en ung småbarnsfar inte fortsätter att leva, säger Anders Kjellqvist, präst i Lidköpings Stift.

Det var den 14 september som Gabriel Holmdahl försvann från sitt hem. Och efter att bland annat Missing people sökt honom med hjälp av 300 frivilliga, hittades han död i en skogsdunge i Lidköping i tisdags.

Polisen har inlett en förundersökning om mord, eftersom obduktionen visat på skador som kan ha förorsakats av någon annan.

Det var också Missing people som tog ansvaret för att arrangera minnesstunden.

De närmaste släktingarna, bland annat två bröder, en syster och Gabriels sambo med deras son Viggo, tio månader, knäböjde vid de tända ljusen och fick en stund för sig själva.

Spelade upp Gabriels sång

När de sedan lät Gabriels egen stämma ljuda, en inspelning där han själv både sjunger och spelar gitarr till egenkomponerade "Lögner och svek" var det knäpptyst i församlingen.

- Ofattbart att han är borta. Vi har trivts ihop och umgåtts under hela vår uppväxt. Vi har gjort det mesta tillsammans - och samtidigt. Som att det bara är två veckors åldersskillnad mellan vår dotter Linnéa och deras son Viggo, förklarar Andreas Larsson, en av flera vänner som sörjde vid de många ljusen.

Många poängterar att Gabriel Holmdahl ställde upp för sina kompisar.

- Om det så var mitt i natten visste jag att han skulle komma ifall jag ringde. Vi har gått igenom en hel del tillsammans och visste att vi kunde lita på varandra, säger kompisen Alexander Magnusson.

Sörja och stötta varandra"

Efter musiken tar prästen Anders Kjellqvist till orda:

- Det här känns alldeles fel. Och då är det rätt att ordna den här minnesstunden för att sörja och stötta varandra. För det är också rätt att hjälpa och behöva varandra.

Så fick prästen Anders Kjellqvist alla närvarande att hålla varandras händer i en enda lång ring kring de tända ljusen.

Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER